Dündar Bey, 2002 yılından beri AK Parti içindesiniz.Muttalip Belde Başkanlığı, Tepebaşı İlçe Başkanlığı, İl Başkanlığı, İl Genel Meclisi Üyeliği de yaptınız. Bu 16 yıllık dönemde AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediyesini neden alamıyor? Bunu neye bağlıyorsunuz?

Ben 2002 yılında kurucu belde başkanı olarak başladım. Şehirde yapılan tüm genel ve yerel seçimlerin içinde bulundum. Ben bu seçimlerin teker teker analizlerini de yapabilirim. 'Niye kazandık neden kaybettik' diye. Genel seçimde biz burada tabi ki başarılı oluyoruz. Yerel seçimlerin dinamikleri ve atmosferi farklı. Yerelde adayların belirlenmesi, adaylarla teşkilatın koordineli çalışması fevkalade önemli.Ve karşınızdaki rakip adaylara uygun adayların da çıkması ve onlarla eşit şartlarda bire bir mücadelede edilmesi önemli. Ama 2004 yılından 2014 yılına kadar baktığımızda burada bir eksiklik vardı. Bir taraflarda hep bir eksiklik kopukluk oldu.

2004 yılında CHP seçime girmiş olsaydı Büyükşehir Belediyesi'ni kazanabilir miydiniz?
Alırdık. Ama orda da daha iyi bir adayla seçime girilseydi alınırdı diye düşünüyorum, CHP'nin girmemesine rağmen alınabilirdi. Ben şahsen, diğer rakip adaylarla birebir mücadele edildiğini, onlara karşı olarak tam birbirini karşıladığını düşünmüyorum.Tabi ki geçmişten bugüne kadar baktığımızda da önümüzdeki dönemde bu tür eksiklikleri yapmayacağımızı biliyorum. Çünkü ben bunları bizzat yaşadım. Bunlarda benim önüme ışık tutuyor. Önümüzdeki dönem çok daha farklı ve çıkabilecek rakiplere eş değerde adaylar çıkararak 2019'da inşallah şehirde yerel seçimde bir dönüşümü gerçekleştireceğiz. Ben ve teşkilatımız kalben inanmış vaziyettedir.



Kafanızdaki adaylarınız belli mi?
Şu anda adaylarımızı konuşmuyoruz ama plan ve projelerimiz hazır. Bunları da önümüzdeki zamanlarda konuşmaya başlayacağız. Biz de şu var. Önce hangi profilde bir aday olması gerektiğini belirliyoruz. Hangi profilde aday lazımsa o profile uygun adayları oralara yerleştireceğiz.

Dündar Bey, yaptığınız basın açıklamalarında gündemde kalan sözler söylüyorsunuz. 'Oyun havuzu', 'Şamatacılar', 'Makyajlı siyaset', 'Canbaza bak taktiği', 'Sari (Bulaşıcı) eğlence.' Bunlar hep gündem oluyor. Dersinize iyi çalıştığınız bell, bu akılda kalan argümanları nasıl buluyorsunuz? Çünkü her açıklamanız bu argümanlarla birlikte gündem oluyor.
Tabi ki işin içinde olmanız lazım. İşi bilmeniz ve yaşamanız lazım. Ben hem Büyükşehir hem diğer belediye meclislerini ve şehri yakından takip ediyorum. Neyin ne olduğunu kimin ne konuştuğunu, nasıl yol ve yöntemler izlendiğini, hangi varyasyonlara girildiğini, herkesi biliyorum. Basını da çok yakınen takip ederim kamuoyunu da çok yakınen takip ederim.Yaptığım basın açıklamalarının tümü bana ait. Hatta zaman zaman basın toplantılarımda ironi yapıyorum, muhatapları ironiyi anlamıyor. Yani soruyorum Büyükşehir Belediyesi'ne bir şey sorduğumuzda, bunu niye yapmadığında aldığımız çok net cevaplar var.Bunun bizle alakası yok diyorlar. Vatandaşın sorunu diyorlar. Yok hükümet diyorlar. Kendiyle alakalı meseleleri bile değişik söylemlerle başkasının üzerine atma gibi kabiliyetleri de var. Ben de dedim ki burada otogar inşaatı var yılan hikayesine döndü hala da şu an devam ediyor. Otogarın inşaatının ne zaman biteceğine cevap vermiyorlar. Dedim ki Büyükşehir Belediyesi bu işlerde 'Çok mahir becerikli' hemen aldığı işi yapıyor. burada yılan hikayesine döndü otogar işi bitmiyor. Herhalde onlara bağlı değildir burası diyorum. CHP İl Başkanı ne diyor bana? 'Ben hayretler içinde kaldım' diyor, 'İktidar partisinin il başkanı orasının nereye bağlı olduğunu bilmiyor' diye cevap veriyorlar. İroniyi anlamakta zorluk çeken bir muhatap da var karşımızda açıkçası. Ben soruyorum kardeşim otogarın yılan hikayesine dönen inşaatı ne zaman bitecek? İnsanlara zulmetmeyi ne zaman bırakacaksınız? diye soruyorum.

