RÖPORTAJ: MELTEM KARAKAŞ

Hürriyet Hareketi üyesisin. Biraz Hürriyet Hareketi'nden bahsedebilir misin?
Hürriyet Hareketi 14 Ekim 2017'de Ankara'da kuruldu. Yaklaşık bir buçuk senedir alt yapısını hazırlıyorduk. 60 kadar ilde şu an Hürriyet Hareketi oluştu. Bu hareket bağımsız bir üniversite yapısı. Bir siyasi partiyle organik bağı olmayan, gençlerin kendi iradelerini ortaya koyduğu geleceğe dair hazırlıkta bulundukları bir yapı. Hürriyet Hareketi şu an üniversiteler içinde ciddi bir boşluğun olduğunun farkında. Nedir bu? Sosyal ve bilimsel boşluk. Üniversitelerin temel amacı bilimselliği sağlamanın dışında sosyalliği de sağlamak. Almanya İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra tamamen yıkılmış ama üniversiteleri ayaktaydı. Üniversitelerde inşa edilen sanat ve bilim bugün Almanya'yı ekonomik ve siyasi anlamda ciddi bir konuma getirdi. Bu konuma getirmesine sebep olan şey bilim ve sanattı. Artık eski tip mücadelelerin teknoloji ile beraber sonunun geldiğini düşünüyorum. Burada yenilikçi bir yaklaşım gerekiyor. Türkiye'de de bunun ciddi bir açığı var. Sanat ve bilim bizlerin profesyonel olduğu bir alan. Sanatı ve bilimi toplumun en geniş kesimine ulaştırmalıyız. Bu sanat ve bilim geleceği şekillendirmede bizim en önemli destekçimiz olacak. Bir ülke inşa etmeye ihtiyacımız var şu an. Bu ülkeyi inşa etmenin yolu bilimden ve sanattan geçiyor.

GENÇLİK ŞEKİLLENDİRECEK

CHP Gençlik Kolları Başkanı olmaya nasıl karar verdin?
Bu şundan kaynaklandı: Hürriyet Hareketi hiçbir siyasi partiyle bağı olmayan bir kurum. Ben bireysel olarak siyasetle uğraşıyorum. Bunu da Cumhuriyet Halk Partisi'nde yapıyorum. Samimi bir şekilde Eskişehir için çalışma ihtiyacı hissediyorum 2019 için. Hem yerel seçimlerde hem genel seçimlerde. Eskişehir bozkırın ortasında Avrupa kenti gibi parlayan bir şehir. Eskişehir'in bu şekilde devam edebilmesi için siyasi anlamda güvenceye ihtiyacı var. 2019'un taşıyıcı unsuru kesinlikle gençlik olacaktır. Bundan da şu sebeple eminim: Türkiye'de yasama, yargı, yürütme fiilen hükümsüz kalmaya doğru götürülüyor. Bir işçi örgütlenmesi ne yazık ki mümkün değil. Geleceksizlik tehdidiyle en çok karşı karşıya bırakılan kesim gençlik. Gençliğin burada ortaya irade koyup, 'Hayır gelecek benimdir. Geleceği ben şekillendireceğim' iradesini ortaya koyabilmesi gerekiyor. Eskişehir için kolları sıvamaya karar verdim.

APOLİTİZE EDİLİYOR

Peki, CHP'nin içinde genç sayısının az olduğuna, gençlerin ön planda olmadığına dair eleştirileri nasıl değerlendiriyorsun? CHP'nin gençlik sorunu var mı?
Gençlik apolitize edilmeye çalışılıyor. Ama kesinlikle apolitik değil. Ciddi bir istibdat ortamı söz konusu. Bu ortamda da bir siyasi partiye üye olmak, hukuk fakültesinden örnek vereyim. Hukuk fakültesinde örgütlenmemiz geçtiğimiz dönemde zayıftı. Arkadaşlarım hakim, savcı olmak istiyorlar. Devletin bu kadar siyasallaştığı dönemde bir muhalif siyasi partiye üye olmak gençler üzerinde ciddi bir kaygı unsuru oluşturuyor. Ama şunu net bir şekilde söylemek gerekiyor. Herkesin üye olmasına gerek yok. Bu memlekete dair kaygılarımız hepimizde ortak. Bireysel kaygılarımız da ortaklaşıyor. Genciz. 22 yaşında bir gencim. Gönüllü olarak, yoldaşlık, arkadaşlık ruhunu, kardeşlik ruhunu taşıyan, memlekete dair kaygıları olan herkes bu mücadelenin çatısı altında bulunabilir yani. CHP'nin gençsizlik sorunu olduğunu düşünmüyorum. Sadece siyaset tarzının biraz daha güncellenmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Gençlik siyasetinde bir yenileşmeye ihtiyaç var.



