Mili Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerle inatlaşmasını sürdürdü ve 'yasal süreç devam ettiği halde' Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı yapıldı.
Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı'na 595 bin 598 başvuru yapıldı. Mevcut sistemde halen mevcut 75 bin 506 uzman öğretmen sayısı sınavdan muaf olan yeni uzman öğretmenlerle birlikte 170 bin 112'ye, 89 olan başöğretmen sayısı da sınavdan muaf olanlarla birlikte 346'ya çıktı.
Sınava Eskişehir'de mevcut 11 bin 855 öğretmenden 6 bin 578'i katıldı. Eğitimciler son dakikaya kadar
Öğretmenlik Meslek Kanunu ve Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı'na karşı tepkilerini ve eylemlerini sürdürdü.
YARGININ DOSTLARI
(AMİCUS CURİAE) VE
SENDİKALAR
Eğitim iş kolundaki sendikaların dileklerini Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e anlatma şansı bulamamalarına karşın, Anayasa Mahkemesi, görüşülmekte olan ÖMK davasında üye sayısı en fazla üç sendikayı dinleme kararı aldı.
Bu arada 15 eğitim sendikası, Öğretmenlik Meslek Kanunu hakkında 'çok sık rastlanmayan yasal bir hakkı kullanarak' verilecek kararın yaratacağı sonuçları açıklayıcı görüşlerini AYM'ye yazılı olarak sundu.
Yargının Dostları (Amicus Curiae), mahkemelerde dava konusu hakkında uzman olan sivil toplum kuruluşlarının veya 'hükümetler dışı' örgütlerin nesnel görüşlerini sunması usulüne verilen bir hukuk terimi.
Yargının Dostları, verilecek kararın yaratacağı geniş hukuki, sosyal ve ekonomik etkileri mahkemeye iletir ve endişeleri dile getirerek, karardan etkilenebilecek kişilerin sesini duyurabileceği bir müdahale aracı işlevi görür. Burada amaç, mahkemeyi daha kapsamlı ve daha doğru bir yasal çerçevede karar vermeye teşvik etmektir.
'Yargının Dostları' bağlamında bir araya gelen, Eğitim İş, Eğitim Sen, Teç-Sen, Hürriyetçi Eğitim-Sen, Anadolu Eğitim Sendikası, Özgür Eğitim-Sen, Eğitim Hak-Sen, İdeal Eğitim-Sen, Eğitim Söz-Sen, Eğitimde Birlik Sen, Eşit Haklar Sendikası, TÖB-Sen, Engelsiz Eğitim Sen, Demokrat Eğitimciler Sendikası, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikaları, AYM'ye verdikleri
ve ÖMK'nın olgusal/hukuksal açıdan değerlendirildiği ortak dilekçelerinde;
'Eğitimcilerin ortak kaygılarının giderilmesi, öğretmenlik mesleğinin yasal bir güvenceye kavuşturulması amacıyla; 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda iptali talep edilen düzenlemelerin, Anayasa'ya aykırı olduğundan iptaline karar verilmesi, kamu yararına aykırı olan, telafisi mümkün olmayacak sonuçlara yol açacak yasal düzenlemelerin yürürlüklerinin, iptal davası sonuçlanana kadar durdurulması…' ifadesine yer verdiler.
'KULAĞINI KAŞIYAN
BAKAN!..'
Anayasa Mahkemesi, incelemesi sürmekte olan ÖMK davasında sendikaları dinleme kararı alırken ve sendikaların 'Yargının Dostları' usulüne uygun dilekçelerini kabul ederken; MEB, kendi mensuplarının büyük bir çoğunluğunu temsil eden sendikaların taleplerini dinlemeyerek
kariyer basamakları sınavını oldubittiye getirdi. Bu sınavın inatla yapılması, 'önümüzdeki süreçte' sınava giren/ girmeyen eğitimciler için yeni mağduriyetler yaratacaktır.
24 Kasım Öğretmenler Günü'nde övgüler dizmek, hamasi nutuklar atmak için yarışa girecek olanlar bu anlamsız sınav ile öğretmenlerin uzmanlıklarını da, diplomalarını da, haklarını da, mesleki sorunlarını da görmezden gelmiş, adaleti bekleme zahmetine bile girmemiştir.
Eğitimcilerin büyük bir çoğunluğunu temsil eden sendikaların taleplerini dinlemeyenler, atanamayan öğretmenlerin sorunlarına 'kulağını kaşıyarak' yanıt verip uzattıkları çiçekleri bile almayanlar, sadece atanmak isteyenlere 'mühendisler de atanamıyor ama böyle ağlamıyorlar' diyenler, öğretmenler odasını beş parçaya bölüp iş barışını bozanlar, üyeleri kariyer basamakları sınavına karşı oldukları halde meslektaşlarını haklı mücadelelerinde yalnız bırakıp seyirci kalanlar, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü acaba kimlerle ve nasıl kutlayacaklar?..