Son günlerde gündemde yer tutan Bonzai ile ilgili emniyetin çalışmalarını değerlendiren Kıraç, narkotikler de ulaşabilmek için belli bir maddi gücün olması gerektiğini belirterek 'Baktığınız zaman Bonzainin 1gramı 2-3 lira civarında, son derece ucuz. Artı internet satışları var. İnternetten siparişi veriliyor, kargo ile ayağına geliyor. Yani o kadar kolay ki, bugün her hangi bir yerde alkol satarken bile rahat olamıyorsunuz. Vitrine koyamıyorlar özendirici olmasın diye. Bugün facebookların twetterlerin yeri geldiğinde yasaklandığı veya müdahale edildiği ortamda internet satışlarnıı insanlara nasıl yasaklayamazlar, nasıl ket vuramazlar bunu anlamıyorum. Belli mücadeleler veriyoruz o zaman biz ne diye uğraşıyoruz. Bu defa polisler bazı bölgelerde tespitlere yakalamalara başladılar. Ondan sonra yine rafa kaldırıldı. Yakalamak içeri atmak sonuç getirmeyebilir ama caydırıcı olur. Bu caydırıcı değil diye bu yöntemden uzaklaşmak bana göre yanlış ama sadece böyle kalmak da yanlış' dedi.

ATI ALAN ÜSKÜDAR'I GEÇİYOR

Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'ne (TUBİM) gittiğini ve görüşmelerin olumlu geçtiğini anlatan Kıraç, 'Onlarla ciddi bir toplantımız oldu. Tam hayata geçireceğiz. Bir hafta sonra görevden aldılar. Siyasi değişiklikler bu tür şeyler de çok etkili olabiliyor. Bugün narkotikler de öyle. Buradakilerde yer değiştirdi. Kişi tam kim kimdir, ne yapar, nerde oturur öğreniyor. Kişiyi görevden alıyorlar. Yeni gelen öğrenene kadar atı alan Üsküdar'ı geçiyor. Bu işin uzmanlar tarafından çözülmesi önemli' şeklinde konuştu.

BAĞIMLILIK DEDİĞİN GRİP GİBİ DEĞİL

Eskişehir'de AMATEM'in yetersiz olduğunu belirten Kıraç şöyle konuştu: 'AMATEM Torba Yasada çıktı. Kurulması gerekiyor şeklinde evet doğru. Bağımlı olduğunu tespit etmemiz gerekiyor. Bunları tespit etmek için Eskişehir'de laboratuvarlarımız var mı? Nerde tespit edeceğiz. Ellerindeki istatistikler narkotik mi değil mi onu veriyor. Bir kere kesinlikle laboratuvar olması gerekiyor. İkincisi tedavi. Bağımlılık dediğin grip gibi değil ki uzun süre tedavi edilmesi gerekiyor. Bağımlılık kısa süreli bir tedavi değil AMATEM'e baktığımız zaman Eskişehir devlet hastanesi bünyesinde açıldı. 13+1 yatağı var. Ama yetmiyor. Bir yandan diyoruz 9 yaşa indi, bir yandan diyoruz ki 13+1, kime yetecek. Bir hafta yatıracaksın o çıkacak diğerini yatıracaksın bu tedavi olmaz. 9 yaşına indi diyoruz AMATEM dediğimiz yetişkin hastaların yattığı yer. Çocuklar için ÇAMATEM olması gerekir. 17 yaşında biri gidiyor bu çocuk hasta diye psikiyatriste yönlendiriyorlar. Aslında bağımlılıkta bir rahatsızlıktır. Diğer psikiyatrist hastalarla aynı yerde olması doğru değil. Hatta biz şunu savunuyoruz. Alkol bağımlısı ile narkotik bağımlısı aynı yerde olmamalı. Akran eğitimi dediğimiz bir şey var herkes birbirinden bir şey öğreniyor. O nedenle ayrı olması lazım. Birbirilerini etkilememeleri açısından.'

BONZAİNİN 130 ÇEŞİDİ VAR

Özendirici olmaması için genel bir isimle nitelendirilmesinin çok etkili olmayacağını kaydeden Kıraç, 'Biz uyuşturucu kullanıyor demiyoruz bağımlı diyoruz. Ama adına ne dersen de değişen bir şey olmuyor. Bugün Bonzaiye baktığımız zaman 130 çeşidi var' diye konuştu. (Esra Yücel)

Editör: TE Bilisim