2 Ocak günü Valilikte yapılan İl Toprak Koruma Kurulu toplantısında, Alpu Ovası'nın tarım dışı alanlarda kullanılması ve Ova'ya kömürlü termik santral yapılması için onay çıkmıştı. Toplantının sonucunda yapılan oylama sonucunda 6 kişi 'evet' oyu vermişti. Konuyla ilgili açıklama yapan ve Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şubesi'ni ziyaret eden ZMO Genel Başkanı Özden Güngör, Toprak Korum Kurulu toplantısında 'evet' oyu veren kurum ve kuruluşlara dava açtıklarını söyledi.

YÜZDE 40'INI KAZANDIK
Alpu Ovası'na yapılmak istenen kömürlü termik santrale karşı var olan bir davalarının da olduğunu hatırlatan Güngör, 'Eskişehir'e gelmememizin en büyük sebebi Alpu Termik Santrali. Bu konuyla ilgili davamız var. Bunun dışında Toprak Koruma Kulu toplantısında 'evet' diyenlere dava açtık. Toprak Koruma Kurulu ile ilgili açılan davalar genelde olumlu sonuçlanıyor. Çünkü hükümetten karar geliyor Vali'ye iletiliyor. Vali de Tarım İl Müdürlüğüne iletiyor. Bir bakıyoruz dokuz kişiden yedisi 'evet' demiş ikisi 'hayır' demiş. Biz dava açmak zorunda kalıyoruz. Bugüne kadar birçok tarım alanları kurtardık. Davaların yüzde 40'ı kazandığımız ve kurtardığımız tarım alanları var. Örnek verirsek Manisa, Bursa, Tekirdağ'da açtığımız davaları kazandık' dedi.

TARIM AÇISINDAN İÇLER ACISI
Türkiye'de tarım alanlarının her geçen gün daraldığını fakat nüfusun arttığına dikkat çeken Güngör, 'Ülkemiz zor dönemlerden geçiyor. Özellikle tarımla ilgili son 15 yılı incelediğimizde hakikaten ülkemizin durumu tarım açısından içler acısı. 15 yıla baktığımızda tarım alanlarımızın 26.5 milyon hektar alandan 23.5 milyon hektar alana düştüğünü görüyoruz. Tarım alanlarımız daralıyor. Nüfusumuza baktığımızda 2016 sonu itibari itibariyle 80 milyon olan nüfusumuz en son sayımda 82 milyona çıkmıştır. Bir taraftan tarım alanları daralıyor bir taraftan nüfusumuz artıyor. Bütün dünyanın şu anda gördüğü en büyük tehlike Türkiye için de geçerli. Gıda, enerji ve sudur. Tabi gıdadan bahsettiğimiz üretim ağırlıklı olarak' şeklinde konuştu.

150'YE YAKIN DAVA AÇTIK
Son 14 yılda 150'ye yakın dava açtıklarını belirten Güngör, 'Mera alanlarımız tahrip ediliyor. Son 15 yılda 16.5 milyon hektar alandan en son aldığımız kayıtlara göre 8 milyon hektar alana düştüğü şeklinde. Kırmızı et fiyatlarının yüksekliğinin sebebi de biraz bu. Zeytin alanlarının tahribini de biliyorsunuz. Bizlerin görevi bunları önlemek için kamuoyuna bilgi vermek ve dava açmak. Son 14 yılda 150'ya yakın dava açtık sırf tarım topraklarının korunması ve amacı dışına çıkarılmaması için' diye konuştu.

TERK ETMEK ZORUNDA KALACAKLAR
Toprak Koruma Kurulu'nda 'hayır' oyu veren Büyükşehir Belediyesi'ne, Ziraat Odası'na, Ziraat Mühendisleri Odası ve TEMA'ya teşekkür eden Güngör, 'Kurulda olumlu oy kullanan DSİ'ni, Tarım il Müdürlüğü'nü ve bir bilim kurulu olan Ziraat Fakültesi'ni kınıyoruz' ifadelerini kullandı.

Alpu Ovası'na kömürlü termik santral kurulduğu taktirde vatandaşların o bölgeyi terk etmek zorunda kalacağına dikkat çeken Güngör, ' Soma, Elbistan ve Yatağan'da çok net görüldüğü gibi Alpu Ovası'na termik santal kurulmasıyla beraber bu bölgede tarımsal üretim çok büyük ölçüde zarar görecek, burada yaşayan üreticiler bölgeyi terk etmek zorunda kalacaklardır' dedi. MELTEM KARAKAŞ
Editör: TE Bilisim