CHP'li Belediye başkanlarının, İl Başkanının, milletvekillerinin eleştirilerilerine AK Parti olarak yanıtlar hep sizden geliyor. Burada 'Sizin tek başınıza mücadele verdiğiniz' algısı var. Siz bu konuda kendinizi yalnız hissediyor musunuz?
Ben yalnız hissetmiyorum kendimi. Bu basın açıklamalarını yaparken cevap verirken tabi arkamda milletvekillerimizin ve teşkilatın gücünü alarak hareket ediyorum. Ben tek başıma yapmıyorum. Dündar Ünlü olarak da yapmıyorum. Ben AK Parti İl Başkanıyım. Bana destek veren milletvekilleri var, il teşkilatımız var. Bana destek veren belediye başkanlarımız, ilçe teşkilatlarımız var. Bir parti bir teşkilat arkamda olduğu için ben o açıklamaları yapıyorum. Yalnız değilim. Haliyle şimdi milletvekillerimiz görevli oldukları için Ankara'da yasama faaliyetlerini yürütüyorlar. Genel Başkan Yardımcımız var kendisinin hem milletvekili hem genel başkan yardımcısı olması nedeniyle işleri yoğun. Diğer milletvekillerimiz Ankara'da yasama faaliyetlerimizle yoğun. Haliyle buradaki şehir gündemini ben takip ediyorum. Büyükşehir Meclisi Grup Başkanvekili benim. Haliylede olaylara vakıfım. Dolayısıyla burada bir durum ortaya çıktığında en yakın cevap vermesi gereken kişi de benim. Ama o yalnızlıktan değil yukarıda bahsettiğim o güçten dolayı açıklamaları yapıyorum.




