Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal D ve CNN Türk ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı ve değerlendirmelerde bulundu.

OHAL AÇIKLAMASI

Terör konusunun beyannamede 'es geçildiğini' ifade eden Erdoğan, 'Niye? Beraber geziyor onlarla da onun için. Şimdi tabii bir şeyin üzerinde özellikle duracağım. İnşallah yani seçim sonrası olağanüstü hali biz şöyle masaya bir yatırıp, yani olağanüstü hal ile ilgili gözden geçirip onu kaldırma gibi bir durum söz konusu olabilir. Onun çalışmasını da yapmış olacağız.' diye konuştu.

Olağanüstü hal uygulamasının kaldırılma sürecine yönelik soru üzerine Erdoğan, 'İnşallah kabineyi kurduktan sonra kabineyle birlikte hemen Adalet Bakanlığına vesaire talimatı verip çalışmayı sürdüreceğiz. Tabii öyle fazla bu işler sürüncemede kalmaz. Hemen adımı atıp yola devam edeceğiz.' yanıtını verdi.

BEDELLİ ASKERLİK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Bedelli askerlik seçim sonrası tekrar gündeme gelebilir mi?' sorusuna, şu sözlerle yanıt verdi:

'Bedelli askerlik konusunda Sayın Başbakan bir açıklama yaptı. Tabii bu bizim daha çok askerle çalışmamız gereken bir konu. Nasip olursa, 24 Haziran'dan sonra hemen 'Bizim ilk işimiz budur' diye girmek olmaz. Niye? Biz bu işe bakarken hassas bakmamız lazım. Çok ciddi bir birikim var, kabul ama bir tarafta da Afrin var, Cerablus var. Bir tarafta şimdi Sincar'ı, Kandil'i konuşuyoruz. Bütün bunlar da ortada. Bunların konuşulduğu bir dönemde eğer hemen bedelliyi öne çıkarma noktasına gelirsek bu yanlış olur ve halkım bize bu noktada 'Ne yapıyorsunuz' der. Onun için seçimi atlatalım, seçimden sonra bu işin hem askeri boyutunu bir değerlendiririz, ondan sonra kendi kabinemizde, ekibimizle ortak aklı oluştururuz. Ona göre de inşallah onun adımını hayırlısıyla atarız.'

'İTTİFAKTA BÖYLE BİR YANLIŞ OLMAZ'

'Bahçeli'nin de katılacağı bir ortak miting yapmayı düşünüyor musunuz? İttifak nasıl gidiyor?' sorularının yöneltilmesi, ardından 'MHP tabanından oy alamayacakları'' yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

'Her şeyden önce biz Cumhur İttifakı olarak gönlüm birlikte miting... Hiç olmazsa İstanbul, Ankara gibi önemli bazı illerimizde miting yapsak çok daha isabetli olabilir ama burada bir zorlamayı gündeme getirmek gereksiz. Biz sadece teklif yaptık ama şimdi kendileri de herhalde bunu sadece kendileri olarak yapmayı planlıyorlar. Bizim de burada daha fazla ısrar etmeye gerek yok. Kendilerinin yapacağı mitinge saygı duyarız. Aynı şekilde biz de tabii kendi yapacağımız, bu hafta Ankara mitingimiz var, önümüzdeki hafta İstanbul mitingimiz var.'

Erdoğan, bunları yaparken ilçe mitinglerinin de olacağını, Ankara ve İstanbul'un ilçelerinde de mitingler yapacaklarını aktardı.

Bu yarışı çok sıkı tutmalarının nedenini özellikle en ufak bir suistimale veya sıkıntıya fırsat vermemek olarak açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

'(MHP'den oy alıyor mu, almıyor mu?) Bizim bunu bir defa konuşmamızı bile ben doğru bulmuyorum. Niye? Hedefimiz bizim MHP tabanından oy almak veya oraya yönelmek; böyle bir şey değil. Zaten biz neler yapacağımızı anlattığımız zaman halkımız, vatandaşımız ne yapacaktır; iradesini o istikamette yönlendirecektir. Ama biz şu anda Cumhur İttifakı'nın içerisinde ben kalkıp, 'Ortağımdan nasıl oy alabilirim' diye bunun hesabına girersem, bu yanlış olur. Biz onun hesabına gireceğimize, diğer siyasi partilerin tabanından nasıl oy alırız, onun hesabını yapalım. Yapmamız gereken odur. Arkadaşlarıma da ben bunu telkin ediyorum. Bırakın siz 'MHP'nin tabanından nasıl oy alırız?' Geçin o işi. Diğer siyasi partilerin tabanından nasıl oy alırız, bunun üzerinde oynayın çünkü öbür tarafta biz bir ittifak kurmuşuz. İttifakta böyle bir yanlış olmaz.'

'TÜRKİYE'DE TELEFONU EN ÇOK DİNLENEN KİŞİ BENİM'

Kılıçdaroğlu'nun Atatürk Havalimanı'na ilişkin kendilerinin bir park projesi olduğunu söylediği ve telefonlarının dinlendiğini iddia ettiğinin hatırlatılması üzerine Erdoğan, 'Türkiye'de telefonu en çok dinlenen kişi benim. Bu Feto takımı burada olduğu zamandan tutun, bütün hepsi dinliyor. Sayın Kılıçdaroğlu'nun böyle bir projesi varsa bu projeyi bugüne kadar niye açıklamadı? Sayın Kılıçdaroğlu ne anlar projeden.' diye konuştu.

