Erdoğan gelmeden günler önce hazırlıkların başladığı Vilayet Meydanı'nda geniş güvenlik önlemleri alındı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı ve AK Parti Milletvekili Adayı Mustafa Destici ve AK Parti İl Başkanı Murat Özcan'ın konuşmasından sonra ilk olarak helikopterle Atatürk Stadyumu'na iniş yapan Erdoğan, miting alanına gelerek halkı selamladı. 'Eskişehir demokrasinin kıymetini bilir' sözleriyle konuşmasına başlayan Erdoğan, 'Eskişehir kalkınmanın, refahın, büyümenin kıymetini de çok iyi bilir. Aynı zamanda Eskişehir, huzurun, geleceğe güvenle bakmanın kıymetini de çok iyi bilir. Tabii Eskişehir son 16 yılda tüm bunları kimin sağladığını, gelecekte de kimin sağlayabileceğini çok iyi bilir' dedi.

TÜRKİYE ŞAHLANACAK
AK Parti'nin 16 yıldır bu ülkeye sadece eser kazandırdığını söyleyen Erdoğan, 'Sadece hizmet vermiştir. Bu ülkede herkesin hak ve özgürlüklerinin de, refahının da teminatı AK Partidir. Bu ülkede 16 yıldır terör örgütleri ve onları destekleyenler dışında hiç kimse incitilmemiştir. Milletimize karşı ne kadar hizmet aşkı ile doluysak teröristlere karşı da o derece tavizsiz bir mücadele yürütüyoruz. İstiklal Harbimizin beş büyük savaşından üçünün geçtiği Eskişehir bu konuda bizi en iyi anlayacak yerdir. Bu şehrin demokrasiden de, kalkınmadan da geri adım atılmasına izin vermeyeceğine inanıyorum. Eskişehir bu seçimlerde tercihinizi bir kez daha hizmet siyasetinden yana kullanıyor muyuz? Güçlü meclis için, Cumhurbaşkanlığında şahsımı, mecliste AK Parti'yi destekliyor muyuz? Cumhur İttifakını destekliyor muyuz? Eskişehir, vakit birlik vakti diyor muyuz? Vakit Eskişehir vakti diyor muyuz? Vakit Türkiye vakti diyor muyuz? İnşallah sizlerin desteği ile irade, erdem ve cesaretle Türkiye şahlanacak. Birlikte, beraber, kardeşçe…' diye konuştu.

21 KATRİLYON YATIRIM
Eskişehir'deki yatırımlara değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Son 16 yılda Eskişehir'e ne kadar yatırım yaptık biliyor musunuz? 21 katrilyonluk yatırım yaptık. Halep oradaysa arşın burada. Eğitimde, 2 bin 734 adet yeni derslik inşa ettik. 3 bin 495 yatak kapasiteli yükseköğretim yurt binaları kazandırdık. Birkaç yıla kadar 4 bin 500 kişilik dört adet yurt binası daha kazandırıyoruz. Eskişehir'e üçüncü devlet üniversitesini de kazandırıyoruz. Eskişehir Teknik Üniversitesi'ni kurduk ve faaliyete geçirdik. Böyle bir şehre 33 bin seyirci kapasiteli stadyum yakışır dedik. Yaparsa AK Parti yapar. Halep oradaysa arşın Eskişehir'de' diye konuştu.

İCRAATÇIYIZ
Eski stadyumun yerine yapılacak olan Millet Bahçesi'yle ilgili video izleten Erdoğan, 'Nasıl? Bakın şimdi eski stat ne hale dönüşüyor? 60 dönüm araziyi inşallah Eskişehir'de Millet Bahçesi'ne dönüştürüyoruz. Şimdi oraya indim ben helikopter ile. Rezalet. Ama önce ne yaptık? O 33 bin kişilik muhteşem stadı yaptık, şimdi de bu Millet Bahçesi'ni yapacağız. Biz aldatan olmadık, biz icraatçıyız' dedi.



BÜYÜKŞEHİR'İ ALACAĞIZ
Vatandaşların 'Eskişehir seninle gurur duyuyor' şeklinde slogan atmasına karşılık, 'Ben de sizlerle gurur duyuyorum' diyen Erdoğan, 'Ama tek isteğim var. Belediyelerde hepsini topladınız. Büyükşehir'i alamadık. İnanıyorum Mart'ta inşallah Büyükşehir'i de alacağız. Çünkü bunlardan bir şey olmaz. Bunların ne yaptığı Eskişehir'de belli. Ama bizim ne yaptığımız da belli. Biz buyuz. Eskişehir'e hızlı treni getirdik mi? Hızlı tren ile birlikte tüm bölünmüş yolları yaptık mı? Sağlıkta 5'i hastane olmak üzere toplam 21 adet inşa ettik. Eskişehir Şehir Hastane'miz 1081 yataklı dev bir eser. İçinde 4 hastane birimi, 36 ameliyathanesi, 152 adet yoğun bakım yatağı, 264 adet polikliniği, 24 yataklı diyaliz merkezi bulunan şehir hastanemizi bu yılsonuna kadar hizmete alıyoruz. Şehir hastanemize ulaşımı kolaylaştırmak için burası ile 71 Evler arasında kavşaklar ve bağlantı yolları yaptık. Bunun yanında 600 yataklı Yunus Emre Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yapımına da şu anda devam ediyoruz. Bu 2 hastanemizin toplam yatırım bedeli ne biliyor musunuz? 1,2 katrilyon lira. Feda olsun Eskişehir'e. Eskişehir'e yapacağımız ihale, proje aşamasında olan toplam 11 sağlık tesisimiz var' ifadelerini kullandı.

