1 Ocak 2012 tarihinde uygulamaya konulan Genel Sağlık Sigortası'na, sosyal güvencesi olmayan, 18 yaşını dolduran herkes zorunlu olarak dahil edildi. Bu tarihten itibaren durumdan haberi olmayan vatandaşların ödeyecekleri primler gelir testi yaptırmadıkları için en üst seviyeden hesaplandı. 30 Eylül'e kadar gelir testi yaptıran kişilerin 2012'den bu yana biriken geçmişe dönük borçlarının gelir testi sonucuna göre azaltılması yahut silinmesi söz konusu. 30 Eylül sonrasında ise gelir testi başvurusunda bulunanların bu tarihten önceki borçlarında yapılandırma yapılmayacağı gibi para ceza kesilmesi de söz konusu.

'GENEL SAĞLIK SİGORTASI DA NEDİR?'

Vatandaşların Genel Sağlık Sigortası borçlarını yapılandırması için verilen son gün, Bakanlar Kurulu Kararı ile 6 ay uzatılarak 30 Eylül 2015 olarak açıklanmıştı. Fakat birçok vatandaşın durumdan hala haberi yok.

Konuyla ilgili konuştuğumuz Bünyamin Üçok, bugüne kadar Genel Sağlık Sigortası ile ilgili hiçbir şey duymadığını belirtti. Üçok, 'Genel Sağlık Sigortası da nedir? İlk defa sizden duyuyorum' dedi. Yetkililerin bilgilendirme de eksik kaldıklarını söyleyen Üçok, 2012 yılından bu yana uygulanmasına rağmen kendisinin 2015'de öğrendiğini belirtti. Emekli olduğunu dolayısıyla boş vakitlerinde haberleri takip ettiğini vurgulayan Bünyamin Üçok, 'Benim haberim olmadıysa bu işten canı yanacak olanların nasıl haberi olsun?' dedi.

Televizyonlarda zorunlu olarak yayınlanan kamu spotları gibi bu konuyla ilgili de zorunlu reklamların yapılması gerektiğini söyleyen Mehmet Şahan, ' Reklamlar var ama çok kısa süreli. Ayrıca yüzeysel anlatılıyor. İnsanlarımız zaten bilinçsiz. Herkeste bir boş vermişlik var. Kurumların daha fazla üzerine düşerek halka bunun gibi şeyleri duyurması gerekli' diye konuştu.

BAYRAMLARDA GÖNDERDİKLERİ MESAJLAR GİBİ MESAJ ATSINLAR

Sağlık sigortası olmayanlar açısından devletin bu uygulamasının iyi olduğunu söyleyen Murat Karaca, 18 yaşını dolduran kişilerin sigorta kapsamına alınmasından rahatsız olduğunu ifade etti. Bu yıl üniversite sınavına girdiğini söyleyen Karaca, 'Üniversiteye yerleşemezsem beni, birey olarak kabul edip Genel Sağlık Sigortası kapsamına alacaklar. Ancak gelir testini eve giren para üzerinden yapıyorlar. Çelişkili bir durum. Ben hani bireydim. Benim ailem ile bağım kalmamıştı hani. Üniversite'yi kazanıp mezun olduktan sonra eğer ki iş bulamazsam yine ailemin geliri üzerinden hesap yapıp prim ödetecekler. Fakat ben 18 yaşını geçmişim ve birey olmuşum. Devletin burada bir hatası var. Madem beni ailemden bağımsız olarak görüyorlar, ailemin gelirine göre beni değerlendirmemeliler' ifadelerine yer verdi.

Murat Karaca, Genel Sağlık Sigortası'ndan habersiz olan insanların borçlandırılmasından da yakındı. 30 Eylül'ün son gün olduğunu yetkili mercilerin medya aracılığıyla insanlara daha fazla anlatmaları gerektiğine değinen Karaca, insanların maddi olarak mağdur edilmemesi söyledi. Reklamların yetersiz kaldığını belirten Murat Karaca, 'Cep telefonlarına her bayram mesaj gönderiyorlar. Bu ve benzeri konular ile ilgili de mesaj göndersinler' dedi.

Editör: TE Bilisim