'MAHMUR'DA TERÖRİST YETİŞTİRİLİYOR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütü PKK/PYD ile süreci anımsatılarak, 'Türkiye Kandil'e operasyon gerçekleştirecek mi?' sorusuna, şu yanıtı verdi:

'Olayın tabii iki boyutu var. Kandil var, Sincar var. Bizim şu anda eğer Irak'tan Türkiye'ye herhangi bir tehdit olursa ki zaman zaman oluyor. Tabii burada Bağdat yönetimiyle de bu konuyu süratle görüşürüz. Bağdat yönetimi 'ben bu işi çözerim' dediği takdirde ne ala. Ama Bağdat yönetimi 'çözemem' dediği takdirde kimseden icazet almayız, Sincar'ı da Kandil'i de vururuz. Hatta hatta, bunu ilk defa dillendiriyorum Mahmur. Mahmur çok önemli. Birleşmiş Milletler şöyle demiş, böyle demiş. Birleşmiş Milletler'in Mahmur meselesini de halletmesi lazım çünkü Mahmur'da terörist yetiştiriliyor. Orası bir kuluçka yuvasıdır.'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Birleşmiş Milletler'le bu konuda bir temas var mı?' sorusu üzerine, bu temasların geçmişte yapıldığını, bu konuları eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile çok konuştuğunu anlatarak, 'Şimdi de Guterres ile konuşuruz. Birisi gelsin bu işi çözsün. Çözdünüz çözdünüz, çözmediğiniz takdirde gereğini yaparız. Burası çünkü kuluçka yuvası.' açıklamasında bulundu.

Bağdat yönetimi ile hep birlikte konuşulup adım atılmasının önemine işaret eden Erdoğan, 'Kandil nereden besleniyor zannediyorsunuz, Mahmur'dan besleniyor. Bunları yutmayalım. Sincar, küçük bir Kandil'dir aslında.' dedi.

Erdoğan, bu konuda Amerika'nın bir desteği olup olmadığının sorulmasına karşılık, 'Bir gece ansızın gelebiliriz.' sözlerini anımsatarak, bu konuda mesafeli gitmenin isabetli olacağını vurguladı.

'POMPEO BU İŞTE ÇOK DAHA İDDİALI GÖRÜNÜYOR'

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı İnce'nin 'Kandil'de terörist falan kalmadı.' dediğinin anımsatılması üzerine Erdoğan, 'Demek ki iç içeler. Çok iyi biliyor. Böyle diyorsa demek ki oradan istihbarat gayet iyi çalışıyor.' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo ile Menbiç için ortak yol haritasını onaylaması sonrasında sürecin ne aşamada olduğu ve bu noktada ABD'ye yeniden güvenilip güvenilmeyeceğine ilişkin soruya karşılık, bu konuda bir zamanlamanın bulunduğuna dikkati çekti.

'Bu 'timing' (zamanlama) içerisinde Pompeo bu işte çok daha iddialı görünüyor.' diyen Erdoğan, eski ABD Başkanı Barack Obama'nın kendisine verdiği sözlerini tutmadığını, Menbiç'e terör örgütü PYD/YPG'nin sokulduğunu hatırlattı.

Erdoğan, bu bölgenin yüzde 90-95 Arap bölgesi olduğuna ama Arapların oradan çıkarılıp terör örgütlerinin sokulduğuna ve bu süreçte sorulduğunda 'Bunlar terör örgütü değil.' denildiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Ama şimdi Pompeo ile bu iş daha farklı bir yere geldi. O kabul gösteriyor ve bunlar Fırat'ın doğusuna çıkarılacak diyorlar. Şimdi sözünde inşallah durursa ki Mevlüt Bey'in (Çavuşoğlu) de bana söylediği şey çok samimi bir görüntü verdiği, 'duracak' diyor. İnşallah durursa o zaman Münbiç sorununu çok daha hızla halletme imkanı doğmuş olur.'

FETÖ İLE MÜCADELE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ ile mücadelenin nasıl ilerlediğine yönelik soru üzerine bu konudaki değerlendirmelerini aktardı.

Erdoğan, şunları kaydetti:

'FETÖ terör örgütüyle ilgili mücadelede bizim 15 Temmuz gecesinin sıcaklığı neyse şu anda da biz aynı sıcaklık içerisinde bu mücadelemizi sürdürüyoruz. Bir defa KHK'lerle bu süreç aynen devam ediyor ve biz asla buradan taviz vermeyeceğiz. Çünkü bunlar milleti böldüler, milleti parçaladılar. Bu milleti bölen, parçalayan FETÖ terör örgütüne asla cezaevinde olanlar zaten belli. Ağırlaştırılmış alanlar, müebbet alanlar, uzun yıllara sari ceza alanlar; bunların hepsi içeride. Tabii bu arada kaçanlar var, onları da kovalıyoruz. Bazılarını kaçtıkları yerde yakalayıp, oradan alıp geliyoruz. Bu mücadele bu şekilde devam ediyor. Şimdi tabii burada Adalet Bakanlığının bir çalışması var, o da yıl sonuna kadar bu davaların büyük bir kısmını bitirmek. Öyle bir gayretin inşallah içerisindeyiz fakat tabii Amerika kalkıp da şunu yapmıyor? Nedir o? Yani FETÖ terör örgütünün başını bize teslim etmiyor. Bu da tabii 15 Temmuz ile ilgili düşüncelerimizi bizim ciddi manada etkiliyor.'

Editör: TE Bilisim