Yurttaşların büyük ilgi gösterdiği geceye Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, Filistin Duvar ve Yerleşke Bakanı Waleed Assaf, Filistin Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa, CHP milletvekilleri Gaye Usluer ve Utku Çakırözer, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP İl Başkanı Sinan Özkar, siyasi parti ve STK temsilcileri ile gazeteciler katıldı.

İLERİYİ GÖRÜYORDU
Gecede konuşma yapan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, 'Bu yıl Uğur Mumcu'yu kaybedişimizin 25. yıl dönümü. O büyük bir araştırmacı, ileriyi çok iyi gören bir gazeteciydi. Türkiye'yi bekleyen iki konuya dikkati çekerdi. Biri ayrılıkçı terör, diğeri radikal İslam'dı. Türkiye bugün bu tehlikelerden geçiyor. Mesela kitaplarında, Kürt sorunu ve PKK sorununu ayırt etmenizi önerirdi. Bir de 12 Eylül'den sonra laikliğin gerilediğini, devlet kadrolarına radikal İslam'ın yerleştiğini söylerdi. 15 Temmuz'da kimin ne olduğu ortaya çıktı. Uğur Mumcu beni kurşunla değil bombayla öldürecekler, silah ve çelik yelekle gezdiğimi çok iyi biliyorlar derdi. Uğur Mumcu'dan 8 yıl sonra sevgili Gaffar Okkan'ı da suikast sonucu kaybettik' şeklinde konuştu.

ÖZGÜRLÜK KAZANACAK
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başlattığı Adalet Yürüyüşü'ne verilen Hukuk Ödülü'nü alan Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan ise 'Sayın Genel Başkanımız aslında bu ödülü kendisi alacaktı ama yurtdışında, beni vekaleten görevlendirdi. Adalet Yürüyüşü siyaset, demokrasi, mücadele tarihimizin çok farklı ve çok önemli bir dönüm noktasıydı. Çeyrek asır oldu, iflah olmaz bir hukuk savaşçısı, adalet savunucusu Uğur Mumcu'nun katledilmesi üzerinden. Demokrasi ve özgürlükleri yok etmesi konusunda kararlı olarak diktatörlükleri inşa etmek isteyenler iflah olmadılar. Demokrasi mücadelesini savunanların kazanacağı günlere hep birlikte ulaşacağız. Esaret sona erecek özgürlük kazanacak' dedi.

HALKIM ADINA ALIYORUM
Gecede Siyaset Ödülü'ne layık görülen ve ödülünü Başkan Ataç'ın elinden alan Filistin Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa ise, 'Bu ödülü aldığım için şeref duydum. Çünkü özgür basının şehidi olan Uğur Mumcu adıyla aldım. Bu ödülü kendi şahsıma değil, Filistin toprağı üzerinde direnen halkım adına alıyorum. Biz Filistin ile sizi kardeş olarak görüyoruz. Zamanla birlikte bunların daha çok güçlenmesini diliyoruz. Bizim size verebileceğimiz söz şudur: Filistin toprağı üzerinde, özgür Filistin devleti kurulana kadar ve başkenti Kudüs olmak üzere, hiçbir zaman beyaz bayrağı yükseltmeyeceğimize söz veriyoruz. Türkiye-Filistin arkadaşlığı yaşasın' ifadelerini kullandı.
Gecede Basın Ödülü'ne layık görülen CHP İstanbul Milletvekili ve gazeteci Enis Berberoğlu'nun ödülünü ise eşi Oya Berberoğlu aldı. Ödülü almak için kürsüye çıkan Oya Berberoğlu'nun, eşinin katılımcılara yazmış olduğu mektubu okuması da salonda duygusal anlar yaşanmasına neden oldu.

10 KATEGORİDE ÖDÜL
10 kategoride verilen ödüllerden Siyaset Ödülü Filistin Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa'ya, Demokrasi Ödülleri Prof. Dr. Cem Kaptanoğlu ve Pakize Alp Akbaba ve Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Haydar Urfalı, Eğitim-Sen Şube Başkanı Faik Alkan ve Eğitim İş Şube Başkanı Kadir Önder'e, Basın Ödülleri Enis Berberoğlu adına eşi Oya Berberoğlu, İlhan Taşçı, Emin Çapa, Melih Aşık, Mediha Olgun, Gökmen Ulu, Bekir Coşkun, Eyüp Kelebek ve Ali Naki Erdoğan'a, Bilim Ödülleri Prof. Dr. Hikmet Karakoç ve Prof. Dr. Atilla Cavkaytar'a, Hukuk Ödülü Adalet Yürüyüşü ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu adına Bülent Tezcan'a, Sanat Ödülleri Senfoni Orkestrası adına Nazlı Avcı, Şehir Tiyatrosu oyuncularından Ecren Can Serim ve Emre Demir'e, Çevre ve Kent Ödülü TEMA Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç'a, Spor Ödülleri Ampute Milli Futbol Takımı, Orhan Erpek, Eskişehir Basket Takımı ve Eskişehir Selka Hentbol Takımı'na, Emek-Mücadele Ödülleri Saadet Özkan ve Eskişehir Çevre ve Yaşam Platformu adına Gündüzler Derneği Başkanı Selim Kurnaz'a, Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise Orhan Erinç'e takdim edildi. Ödüllerini alan katılımcılar sahneden inerken Uğur Mumcu köşesine karanfiller bıraktı.
Editör: TE Bilisim