Bonzainin doğal bir ot ya da bitki olmadığını belirten Çalışır, 'Bonzai sentetik bir bileşiktir. Bonzai, aslında çok da yabancı değil fenazepam adlı bir benzodiazepin grubu bir ilaçtır. Bu nedenle de yasa dışı olarak çok ucuza kolayca üretilip satılmaktadır' dedi.

Bonzainin kullanımının hızla yayıldığını ve kullanıldığında ölüme kadar giden sonuçlar yaratabilen çok tehlikeli bir uyuşturucu ve bağımlılık yapıcı bir madde olduğunu vurgulayan Çalışır, şöyle konuştu: 'Ucuz olması nedeni ile gençlerimiz arasında günden güne yaygınlaşmaktadır aynı zamanda araştırmalar bu maddenin kullanımının maalesef ilköğretim seviyesine kadar indiğini göstermektedir. Bazı ilkokullarımızın önlerinde bile satışı yapıldığı bilinmektedir. Tıp bilim adamlarının uyarılarına göre Bonzai kullanımının kalpte aritmi, hipertansiyon ve böbreklerde tahribat gibi sağlık sorunlarına neden olduğu belirtilmektedir. Bir çok uyuşturucu maddede olduğu gibi Bonzai vücuda girdiğinde başlangıçta algılarda zayıflama, halüsinasyon görülmesi, olaylara karşı aşırı tepki verme gibi etkiler yarattığı bilinmektedir. Daha sonra ise önce denge kaybı, ardından geçici körlük ve bilinç kaybı oluşabilmekte; ölüme neden olduğu konusunda araştırmalar vardır.'

Çalışır, her türlü bağımlılık yapıcı madde ile mücadelede öncelikli sorumluluğun devlet yetkililerinde olduğunu dile getirerek, Devlet narkotik malzemeler ile ilgili kolluk güçlerini kullanarak mücadele etmeli, eğitim müfredatında geniş yer vererek bilinçlendirme faaliyetlerini arttırmalıdır. Çocuklarımızı bu bağımlılık türünden korumanın en önemli yöntemi şüphesiz ki anne ve babaların yakın takibi ve gözlemi ile mümkündür. TMMOB Kimya Mühendisleri Odası olarak tüm vatandaşlarımızı ve gençlerimizi uyarıyoruz: 'Bonzai' ölümcül sonuçlara neden olan toksik bir kimyasaldır' diye konuştu.(HM)

Editör: TE Bilisim