BİLGİSAYAR TURNUVASI

Çok hızlı başladın. Termik santralin yapılacağı alana yürüdünüz, Uğur Mumcu için anlamlı bir anma etkinliği yaptınız. Bundan sonrası için var mı planın, programın?
Siyaset tarzını değiştirmekten bahsettik. Tüm seçim sürecinde klasik yarıştan ziyade ortaya proje örnekleri hazırlayıp bunları bunları gerçekleştireceğiz diyerek, Eskişehir için yapacaklarımız üzerinden oy talebinde bulunduk delegelerden. Şu bir aylık süreci örgüt yapısını kuvvetlendirmeye ayırdım. Her mahalleye mahalle temsilcilikleri kuruyoruz. Siyasi anlayış değişti. Temas alanları da değişti. Ne yakın zamanda bilgisayar oyunu turnuvası düzenlemek istiyorum. Gençlik konseri düzenleme niyetindeyim yaza doğru. Fabrikalara ziyaret düşünüyorum. Oradaki işçi kardeşlerimizle yemek planlıyorum. Fabrika toplantıları düşünüyorum. Lise komisyonu kurduk. Liseliler çok kıymetli. Fiziksel olarak da düşünsel olarak da dinamik. İlçelerin ciddi anlamda sosyallik sorunu var. Önümüzdeki hafta Alpu'da bir kahveye kütüphane kurmak niyetindeyiz Alpu Gençlik Örgütümüzle birlikte. Gençlerin dışarda da kaliteli zaman geçirmeye ihtiyacı var. Biz bu anlamda elimizden geleni yapacağız. İlçelere sinema organizasyonları planladık. Hem konuşup, sorgulayıp hem film izleyebileceğimizi düşünüyorum. Gençlik Meclisi kuracağız. Hatta önemli kritik görevlerimi de meclise devretmeyi planlıyorum.


GENÇ AKADEMİYİ KURACAĞIZ
Genç Akademi'nin yapısını hazırlıyoruz. Burada genç arkadaşlarımız psikoloji, siyaset, tarih, iletişim, felsefe alanında çalışabilecekleri bir ortam olacak. Arkadaşlarımız burada donanımsal olarak kendilerini yarına hazırlayacaklar. Uçurtma şenliği düşünüyoruz. Şehrin farklı bölgelerinde kötü alışkanlıklara karşı bilgilendirme toplantıları düşünüyoruz.

Geleceğe dair planların var ama geçmişe yönelik eleştirilerin var mı? Eksiklikler olmuş mu sence?
Ortaya kim ne koyduysa daha fazlasını koymak için geldik.

YEME DÜZENİ BİLE DEĞİŞTİ

Aynı zamanda inşaat mühendisliği öğrencisisin. Üniversite gençliğinin problemleri neler?

Gençlerin genel kaygısı geleceksizlik. Birinci sınıfta beş sene önce buraya geldiğimde arkadaşlarımın evlerine et giriyordu haftada bir de olsa. Şimdi makarna yapmakta zorlanan arkadaşlarım var. Geçim sıkıntısı var. KYK bursu, kredisi artıyor ama diğer fiyatlar da artıyor. Yeme düzeni bile gençlerin geleceğinin kötüye doğru gittiğinin göstergesi. Üniversitelerde ciddi barınma sorunu var. İş kaygıları ciddi oranda yüksek. Sosyallik alanında ciddi sıkıntılar var. Gençler kafelere sıkıştırılıyor. Bilimsellik konusunda şu anki süreç tartışmalı. Üniversitelerde kaliteli bir eğitim verildiğini düşünmüyorum. Mustafa Kemal'i kitaplardan kaldırmaya cüret eden bir iktidarın kurguladığı eğitim sisteminden pek bir şey beklenemez daha doğrusu.

Gençlerin sorunlarını anlattın. CHP'nin gençlere vaatleri neler peki?
Genel Başkanımız bu yurt sorununu ciddiye alıyor. Üniversitelerin yurt problemini çözeceğiz. Üniversite öğrencisinin geçim sıkıntısı sorununu çözeceğiz. İki temel problem geçim sıkıntısı ve barınma sorunu. CHP iktidarında bu sorunları çözeceğiz.

Eskişehir'de farklı gençlik örgütleri de var. Onlarla iletişim halinde olup ortak çalışmalar yapmayı düşünüyor musunuz?
Her türlü ilerici özne, her türlü memlekete dair samimi kaygıları olan yapının parçası olmaya hazırız. Öyle bir kaygı yaşamıyoruz. Yolumuz bir.

GRUPLAŞMAYACAĞIZ

CHP'nin içindeki gruplaşma gençliğe de yansıyacak mı?
Hayır. Biz bir bütünüz. CHP içinde, gençlik içinde asla gruplaşmalar olmayacak. Ben geçtiğimiz hafta Tepebaşı Gençliğini ziyaret ettim. Birlikte çalışacağız. Samimi bir şekilde niyetimi, düşüncemi ortaya koydu. Arkadaşlarımız da ben de samimiyiz. Birlikte çalışacağız.
Editör: TE Bilisim