Sizce Eskişehir'in en büyük sorunu ne?
Şehrin en büyük sorunu imar sorunu. Şehir kilitlendi. 15 -20 yıldır şehirde hiçbir imar düzenlemesi yapılmamıştır. Hiçbir mahallede bir dönüşüm gerçekleştirilmemiştir. Geçen basın toplantımda söyledim. Bana 'Bir tane imar düzenlemesi yaptık' diye bir tane mahalle gösteremezler. Bazı düzenleme dönüştürme çalışmaları var. Onun için de şunu diyorum. Vatandaşa havuç gösteriyorlar.Tavşana havuç gösterip onu tuzağa düşürüyorlar. Bunların hepsi tuzaktır. Şimdi 20 yıldır hiçbir şey yapmamışsınız. Yeşiltepe'de; biz şöyle plan yapacağız. Yeşiltepe'yi dönüştüreceğiz, Gündoğdu'nun kendisi değil, karşı tarafında küçük bir alanda dönüşüm yapacağız. 2019 seçimlerine girerken biz vatandaşın gözünü boyayıp seçimi de kurtarabiliriz durumu, tuzağı var. Bu söylemleri kimse yemez. 20 yıldır bir tane mahalle yapmış olsaydınız, vatandaşın karşısına çıkıp 'Biz mahalle dönüşümü yaptık, burada da yapacağız' derdiniz. Bunlara kim inanacak kimse inanmaz. Sen 20 yıldır niye yapmadın kardeşim diye sorarlar? Bundan sonra hiçbir şey vaad edemezler. Hiçbir söyledikleri inandırıcı değil. Her söylediklerinin karşısında 20 yıldır niye yapmadığını sorgulayacağız. Ama bizim adaylarımız 'Biz şunu yapacağız' dediğinde inandırıcıdır. çünkü ilk defa belediye başkanı olacak ve yapacağını taahhüt edecek. En büyük sorun imar sorunudur. Trafik sorunu, ulaşım sorunu şehirde hat safhadadır.

Büyükerşen'in dediği gibi; AK Parti gerçekten CHP'li Belediyeleri engelliyor mu?
Büyükşehir Meclisi'nde hiç vaadde bulunmamış bir belediye başkanı için sadece bir mazerettir. Bu mazerete sığınıyor ve o mazeretle kendini kurtarmaya çalışıyor. Kendilerinin meclis çoğunluğu olduğu dönemlerde vardı. O dönemlere de baktığımızda hangi işleri yaptıklarını gördüğümüzde 2004-2009 döneminde meclis çoğunluğu bizdeydi. Ondan sonra 2009 ve 2014'de Büyükşehir Belediyesi iki park (Kent Park ve Sazova Bilim Sanat Kültür Parkı) ile seçim kazandı. O parklar o zamanki meclis çoğunluğu sayesinde kazanılmıştır. Yani Yılmaz Büyükerşen Belediye Başkanlığı döneminde en çok bizim meclis çoğunluğumuzun olduğu dönemde prim yapmıştır. Ve yatırımlar o dönemde gerçekleşmiştir. Yani iş yapmamalarının bahanesini arıyorlar. Kendi meclis çoğunluğu olan dönemleri var bakın bakalım ne yapmışlar? Çıkarsınlar hesap versinler.

Şehrin sorunlarının çözümlenmesi konusunda Eskişehir'de kent yöneticileri arasında bir dayanışma var mı? Eskiden bir kravatsızlar toplantısı olurdu. Orada sanki bir eksiklik hissediliyor?
Biz hükümet olarak Eskişehir'de 2002'den 2018'e kadar Türkiye'nin tüm vilayetlerinde yapılmamış ciddi yatırımlar yaptık. Hatta bu yatırımları yaparken belediyelerin ciddi engellemeleriyle karşılaştık. Ama buna rağmen 3 yılda bitecek yatırımları 5 yılda bitirdik. Mesela 2007 yılında başlayan demiryolunun yer altına alınma projesi uzun sürdü. Büyükşehir'in yapması gereken işleri yapmamasından dolayı. Biz elimizden gelen ne varsa; ilk etapta hemen sayabiliriz çevreyolunun düzenlenmesini, çevre yolunun 11 tane köprülü kavşaklarını, demiryolunun yer altına alınmasını, stadyum yapılmasını adliye, vergi binalarını, Şehir Hastanesi'ni, Yunus Emre Devlet Hastanesi'nin büyütülmesi. Yani ciddi manada şehirde insanları rahatlatan büyük yatırımlar gerçekleştirdik. Belediyelerle uyum var veya yok meselesi biraz gecikmelere sebep oldu. Ama bütün kamu yatırımlarının en üst düzeyde Eskişehir'e gelmesi sağlandı.

İlimizde görev yapan bürokratlardan memnun musunuz? Eskişehir bürokrasisindeki değişim nasıl oluyor?
Buna kimler karar veriyor?

