Cumhuriyet Halk Partisi’nde üst üste alınan büyük kararlar değişimden daha büyük etkiler yaratmaya başladı.

Genel Başkan Özgür Özel’in her açıklaması hem örgütlerde hem ülke genelinde tartışılsa da değişimin sancısını çeken CHP’liler direnmeye devam ediyor.

Demokrasi nidaları atan demokratların bugün yerel seçime giderken yarı yolda alınan ön seçim kararına tepki göstermesi anlaşılabilir… Bu zor kararların sözde örgütçüleri silkelerken geri çekilmeyen aday adaylarının da medeni cesaretleri için tebrik edilmesi gerektiğini belirtelim.

***

İl Başkanı Talat Yalaz’ın ön seçim diye avaz avaz bağırdığını düşünecek olursak bize sürpriz olan gelişmenin örgüt içinde şok etkisi yaratması tartışmaya açık… İç savaştan ‘ateşkes’le yeni çıkmış bir CHP’nin demokratik savaşa hazır olmadığı eleştirileri yenilir yutulur olmaz aksi takdirde…

Seçmen bu durumu detaylarıyla anlamak zorunda hissetmez. Ardından da anlaşıldığını hissetmez. Kamuoyunda da CHP yine (!) tabana inememiş, kendi demokratik yapısını kabullenip anlaşılamamış haliyle kalır…

Ne değişmiş olur, ne dönüşmüş!

***

Burada mercek altına alınması gereken konu meclis üyesi aday adaylarının davranışları!.. CHP, meclis üyeliğini şimdiye kadar monarşik ilişkilere, başkanların inisiyatifine bırakmış belli ki. Tabi ki bu belliydi… Ama hep bir bahane vardı.

Yine var! Fermuar sistemi.

Bu sistemin detaylarına çok girmeyelim ama şunu bilmek gerek ki; adayların yarısı merkez ataması diğer yarısı ise ön seçimle belirlenecek. Elbette ki kadın ve genç kotası da var… Bu detaylar da seçilecek olan aday adaylarının sayısını kısıtlıyor…

İşte kıyamet de burada kopuyor! Neden 8-10 kişi seçiyoruz diyor CHP’nin örgütçüleri!

Güzel olan yanı ise delege bazında değil, üye bazında bir seçim olması. 16 bine yakın üyesi var CHP’nin Eskişehir’de. Kaç bin üye katılır ön seçime? Beklenti 5 bini geçmiyor… (Evet biraz torpil yapıp rakamı şişirdim)

***

Kıyametin koptuğu noktaya geri dönelim…

Seçmenin hatta toplumun tüm kesimlerinin belediye meclisinde temsil edildiği iddiasında bulunan CHP’nin kısıtlı da olsa örgüt tarafından seçilecek 8-10 kişiye razı olması iyi bir başlangıç olabilir… Örgütü hareketlendirmek, örgütü büyütmek isteyen itiraz etmemeli.

Edenler belli!

Kontenjan adaylar. Halkın partisi iddiasıyla seçimlere giren CHP’nin her şeyden önce kontenjan aday alışkanlığını kırması gerek. Meclis üyeliği bir ilk olsun…

“Beni başkan seçsin!”, “Bana başkanın sözü var!” diyen üyelerin örgüte çok büyük faydasının dokunacağını sanmam. Hem istifa dilekçesi veren hem yarışa devam eden üyelerin cesur olduğu seçimde partiyi kontenjan bitirmesin!