Trafik; insanların, hayvanların ve araçların karayolu üzerindeki hal ve hareketleridir.

Trafik yoğunluğu ve buna bağlı olarak gelişen trafik kazaları son günlerde ciddi artış göstermektedir. Bu sorunun başrolünde olanlar yine insanlardır. Kazaların büyük bir çoğunluğu insanların dikkatsizliğinden kaynaklandığından dolayı ortaya çıkan kazalarda maddi-manevi büyük kayıplar olmuştur. Türkiye’de olan trafik kazaları sonucu her yıl ortalama 10 bin kişi ölmekte ve 150 -200 bin kişi arası da ağır yaralanmaktadır. 
Trafik kazaları çoğunlukla insanların dikkatsizliğinden, araç kullanırken cep telefonu kullanmalarından, trafikte şakalaşmalarından ve kendilerine aşırı güvenmeleri sonucu meydana gelmektedir. Televizyonlarda her gün izlediğimiz bu haberler önlemler alınmadığı sürece ve insanların çevreye olan hoşgörü ve saygısı olmadığı sürece devam edecektir. Kazaları kullandığımız araçlar değil insanlar yapıyor. Bu halde değişime insanlardan başlamamız gerekiyor. O yoğunlukta sakin ve hoşgörülü kalmayı sağlayan ve aşırı hız yapmayan insanların olması belki de çoğu şeyi değiştirebilir. Kurallara uymak, araçlara ve yayalara yol vermek korkaklık değil aksine içimizde hep var olan erdemdir. 
Kazaları en aza indirmek eğitimle başlar. Sadece öğrenmek değil, bu erdemli davranışları trafikte uygulayabilmek de önemlidir. Çünkü trafik; sevgi, saygı ve hoşgörü ile güzeldir.