Bürokratların genel manada çalışmalarından memnunuz. Bizim buradaki temel ilkemiz şu; kamu kurumlarındaki hizmetlerden vatandaşın memnun olmasına bakıyoruz. Memnuniyet derecesine bakıyoruz. İnsanlarımız hastaneye, postaneye gittiğinde, okulda eğitim gören çocukları olduğunda, diğer gençlik spor hizmetlerinde genel manada insanlarımız bu hizmetleri alıyor mu alamıyor mu, gerçek manada fayda ediliyor mu edilmiyor mu onlara bakıyoruz. Kamu kurumundaki kişilerinde insanlara en iyi hizmeti vermesini gözetiyoruz. Burada bir yorgunluk olabilir, bir meslek körlüğü dediğimiz fazla uzun süre durdu mu insanlar için artık bir değişim söz konusu olabilir. Bakanlıklarımızın bir tercihi söz konusu olduğunda veya bizim düşündüğümüz bir durum olduğunda hep beraber milletvekillerimizle birlikte ortak bir karar verip değişimi sağlarız.

Eskişehir halkını özellik olarak nasıl
buluyorsunuz?

Eskişehir halkı özgürlüğüne düşkün, yaşamayı seven ama dini duygularına da bağlıdır. Ramazan'da Cuma'larda dini vecibelerini yerine getiren, sosyal yaşamı da seven, huzur arayan, şehirde mutlu olarak yaşamayı isteyen bir halk var burada. Ben Eskişehir'de yaşamaktan ve Eskişehir halkının bir bireyi olmaktan mutluyum. Gayemiz de gelecekte bu insanların çok daha rahat, mutlu çok daha fazla para kazanır, müreffeh bir ortamda da yaşamalarını arzu ediyoruz. 2019 yılında belediyelerle birlikte şehrin daha da kaliteli bir büyüme ile çok daha müreffeh ve kaliteli şehir olma arzusu da var içimizde.



Dündar Ünlü gözüyle Recep Tayyip Erdoğan'ı anlatır mısınız ?
Recep Tayyip Erdoğan, benim partiye girme sebebimdir. 2002'ye kadar siyasetle bir ilgim yoktu. Siyaseti yakinen takip ederdim ama aktif değildim. Ama siyasete girmeyi de arzu ediyordum. Gerçekten şunu söyleyeyim, 1994 yılında belediye başkanı seçildikten ve cezaevine girdikten sonra ben mutlaka, Erdoğan siyasete girerse onun partisinde siyaset yapacağımı ifade etmiştim.Tabii Recep Tayyip Erdoğan o her şeyini bu memleketin varlığına, bölünmez bütünlüğüne adamış, cesareti dirayeti ve duruşuyla memleket için büyük bir kazanımdır. Bu dünyadan göçtüğünde (Allah geçinden versin) hep verdiği kararlar ve hizmetleriyle anılacak ve gösterilecek bir dünya lideridir. Bu dönemde de 2002 yılından 2018 yılına kadar Tayyip Erdoğan gösterdiği dirayet, cesaret, çalışma azmi bu memlekete her şeyini vererek milletin mutlu mesut olması için büyük mücadele vermiştir. Gerçekten büyük bir lider. Hiç seçim kaybetmemiştir. Ve bunu bileğinin hakkıyla çalışarak büyük bir mücadele vererek yapmış bir liderdir. Örnek alınması gereken bundan sonra gelecekte anlatılması gereken büyük bir liderdir. Onun partisinde siyaset yapmaktan onun Eskişehir'de temsilcisi olmaktan da son derece mutluyum. Bu mutluluk bile benim için kafidir.



