Aralarında siyasi parti, sendika, oda ve derneklerin olduğu 64 kurum, Demokrasi İçin Dayanışma Platformu öncülüğünde Özdilek Kültür Merkezi'nde bir araya geldi. Tepebaşı'nı ve Alpu Ovası'nı kapsayacak olan kömürlü termik santral için toplanan kurumlar, önümüzdeki günlerde nasıl bir mücadele yöntemi izleyecekleri konusunda birtakım kararlar aldı. Toplantı sonucu ortak bir deklarasyon yayınlanmasına ve Şubat ayında Sıhhiye Meydanı'nda toplumun her kesimini kapsayan bir miting gerçekleştirilmesine karar verildi. Toplantıya Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, CHP Milletvekili Gaye Usluer ve Utku Çakırözer, Saadet Partisi İl Başkanı Fesih Bingöl de katıldı.
ŞEHRİMİZİ KORUMALIYIZ
Demokrasi İçin Dayanışma Platformu Sözcüsü Günay Ayaz termik santralden başka bir gündemlerinin olmadığını söyleyerek, 'Siyasi gömleklerimizi bir kenara bırakmamız lazım. Termik santrali hayata geçirmek isteyenler işi hızlandırmış durumda. Bunun farkında olmamız ve buna göre hareket etmemiz gerekiyor. ÇED raporu için ön rapor hazırlanmış durumda. ÇED raporu, termik santralin kurulması için olumlu yönde görüş bildirecek. Eskişehir'deki kurum amirleri OHAL'in arkasına sığınarak yapılacak her türlü eylemi engelleme girişiminde. Siyasi iktidar termik santralin kurulmasını istemeyen muhalefeti susturmak istiyor. Gidişat ortada. Engelleyici barikatı nasıl aşabiliriz, bunun yol haritasını çıkarmamız lazım. Bizim önerimiz büyük bir miting yapmak. Şehrimizi korumalıyız' dedi.
HAREKETE GEÇİRMELİYİZ
CHP Milletvekili Gaye Usluer ise, 'ÇED raporu çıktı. Bu aşamada üzerinde durmamız gereken başvuru dosyası usulsüzdür. Yalan beyanlarla yapılan bir başvuru dosyasına karşı hukuki mücadele başlatmamız gerekiyor' diye konuştu. Eğitim-Sen Şube Başkanı Faik Alkan bir araya gelmenin önemine vurgu yaparak, 'Bir araya gelmekte sıkıntı yaşıyoruz. Kurum temsilcileri olarak bir araya geliyoruz ama insanları bir araya getirmekte sıkıntı yaşıyoruz. Bir miting örgütlemek zorundayız. Asıl mesele insanları hareket geçirmek' diye konuştu.
ORTAK DEKLARASYON
Kristal-İş Sendikası Şube Başkanı Erdal Akyazı, 'Bir sendikacı olarak istihdamı desteklemem lazım. Ancak önce gelecek. Çocuklarımızın, bizlerin geleceği. Buraya katılan kurumlar ortak bir deklarasyon yayınlarsa, halka bir özgüven gelir' şeklinde konuştu. Yapılacak mitingi desteklediklerini vurgulayan Saadet Partisi İl Başkanı Fesih Bingöl, 'Büyük davalar küçük düşünen insanların omuzlarında yükselmez. Yapacağımız her eylem, atacağımız her adım çok önemli. Platformu hukuksal bir zemine kaydırmalıyız. Biz Eskişehir'in tamamını termik santral üzerinde düşünmeye sevk etmeliyiz' dedi. Baro Başkanı Rıza Öztekin ise, 'Bu santral iki şekilde yapılamayacaktır. Halkın gücünü gördüklerinde ve yargı kararıyla. Bu süreçle ilgili yüze yakın dava açılabilir. Her yurttaş da dava açabilir' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ

Editör: TE Bilisim