Büyükşehir Belediyesi WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler kapsamında Haller Gençlik Merkezi'nde 'Bina Verimliliği Çalışmalarının İvmelendirilmesi' konulu eğitim semineri düzenlendi.

Dünya'da 23 şehrin üye olduğu Binalarda Enerji Verimliliği Platformu'na 2016 yılında dahil olan Büyükşehir Belediyesi, lider şehir kurumu olarak proje teknik danışmanı WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler ile birlikte stratejik geliştirme, tasarım ve uygulama alanlarında iş birliği yapıyor. Eğitim semineri öncesinde basın mensuplarına proje hakkında bilgi veren Bina Verimliliği Teknik Danışmanı Meltem Bayraktar, 'Proje uluslararası bir proje. Bina verimliliği çalışmalarının ivmelendirilmesi. Hedef yerel yönetimler, uluslararası kuruluşlar, teknoloji firmaları gibi çeşitli partnerleri bir araya getirerek, yerelde enerji verimliliği çalışmalarının ivmelendirilmesi için faaliyetlerde bulunmak. Projemiz dünya genelinde 6 tane şehri kapsamlı teknik destek alacak şehir olarak seçti. Bunlardan birisi de Eskişehir' dedi.

VERİMLİLİĞİ ARTIRACAK
FAALİYETLER YAPACAĞIZ
Büyükşehir Belediyesi'nin bu projede lider şehir kurumu olarak görev aldığını hatırlatan Bayraktar, 'Biz de bu proje kapsamında yerelde teknik danışmanlığı yapıyoruz. Eskişehir gibi dünyada beş tane şehir daha var. Bu aslında Building Efficiency Accelerator (BEA) diye bir platform aslında yani teknik destek veren şehirleri ve kurumları bir araya getiren ve tecrübe paylaşımı, bilgi, teknoloji paylaşımı sağlayarak şehirlerde enerji verimliliğini artıracak çalışmalar yapmak. Bunun için ilk hedefimiz enerji verimliliği vizyonu geliştirmek. Ve bunu bir programa dönüştürmek. Büyükşehir Belediyesi ile birlikte şuan bu çalışmayı yapıyoruz. Eskişehir için kentsel ölçekte enerji verimliliğini artıracak çeşitli faaliyetler. Bunlardan bir tanesi teşvik programının geliştirilmesi ve şehirdeki teknik kapasiteyi güçlendirmek için bu şekilde bir eğitim semineri yapmak. Bugün de ilk eğitim çalışmamızı yaptık. Seminerin ismi ise enerji verimliliği binalar ve kentler. Bu seminer programı kapsamında Eskişehir'de tematik bir konuda ayda bir eğitim gerçekleştirmek. Eylül ayından itibaren de diğer eğitimlere başlayacağız. Bunun içinde akıllı şehirlerle ilgili eğitimler, enerji verimli binaların tasarımı ve uygulaması ile ilgili eğitimler olacak enerji verimliliği yatırımları için finans modellerli gibi sekiz dokuz tane eğitim seminerleri de olacak' diye konuştu. MELTEM KARAKAŞ
Editör: TE Bilisim