Siz Eskişehirspor'da yöneticilik de yaptınız. Eskişehirsporla ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Tabii Eskişehirspor bizim şehrimizin bir markası. Eskişehirspor şehirde çok sevilen benimsenen, Eskişehir ve Eskişehirspor birbiriyle özdeşleşmiş iki isim. Eskişehirspor'a taraftar olarak da her zaman önem veririm. Destek de veriyorum seviyorum da. Eskişehirspor'umuzun iyi günlere gelmesini arzu ediyoruz. Ama biliyorsunuz Eskişehirspor'un bir küme düşme macerası yaşandı. Sonrasında talihsiz bir şekilde süper lige çıkamadı son maçta kaybettik. Bugünlerde maddi sıkıntıları var. Eksik yönetilme, yanlış yönetilme tarzları var. Ama bu borçlar bir şekilde ödenecek. Biz bu sene ligi sağ salim tamamlarsak, transfer yasağı kalktıktan sonra önümüzdeki 2018-2019 sezonunda çok daha iyi yerlere gelip Süper Lig'e çıkacağına inanıyorum. Ben Eskişehirspor'u takip ediyorum. Nerede katkı yapmamız, devreye girmemiz gerekiyorsa elimizden geleni yapıyoruz. Biraz borçların ödenmesi konusunda toparlandı. Sadece galibiyet ihtiyacımız vardı. Denizlispor'u yenerek moral bulduk. Bundan sonra bir galibiyet serisi yakalayarak inşallah üst sıralara yükselecektir. Bu sene olmasa bile 2018-2019 yılında transfer yasağımızın kalkmasıyla asıl yerimiz olan Süper Lig'e çıkacağımıza inanıyorum. Eskişehirspor'un her zaman yanındayız.

Hobileriniz nelerdir?
Öncelikle güvercin beslemeyi seviyorum. Ama besleyemiyorum. Siyasetin yoğunluğuyla çok fazla ilgilenemiyorum. Güvercinlerim var her akşam onlara bakıyorum. Benim pikap plak merakım var özellikle eski dönem plaklarını topluyorum. Türk Sanat Müziğine ilgim vardır. Özellikle onları topluyorum. İki tane pikabım var. Onları da vaktim olduğunda ara sıra dinliyorum. Pikaptaki ses hiçbir sese benzemez. Oradaki seste sanatçı yanında söylüyor gibidir.İstanbul'a gittiğimde o dönemin plaklarını mutlaka arar bulurum. Kalem hobim fevkalade önemlidir. Kalemi çok severim. Dolma, kurşun, tükenmez kalemler. Yani kalem gördüm mü dayanamam. Koleksiyoner değilim. Aldığım bütün kalemleri kullanırım. Kitap okumayı severim. Edebiyata da ilgim vardır.

Eskişehir'de en şık giyinen siyasetçilerin belki de başında geliyorsunuz. Kıyafetlerinizi kendiniz mi yoksa eşiniz mi seçiyor?
Ben kendimi bildim bileli iyi giyinmeye dikkat ederim. Bu işin bir kültürü vardır. İyi bir gözlemciyimdir. Trend nedir ne değildir, takip ederim. Kendime özen gösteririm. Sabah kiyafetlerimi giydikten sonra hanıma da sorarım olmuş mu diye?

En çok hangi yemeği seviyorsunuz?
Ben et yemeklerini daha çok severim açıkçası.

Size bir isim söyleyeceğim. Bu ismin size neler çağrıştırdığını bir iki kelimeyle söyler misiniz?
> Recep Tayyip Erdoğan:
Dünya lideri
> Kemal Kılıçdaroğlu:
Sağlıklı muhalefet
yapabilir
> Devlet bahçeli:
Devlet adamı
> Harun Karacan:
Çalışkan
> Nabi Avcı:
Bilge adam
> Yılmaz Büyükerşen:
Algı yönetimi
> Emine Nur Günay:
Nezih bir profesör,
hanımefendi
> Kemal Unakıtan:
Pratik zeka
> Ahmet Ataç:
Sakin
> Kazım Kurt:
Çok siyasi
> Murat Mercan:
Devlet Adamı
Editör: TE Bilisim