Eskişehir’in en büyük sorunlarının başında ulaşım geliyor… Şehirdeki lastik tekerlekli araç sayısı 400 bine dayandı. Buna belediye otobüsleri ve motosikletleri de eklersek 500 bine yaklaşır…

Şehir içi trafiğini rahatlatmak için mutlak ama mutlak alternatif yollar açılmalı. Bunun başında elbette çevre yolu geliyor...

Eski Eskişehir Milletvekili ve eski Maliye Bakanı merhum Kemal Unakıtan, mevcut çevre yolunu genişlettirerek gidiş-dönüşlü yani iki yönlü olmasını sağlamıştı…

O yıllarda trafiği epey rahatlatmıştı…

Ancak Organize Sanayi Bölgesi’nin büyümesi, yeni yatırımların hizmete girmesiyle işçileri taşıyan artan servis ve araç sayısı, aynı zamanda şehrin de gelişmesiyle bu yol çevre yolu olmaktan çıktı…

Nerede ise şehrin ortasında kaldı…

* * *

Yıllar önce yapılan planlarda Eskişehir’e Kuzey Çevre Yolu yapılması yer alıyordu. Yeni çevre yolunun nereden geçeceği de az çok belirlenmişti…

Son yıllarda yeni çevre yolu yeniden gündeme geldi…

Eskişehir’e gelip giden bakanlar çevre yolunun yapıma başlanacağının sözünü verdiler…

Hatta 31 Mart’ta yapılan Mahalli İdareler Seçimi öncesi AK Parti Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nebi Hatipoğlu’da çevre yolunun yapım çalışmalarının başlayacağının müjdesini (!) vermişti…

Ancak öğreniyoruz ki yeni çevre yolunun yapımı 2004 yılı yatırım programında yer almamış…

2025 yılı yatırım programına alınması da zor gibi gözüküyor…

Maliye Bakanlığının uygulamaya koyduğu tasarruf tedbirlerine takıldığı konuşuluyor…

“Kuşak yollar için çalışmalara başlıyoruz”

Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, pazar günü yapılan CHP’nin “haftalık pazar toplantısında” Gazeteci Göksel Göksu'nun sorularını şöyle yanıtladı: “Bizim çevre yolu dediğimiz yol şehrin içinden geçiyor. Artık şehir içi yolu oldu. Mutlaka onun şehrin dışına taşınması lazım. Ne yazık ki bugüne kadar bununla ilgili pek çok proje olmasına rağmen bugüne kadar hayata geçmedi. Ve geçmeyeceği de artık ortada. Neden? Bu sene yatırım programına bile almadılar. Şundan kaynaklı olabilir diye düşünüyorum. ÇED süresi geçti, rapor beş yıl geçerlidir. O sürede başlayamadılar. Bu bir sebep olabilir diye düşünüyorum. Bir kere onların Eskişehir’in bu sorununu çözmemeleri de kabul edilemez. Bence Ankara’da çok yüksek sesle söylemeleri lazım...”

“Eskişehir’i cezalandırıyor olabilirler”

İkincisi Eskişehir’i cezalandırıyor olabilirler diye düşünüyorum. Aslında öyle düşünmek de istemiyorum. Üçüncüsü de hakikaten artık para kaynakları çok sıkıntılı ve artık büyük otoyollar gibi projelere ayıracak paraları yok diye düşünüyorum. İktidar partisi milletvekillerimiz var. Bir kere onların Eskişehir’in bu sorununu çözmemeleri de kabul edilemez. Bence çok yüksek sesle söylemeleri lazım Ankara’da, ‘Eskişehir’in böyle ciddi bir sorunu var’ diye.

“Kuşak yollar için çalışmalara başlıyoruz”

Biz bunu her ortamda söylüyoruz. Milletvekillerimiz söylüyor, daha önceki belediye başkanımız Yılmaz Büyükerşen bunu ve ilçe belediye başkanlarımız hep dile getirdi. Eskişehir’de çevre yolu sorununu bilmeyen yok. Hep talep edilir. Ama ne yazık ki bugüne kadar çözülmedi. Bu önemli bir sorun. Bu sorunu çözmek için biz kuzeyden ve güneyden dolanan kuşak yollar yapmak istiyoruz. Onunla ilgili de çalışmalara başlıyoruz.

