Cumhur İttifakı Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Özkan Alp’in Emek Mahallesi’nde yapılması planlanan lise için ihale sürecini ‘söz verdiğim gibi’ diyerek duyurmasına tepkiler büyüyor. Eğitim sendikası başkanları, eğitim konusunun seçim malzemesi yapılmaması gerektiğini vurgulayarak, “Cumhurbaşkanının ‘Bize oy verirseniz hizmet gelir’ söylemini Eskişehir’de açıkça görüyor ve yaşıyoruz” dedi.

6 ayda 6 milyon kursiyer 6 ayda 6 milyon kursiyer

Emek Mahallesi’nin yıllardır devam eden lise sorunu yerel seçim öncesi yeniden gündeme geldi. Cumhur İttifakı Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Özkan Alp’in konuyla ilgili olarak yaptığı “Kıymetli hemşehrim, sizlere söz verdiğim, Emek Mahallesi'nin yıllardır ihtiyacı olan lisemizin ihale süreci tamamlandı. Lisemizin yapımına en kısa sürede başlanacaktır. Emek Mahallesi ve geleceğimize yapılan bu yatırım hayırlı olsun” açıklamasına eğitim sendikaları tepki gösterdi.

HER SEÇİM ÖNCESİ AYNI SÖZLER

Eğitim İş Şube Başkanı Hüseyin Yurtman, Emek Mahallesi’nin Eskişehir’in en büyük mahallesi olmasına rağmen lise ihtiyacının yıllardır giderilmediğini söyledi. Sendika olarak konuyu sık sık gündem getirdiklerinin altını çizen Yurtman, “Emek Mahallesi’nde oturanların çocukları her gün kilometrelerce uzağa giderek okumaya çalışıyorlar. Her seçim öncesinde böyle bir vaatte bulunuluyor. En son 2022’de dönemin Milli Eğitim Müdürü tarafından Emek Mahallesi’ne lise müjdesi diye bir haber çıktı. Yine geçen yıl mayıs seçimlerinden önce , ‘Seçim sonrasında temeli atıyoruz’ denildi, yine gerçekleşmedi. Yine bir seçim öncesinde vaatlerde bulunuluyor. Valiliğin ihaleye çıktığı söyleniyor. Biz eğitim konusunun seçim malzemesi olarak kullanılmasına karşıyız. Hiçbir zaman eğitim seçim malzemesi olarak kullanılmamalı. Bir an önce o ihalenin yapılıp, büyük ihtiyaç olan lisenin yapılmasının takipçisi olacağız” dedi.

CUMHUR İTTİFAKI’NIN ELİNİ TUTAN YOK

Belediye seçimleriyle lise yapılmasının alakasının olmadığını belirten Yurtman, “Şu an ittifakta olan partinin, Cumhur İttifakı’nın elini tutan yok. Bir seçim vaadi olarak lise yapılmamalı. Zaten çok daha öncesinden yapılması gerekiyordu. İlla ki o mahalleden oy alıp da mı lise yapılacak? Buna şiddetle karşıyız” ifadelerini kullandı.

MAĞDURİYET YILLARDIR DEVAM EDİYOR

Eğitim-Sen Şube Başkanı Sertaç Durdu da Emek Mahallesi’nin lise sorununun yıllardır çözülmediğini vurgulayarak, “Nabi Avcı, Eskişehir’den Milli Eğitim Bakanlığı yaptı 3 yıl boyunca. Emek Mahallesi’ne bir sürü sözler verilmesine rağmen tutulmadı. Nöbetçi Milli Eğitim Müdürü sistemi var artık. Hakan Cırıt’tın sözleri var, Pervin Töre zaten tarih vermişti. Yine tutulmadı ve Pervin Töre de gitti. Emek Mahallesi ailelerin ekonomik durumu iyi olduğu bir mahalle değil. Ulaşım masrafı gibi bir sürü sıkıntıları var. Servise vermek zorunda kalıyorlar öğrencileri. Benim okulum olan Süleyman Şah’a da o mahalleden geliyorlar. Edebali Lisesi gibi farklı liselere gitmek zorunda kalıyorlar. Süleyman Şah’ın da kapanma durumu var MESEM yapılacağı için. Burası da kapanırsa çocuklar yine mağdur olacak, daha uzak yerlere gitmek zorunda kalacaklar” dedi.

BELEDİYELERİN DEĞİL BAKANLIĞIN İŞİ

Yerel belediyelerin okul yapmasının söz konusu olmadığını ifade eden Durdu, “Şu anda iktidar partisinin belediye başkan adayı bunu söylüyor, vaat veriyor ama okul yapmak Milli Eğitim Bakanlığı’nın işi, belediyelerin değil. Cumhurbaşkanının da yakın dönemde bir söylemi var, ‘Bize oy verirseniz hizmet gelir’ diye. Bunu Eskişehir’de açıkça görüyor ve yaşıyoruz. Şu anda Özkan Alp’in de böyle bir çıkış yapmasındaki sebep de bu. Bize oy verirseniz diye okul sözü veriyor Emek Mahallesi’ne. Bazı mahallelerde ilkokul yok, bazı mahallelerde lise yok. Böyle bir düzensizlik var. Eskişehir baktığınız zaman eğitim şehri olarak geçiyor. 3 üniversitesi var ama maalesef gittikçe daha da kötüye giden bir durum söz konusu. Milli Eğitim de buna kayıtsız” şeklinde konuştu.

Muhabir: M. ANIL AKSOY