Enflasyon ve hayat pahalılığının günah keçisinin esnaf olmadığını söyleyen Eskişehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen,“Herkes bir günah keçisi arıyor. Olayın özüne temelden bakmak lazım. Türkiye’de serbest piyasa ekonomisi çökmüştür ve gözden geçirilmesi gereklidir” dedi.

Eskişehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen bir süredir halkın ve Meclis’in gündeminde olan enflasyon ve fahiş fiyat artışları hakkında açıklamalarda bulundu. Sorunun kaynağının esnaf olmadığını belirten Birsen, denetimlerin artması gerektiğini dile getirdi. Birsen, “Herkes bir günah keçisi arıyor. Olayın özüne temelden bakmak lazım. Üretim azaldıkça fiyatlar arz talep dengesine değişiklikler yaratıyor. Bunun içine fırsatçılık da eklendiğinde önlem alınamaz halde. Her gün hem vatandaşın şikayetine hem de esnafın şikayetine sebep olmaktadır. Uygulamayı artık kökünden değiştirmek lazım. Türkiye'de serbest piyasa ekonomisi çökmüştür. Denetimsizlikler sonucunda herkes işi fırsata çevirmeye ve daha çok kazanma hırsıyla ekonominin bozulmasına sebebiyet vermektedir. Köylü hayvancılık yemin fiyatından, tarım yaparken kullanmış olduğu mazottan, tohum fiyatlarından ve gübrenin fiyatlarından şikayetçi. Bunların tamamının değerlendirilerek üretimden tüketime kadar halka ulaşma noktasına kadar denetimlerin arttırılması lazım. Esnaf ve sanatkâr bu işin sorumlusu değil. Esnaf aldığı malın fiyatının ertesi gün zamlandığını görüyor” ifadelerini kullandı.

SUÇLU ARAMAYIN ÖNLEM ALIN

Suçlu aramanın mantıklı olmadığını söyleyen Birsen, “Üretenin üretim esnasında maliyetini hesaplanarak üstüne de kârını koyarak etiketlendirmeye geçilmesi lazım. Ticaret Bakanlığı ürünün raf ömrünün bitmesine kadar fiyatın değiştirilmemesi hususunda bir çalışma yapıyor. Bence yerinde bir karar. Suçlu aramak yerine önlemlerin alınması ve denetimlerin artması lazım. Tüketicinin de bilinçlenmesi lazım. ‘Enflasyonu bunlar arttırıyor, her gün zam yapıyorlar’ demenin bir manası yok. İşin özünde artık Türkiye’de serbest piyasa ekonomisi çökmüştür ve serbest piyasa ekonomisinin gözden geçirilmesi gereklidir” dedi.

Emekliden zam talebi Emekliden zam talebi

Kaynak: Haber Merkezi