KAVŞAK ŞEHİR
Eskişehir'de hayata geçirilmiş ve geçirilecek projelere de değinen Erdoğan, 'TOKİ kanalıyla 9 bin 827 konut projesini hayata geçirdik. Eskişehir'de 2002 yılına kadar 90 km bölünmüş yol yapılmıştı. Biz buna 16 senede 221 km daha ilave ettik. Yapımı devan eden Eskişehir- Alpu- Mihalıççık, Sarıcakaya yolunu en kısa zamanda tamamlıyoruz. Eskişehir Anadolu'nun tam ortasında. Hızlı trenlerin kavşağında. Yani demir ipek yolu üzerinde bir raylı sistem merkezi haline geldi. Eskişehir şu anda yapımı devam eden projelerle Konya üzerinden Karaman'a bu yıl, Bilecik üzerinden Bursa, Ankara üzerinden Kırıkkale'ye, Yozgat'a, Sivas'a önümüzdeki yıl hızlı trenle bağlanacak. Proje çalışmaları devam eden bir başka hızlı tren hattıyla Eskişehir'i Antalya'ya ve yol üzerindeki şehirlere bağlayacağız. Eskişehir, Kütahya, Balıkesir tren hattını elektrikli sinyalli yapıyoruz. Bu proje inşallah yılsonunda tamamlanıyor. Eskişehir'e dokuz baraj ve sekiz gölet yaptık. İnşa ettiğimiz 26 sulama tesisiyle Eskişehir'de 106 bin dekar tarım arazisini sulamaya açtık' diye konuştu.

SÖZLERİMİZİ TUTTUK
Eskişehir'i 2019 Türk Dünyası Eğitim Başkenti ilan eden Erdoğan, '2011 yılında Odunpazarı Meydanı'nda Eskişehir'e bir söz vermiştik. Eskişehir'i 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edeceğimizi söylemiştik. Sözümüzü tuttuk mu? Tuttuk. Dede Korkut Parkı'ndan Bilim Kültür Sanat Merkezi'ne nice hizmetlerle Eskişehir'i donattık mı? Donattık. Şimdi size bir söz daha veriyorum. Eskişehir'i 2019 Türk Dünyası Eğitim Başkenti ilan ediyoruz. Üniversiteleriyle, ilköğretimden liseye kadar her kademedeki kurumlarıyla ülkemizin en iyi eğitim-öğretim alt yapılarından birine sahip Eskişehir'e böyle bir unvan yakışırdı' dedi. HM



TARİHİ ADIM
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mitingin ardından Seyitgazi'deki Aksaklı Mahallesinde düzenlenen Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) açılış törenine katıldı.
Törene, Erdoğan'ın yanı sıra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Sırbistan Devlet Başkanı Aleksandar Vucic, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Azerbaycan'ın petrol şirketi SOCAR ve TANAP Yönetim Kurulu Başkanı Rövnag Abdullayev, paydaş ülkelerin enerji bakanları, enerji şirketlerinin yöneticileri ve üst düzey bürokratlar da iştirak etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı TANAP tören alanına gelişinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak karşıladı. Erdoğan, tören öncesinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Sırbistan Devlet Başkanı Vucic ile ikili ve üçlü görüşmeler yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuk devlet ve hükümet başkanlarının yerlerini almalarının ardından başlayan törende davetlilere, TANAP'a ilişkin tanıtım filminin izletildi. Burada konuşan Erdoğan, sözlerine 'Bugün, bölgemiz ve ülkelerimiz için tarihi bir adım atıyoruz. Güney gaz koridorunun bel kemiği olan, enerjinin 'İpek Yolu' olarak tanımladığımız Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın açılışını gerçekleştiriyoruz' diyerek başladı.

PEOJELERİN MÜJDECİSİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TANAP ile Türkiye'nin transit bir ülke olmaktan çıkıp, üreticiden nihai tüketiciye uzanan değer zincirinin her aşamasında rol oynayan kritik bir konuma geldiğini bildirdi. Erdoğan, 'Enerjiyi çatışma değil işbirliği zemini olarak gören anlayışımız, TANAP sayesinde bir kez daha ete kemiğe bürünmüştür' dedi. TANAP'ın Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ortak vizyonun en son meyvesi olduğunu dile getiren Erdoğan, TANAP'ın aynı zamanda devreye alacakları yeni projelerin de müjdecisi olduğunu söyledi. Erdoğan, TANAP'ın başlangıç kapasitesinin yıllık 16 milyar metreküp doğalgaz olduğunu bildirerek, 'Bunun 6 milyarı Türkiye'ye, 10 milyar metreküpü ise Avrupa'ya taşınıyor... TANAP'ın kapasitesini talebe bağlı olarak önce 22 milyar metreküpe, akabinde ilave yatırımlarla 31 milyar metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz' bilgisini verdi. Erdoğan, Yunanistan sınırına ilk gaz teslimatının Haziran 2019'da yapılmasının planlandığını bildirdi. AA


Editör: TE Bilisim