“Eskişehir’i bu kaderle baş başa bırakamayız”

Bunlar çok ciddi bütçe isteyen projeler. Belediye bütçesinden yararlanacağız. Ben şuna üzülüyorum. Bunlar karayollarının, Ulaştırma Bakanlığı’nın büyük bütçelerle yaptığı işler. Bunu yapmamış olmaları ve belediyelerin küçük bütçelerle bunu yapmaya zorlanmaları da gerçekten çok kabul edilemez bir durum. Ama şehri de bu kaderle baş başa bırakamayız. Biz de elimizden geldiği kadar bütçenin yettiği oranda bu sorunu çözmeye çalışacağız”

* * *

Devlet kendisinin yapamadığı yolları belediyeyi yaptırmaya zorlamak gerçekten kabul edilemez…

Büyük bütçeler gereken işler…

O zaman AK Parti Milletvekilleri bu yolların kısa sürede tamamlanabilmesi Büyükşehir Belediyesine sadece yol yapımında kullanılmak üzere bir bütçe aktarımı sağlayabilirse hiç olmazsa yolların yapım süreci uzamadan kısa sürede tamamlanabilir.

* * *

DEMİRSPOR VE YUNUS EMRE DÜŞTÜ 2 EYLÜL GELDİ

Tarihinde ilk kez Bölgesel Amatör Ligde (BAL) Liginde mücadele eden Eskişehirspor, 2023-2024 sezonunu şampiyonluk ümidiyle açmıştı…

Haftalarca ligi gurup lideri veya ikincisi olarak sürdüren Siyah-Kırmızılar 21. Hafta da deplasmanda Alaplı Belediyesi’ne 4-0, 22. Hafta da kendi sahasında Karadeniz Ereğli Sporla 1-1 berabere kalıp 24. Hafta da ise kendi evinde Polatlı Belediyespor’a 1-0 yenilince şampiyonluk umudu da bir başka bahara kaldı... 

Eskişehirspor sezonu hafta sonu oynayacağı Ankara TKİ maçıyla tamamlayacak. Bu maçın sonucuna göre ya ligi 3’üncü ya da 4’üncü bitirecek…

* * *

Sezon başında yanlış transferler ve yanlış hoca tercihlerinde bulunan adını gerek yurt gerekse yurt dışında başarılarla duyurmuş Siyah-Kırmızılı Kulüp, tekrar profesyonel lige dönmek için bir sezon daha BAL’da mücadele edecek…

Eğer yönetim değişmez ve aynı hatalar tekrarlanırsa, bu sezon yaşananlardan ders çıkarılmaz ise Eskişehirspor Kulübü 2024-2025 sezonunda da hayal kırıklığı yaşayabilir…

* * *

Bölgesel Amatör Lig’in ilginç bir statüsü var...

Eskişehirspor bu sezon BAL Liginin 6. Grubunda şampiyon olabilseydi aynı grupta mücadele eden Eskişehir Demirspor veya Yunus Emrespor ligde kalabilecekti…

Siyah-Kırmızılı Kulüp şampiyon olamayınca ligin dibine yerleşen her iki kulüpte BAL Liginden amatöre düştüler…

* * *

Bu sezon Süper Amatör Küme de mücadele eden 2 Eylül Spor Kulübü şampiyon olmayı başararak BAL Ligine yükseldi. Eskişehirspor’la birlikte 2024-2025 sezonunda Bölgesel Amatör Lig’de mücadele edecek…

Siyah-Kırmızılar bu sezon şampiyon olsaydı önümüzdeki sezon BAL’da üç Eskişehir takımı olacaktı…

2024-2025 sezonunda Eskişehirspor ile birlikte Eskişehir’i BAL Liginde temsil edecek 2 Eylül Spor Kulübünü kutluyor ilk kez yer alacağı ligde başarılar diliyorum... 

* * *