Savunma Sanayii Müsteşarlığı himayesinde ve TUSAŞ Motor Sanayi AŞ'nin (TEI) ev sahipliğinde, Erciyes Teknopark, Teknopark İstanbul, Eskişehir Ticaret Odası ve Eskişehir Sanayi Odası'nın destekleriyle iki gün sürecek olan 'Turboşaft Motor Alt Sistemleri Çalıştayı, gerçekleştirilecek. Çalıştay kapsamında, yurt içi mevcut imkan ve kabiliyetlerin azami ölçüde kullanılması amacıyla projenin sistem ve alt sistem gereksinimlerinin yurt içi alt yüklenicilerden tedarik edilmesi için görüşmeler yapılacak. Milli olarak geliştirilecek ve üretilecek olan Turboşaft Motoruna katkı verecek alt yüklenicilerin; proje ile edinecekleri kabiliyetlerin, orta ve uzun vadede Türkiye'nin savunma ve havacılık sanayiine büyük katkı sağlaması hedefleniyor.

'DÖNÜM NOKTASINDAYIZ'
Programın açılışında konuşan TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akşit, Türkiye'nin ilk büyük motor projesinde dönüm noktasına geldikleri için çalıştayı topladıklarını belirtti. Akşit, 'Bu çalıştayın gayesi, her bir alt sistemimizi, motorun üzerinde çalışacak her bir sistemi Türkiye'nin imkanlarıyla, Türk bilim adamlarının zekalarıyla, sanayicimizin alın teriyle Türkiye'de gerçekleştirmek. Artık yan sanayicimizi bir üst seviyeye çıkarıp sadece talaşlı imalat yapar, saatli iş yapar durumdan, teknoloji üretir, alt sistem üretir, tasarlar, geliştirir hale getirmek istediğimizi söylemiştim. İşte bugün, bu söz verdiğimi yerine getiriyorum. Ciddi olarak kablo olsun, kollektör olsun, başlatma sistemleri olsun, alternatör, pompalar, dişli kutuları yani motorun üzerinde dünya kadar yapılacak iş var. Bunu mümkün olduğu kadar bu salonda bulunan sanayicilerimizin yapmasını istiyoruz' dedi.

DESTEK SÖZÜ
Kendilerinin elini taşın altına koyanlara sonuna kadar destek olacaklarının sözünü veren TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Akşit, 'Eğer siz gayret gösterir ve bu alt sistemleri Türkiye'de yapmak için çalışma başlatırsanız, biraz da kendi elinizi taşın altına koyacaksınız, biz de size yardımcı olacağız. Birincisi parayı biz vereceğiz zaten proje kapsamında. İkincisi size destek sözü veriyorum. Siz yeterli olgunluğa ulaştığınızda sizin sertifikasyon almanız için en büyük desteği biz vereceğiz. Gerekiyorsa eğitim vereceğiz. Zaten şunu gururla söyleyebilirim, Ekim 2017 itibariyle dünyada en fazla NADCAP onaylı, sertifikalı, özel proses yeteneğe sahip firma TEI'dir. Dünya birincisiyiz bu konuda. Sizlere de yardımcı oluruz. Hep beraber ülke olarak da dünya birincisi haline geliriz' ifadelerini kullandı.İlk oturum katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından sona erdi. Çalıştay, iki gün boyunca basına kapalı olarak devam edecek. İHA
Editör: TE Bilisim