Tepebaşı Belediyesi'nin bu yıl 3'üncüsünü düzenlediği Geleneksel Küçükbaş Çoban Festivali'nin ilk bölümünde çobanlar ve küçükbaş hayvanları kent merkezinde yürüyüş yapmıştı. Festival dün Muttalip Mahallesinde bulunan hayvan pazarındaki etkinliklerle devam etti. Festival'de Tepebaşı Halk Oyunları Ekibi ve Eko Şov Ritim Grubu gösteri yaparken düzenlenen eğlenceli yarışmalar festivale renk kattı. Çocuklar için kuzu yakalama yarışması, damızlık koç yarışması, keçi sağım yarışması ve çoban köpekleri geçidinin yapıldığı festivale Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Eskişehir Bilecik Veteriner Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Kızılinler, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Levent Özbınar, Gazi Magusa Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Yeşilleme başta olmak üzere çok sayıda çoban ve vatandaş katıldı. Programda konuşan, Çoban Makbule Demir, 'Ömrümü koyun gütmeyle geçirdim. Kırlarda koyun güttüm, çocuğumu büyütüp yetiştirmek için bu mesleği seçtim. Gençlere bu mesleği tavsiye ederim. Bu kötü bir meslek değil. Çoban arkadaşlarıma sabırlar dilerim' dedi. Demir'in konuşması üzerine Başkan Ataç, 'Kendisi yaklaşık 23 yıldır çobanlık yapıyor. Çocuklarını okutan bir insan. Torunu ODTÜ'de okumuş, diğer torunu da konservatuar okumuş. Bakın düşünceye bakın; çoban düşüncesi konservatuarda torun okutuyor. Gerçekten büyük bir şey, kutluyorum' ifadelerini kullandı. Konuşmalar sonrası Ataç, Makbule Demir'e plaket takdim etti.
KÜLTÜRDÜR
Çobanlar adına konuşan Emre Tınaz, 'Çobanlık mesleği kötü bir meslek değildir. Çobanlık bir kültürdür. Çobanların hor görülmesini istemiyoruz. Çobana kız verilmez, çoban bir şey bilmez, dağdaki çobanla benim oyum bir değil diyen zihniyete karşı biz bugün buradayız' dedi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden gelen Gazi Magusa Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Yeşilleme, 'Bugün bu festivalde olmaktan mutluluk duyduk. Bizim için bir tecrübe oldu. İnşallah gittiğimiz yerde de bunun belki biz de ilkini yaparız. Çobanlara verilen değeri Kıbrıs'ta da anlatacağız' ifadelerini kullandı. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Levent Özbunar, 'Bizler teknik personeliz ama çobanlarımızla el eleyiz. Milli değerimiz olan tarım ve hayvancılığı kaybedersek elimizde hiçbir şey kalmaz. O yüzden çobanlık mesleği çok önemli' diye konuştu. Eskişehir Bilecik Veteriner Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Kızılinler ise 'Hala köyde hayvancılık yapan bir çoban ailesinin oğlu olarak herkesi saygıyla selamlıyorum. Özü unutulan bir ülkenin gerçek anlamda tarıma ve hayvancılığa tekrar dönmesi gerektiğini düşünüyorum. O anlamda bu festival çok önemli' dedi.
KÖYÜ KALKINDIRIR
Türkiye'de hayvancılığın bitmek üzere olduğunu vurgulayan Başkan Ataç, 'Bundan dört sene önce çıkan Büyükşehir yasasında köylerimiz mahalle oldu. Birçok belediyemiz kapandı. Mahalle olduğu zaman bir köy orada ziraat ve hayvancılık yapılmaması lazım yasaya göre. Bize göre değil. Bir köy hayvancılık, tarım yaparsa ancak öyle kalkınabilir. Bu yasanın muhakkak geriye dönmesi lazım. Biz burada çoban kardeşlerimizi ön plana çıkartıyoruz. Çoban yoksa et de yok. Çobanlarımız çok değerli. Onlara destek verelim, onlar bu mesleğe sahip çıksınlar ve gerçekten yaptıkları işlerin değeri bilinsin. Tarımın, hayvancılığın bu ülkede büyüyerek gitmesi lazım. Sadece küçükbaş hayvancılığı Türkiye'deki et sorununu çözer. İthal etmeye gerek yok. Bugün ot da, hayvan da, buğday da ithal ediliyor. Bu ülkenin böyle bir ithalata ihtiyacı yok. Onun için sandığa gittiğinizde oyunuza dikkat edin. Kim sizin yanınızda ona bakın' diye konuştu. HM
Editör: TE Bilisim