“Tepebaşı hem altyapısı hem üstyapısı tamamıyla sorunlu, çamur ve toz içinde bir ilçeydi. Sosyal ve kültürel yaşam yok denecek kadar az, o zamanlar bulunan İstasyon Köprüsü’nün ötesine bir mecburiyetiniz yoksa geçmek istemediğiniz bir yerdi. İlk adaylık sürecimde Batıkent Mahallesi’nde başıma gelen bir olayı asla unutamam. Seçim çalışması için Batıkent’e gitmiştik, o zamanlar orada bakkal dükkanı bile yoktu, kamyon kasasında bakkalın satış yaptığı anılarımızda. Seçimde çalışmamız için Sütlüce Mahallesine gittiğimizde arabadan indim, yere bastım. Adeta bir çamur deryasının içindeydik, ayakkabım çamura saplandı kaldı. Koskoca Tepebaşı’nda, vatandaşlarımızın yararlanabileceği bir tane spor tesisi bile yoktu. O günlerden bu zamana ilçemizde çok şey değişti. Tepebaşı bugün, Eskişehir’in sosyal açıdan merkezi oldu. Projeleri ile Türkiye’ye örnek olurken, dünyayı yakalayan vizyonu ile adını dünyaya duyuruyor. Fabrikalar bölgesini şehrin gelişmiş modern yüzü yaptık. Eski fabrikalar bölgesi olarak anılan alan yaşanılabilir bir çevre, sağlıklı ve sürdürülebilir bir gelecek politikası ile üretilen imar planıyla, hedeflediğimiz Eskişehir'in yeni cazibe merkezi olmayı başardı.”

Yukarıdaki sözler Başkan Ahmet Ataç’a ait. 4 ay önce Haberes Dergisi için yaptığımız röportajda bu sözleri söyledi. 25 yıl önce Tepebaşı Belediye Başkanlığına seçilen Ataç, hep ilkleri yaptı.

ÇAMURDAN KURTARDI

Ahmet Ataç 18 Nisan 1999’da ilk Belediye Başkanı seçildiğinde Tepebaşı; altyapısı sorunlu, çamur ve toz sorunu olan bir yerdi. Ataç sayesinde Tepebaşı çağdaş bir görünüme kavuşurken; Avrupalı konukların dahi özenerek, baktığı bir yer oldu. Ataç sayesinde Tepebaşı Belediyesi hep ilkleri gerçekleştirdi. Hep örnek ve güzel projeleri hayata geçirerek, sadece Türkiye’de değil, tüm dünya da gıptayla bakılan model oldu.  Sadece projeleriyle değil, insancıl kişiliğiyle de öne çıktı. Bundan dolayı sadece Tepebaşılıların değil, Eskişehirlinin gönlünde de taht kurdu. Doğumda da ölümde de hep Tepebaşı halkının yanındaydı. Yeni doğan bebeklere altın taktı. Annelere süt desteği verdi. Asker uğurlamasında Mehmetçiklerle oynadı. Düğünlerde mutluluğu, cenazelerde acıyı paylaştı.

“İYİ Kİ YAPTIM” DEDİĞİ PROJELER

“Tepebaşı Belediye Başkanlığınız döneminde çok güzel projeleri hayata geçirdiniz. Bunların arasında en çok ‘İyi ki bunu yaptım’ dediğiniz projeyi açıklar mısınız?” sorumuza yanıt veren Ataç; Nasıl ki bir sanatçı için tüm eserleri birbirinden değerlidir, hiçbirini diğerinden ayıramaz; bizim için de tüm projelerim çok kıymetli ve özel. Geriye dönüp bakınca kentimize değer katan, vatandaşımızın yaşam kalitesini yükselten, toplumun her kesiminden insanımıza dokunan işler yaptık. Ancak ‘iyi ki yaptım’ dediğim projeler arasında İki Elin Sesi Var Çocuk ve Gençlik Senfoni Orkestrası ve Koroları, uluslararası Leed Sertifikalı yeşil bina özelliğine sahip Mustafa Kemal Atatürk Spor Tesisi Su Sporları Merkezi, engelli yavrularımıza istihdam olanağı sağlayan Engelliler Montaj Atölyesi, Alzheimer Konukevi ve ülkemize daha önce gelmemiş dünyaca prestijli ödülleri bize kazandıran Remourban - Akıllı Kentsel Dönüşümün Hızlandırılması Projesi’ni sayabilirim” dedi.

BAŞARI HİKAYESİNE YENİ SAYFALAR

Ahmet Ataç sayesinde ‘Tepebaşı’ adı hayata geçirdiği örnek ve ilk niteliğindeki projelerle, dünyayı yakalayan vizyonu, toplumun tüm kesimlerini kapsayan eşitlikçi projeleri ile anılıyor. Sağlık, eğitim, spor, sosyal projelerin yanı sıra temel belediye hizmetleriyle örnek bir belediye olarak Eskişehirlilerin göğsünü kabartmaya devam ediyor. Ahmet Ataç, 31 Mart’ta beşinci defa Tepebaşı Belediye Başkanı seçilerek, Tepebaşı’ndaki başarı hikayesine yeni sayfalar yazmayı hedefliyor.

***

NOSTALJİ

OHAL VALİSİ ESKİŞEHİR’DE

27 yıl önce, 30 Mart 1997. Eski Devlet Bakanı ve eski Olağanüstü Hal (Ohal)  Valisi Ünal Erkan Eskişehir’e geliyor. DYP Ankara Milletvekili Ünal Erkan, geldiği günün akşamı dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı merhum Aydın Arat ile yemek yiyor.  Erkan’nın, yemek sonrası dönemin İmar Limited Genel Müdürü Bekir Sıtkı Saraç ve Eskişehir Türk Ocağı Başkanı Prof. Dr. Nedim Ünal ile sohbet ederken görüntüsü fotoğrafa yansıyor. Terörün en yoğun olduğu bir dönem olan 1992-1995 yıllarında Ohal Valisi olan Erkan, terörle mücadelede başarılı hizmetleri oldu. ‘Bombacı’ lakaplı Bekir Sıtkı Saraç, Aydın Arat’ın ölümünden sonra DYP’de aktif siyaset yaptı. Merkez İlçe ve İl Başkanlığı yaptı. Daha  sonraki yıllardı CHP Odunpazarı Belediye Meclis Üyeliği de yaptı.

***

ÇİVİ

“Dünyada menfaat için sevgi gösterisinde bulunan insanlar kadar alçağı yoktur.” Şeyh Şamil

***

***

FIKRA

OH ÇOK ŞÜKÜR

Banka memuru olarak işe alınan genç, ilk gün masasına gelip ne bir kalem kağıt ne bir bilgisayar bulunca depoya telefon açar:
- Rezalet! Ne dalgacı heriflersiniz, benim eşyalarım nerede? Derhal gönderilsin yoksa gelirsem dağıtırım orayı ona göre.
Telefondaki ses sakin bir tonla cevap verir:
- Siz kiminle konuştuğunuzu biliyor musunuz acaba?
- Hayır, kiminle konuşuyormuşum bakalım?
- Ben bu bankanın müdürüyüm!
- Peki siz kiminle konuştuğunuzu biliyor musunuz?
- Hayır!
- Oh, çok şükür.

***

UNUTULMAZ REPLİKLER

"Türkiye'de hiçbir başarı cezasız kalmaz." Devrim Arabaları