Sayın Cumhurbaşkanı okulların açılacağı günden bir gün önce 'TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) Sınavı kaldırılmalıdır.' dedi.
'Eğitimde Türkiye'ye çağ atlatan (!)' Sayın Bakan 'biraz boşta yakalandı ama' yine de 'Emriniz olur' dedi.
AKP iktidarının 15 yılında 6 Bakan ile 6 sistem değiştiren 'İktidarın en başarısız Bakanlığı' MEB, 'yukarıdan gelen emirle' TEOG Sınavı'nı kaldırdı.
Aslında TEOG Sınavı birçok eksik yönlerine rağmen uygulanan sistemler içinde en 'hallice' olanıydı. Ancak başta özel sektör olmak üzere okullar ve veliler sınavlara olduğundan fazla anlam yükleyerek olayı yine 'yarış atları (!)' hikayesine dönüştürdüler.

AMAÇ GÜNDEMİ DEĞİŞTİRMEK Mİ?
Türkiye'de son yıllarda çocuklarımız adına 'yenilik' diye başlayan girişimlerdeki 'yaşamsal hatalar' zinciri devam ediyor. İleriye dönük bir planlama olmadan ve özellikle altyapı hazırlanmadan yeni sistemler aranıyor.
Başta Başbakan olmak üzere 'Yetkililer(!)' her toplantıda TEOG Sınavı ile ilgili yeni seçenekler ortaya atıyorlar.

DEDECİĞİM HANİ SINAV YOKTU?
Başbakan'ın açıklamalarına göre, yeni sisteme ait ilk bilgiler netleşmeye başladı.
Liselere yerleştirmede 'yenilik bekleyenler için' tam bir 'hayal kırıklığı' olan ölçütlere bakalım;
  • Yılsonu Başarı Puanları; Ortaokul 5,6,7,8. Sınıf Yılsonu Başarı Puanları lise yerleştirmeleri için temel ölçüt olacak
  • Merkezi Sınav; Tüm 8. sınıf öğrencileri yılda bir kez merkezi sınava alınacak, sınav sorularının hazırlanması ve değerlendirilmesi Bakanlık tarafından yapılacak. Sorular test değil 'açık uçlu' olacak.
  • Sertifikasyon Katkısı; Spor, kültür, sanat gibi alanlarda sertifikaları olan öğrenciler belirlenecek, ilgi ve yeteneklerine göre yönlendirilecekler.
  • Mezuniyet Puanı; Yılsonu Başarı Puanları, Merkezi Sınav Puanı ve Sertifikaların belli oranlarda toplanması ile elde edilen Mezuniyet Puanı yerleştirmelere esas teşkil edecek.

'EĞİTİM GÖÇÜ' BAŞLADI…
Yerleştirmeler ile ilgili önceki açıklamalarda 'Adrese Dayalı Kayıt Sistemi'nin de uygulanacağı vurgulanmıştı.
Çocukları 8. sınıfta okuyan veliler 'her ihtimale karşı' başarıları bilinen Anadolu liselerinin bulunduğu mahallelere taşınma planı yapmaya hatta taşınmaya başladı.
Eskişehir'de bu yıl liselere yerleştirilecek 10 Bin öğrencimiz var.
Muhtar arkadaşlar, bazı okulların alanlarına girebilmek için adres değişikliği yapanların ve 'sanal adres' taleplerinin artmaya başladığını söylüyorlar.
Eskişehir'de adı ilk sıralarda geçen Anadolu liselerinin bulunduğu; Yenikent, Uluönder, Yıldıztepe… gibi mahallelere yoğun bir 'TEOG GÖÇÜ' bekleniyor.

'TEOG KALKTI YAŞASIN A-TEOG (AÇIK UÇLU TEOG) ..(!)'
Başbakan'ın açıklamalarına göre, yeni sistem (!) TEOG hatta OKS Sistemi'ne çok benziyor. En önemli değişiklik; Sınavda dört seçenekli test soruları yerine 'açık uçlu sorular' olması gibi görünüyor.
Bir yandan 'hormonlu not' mücadelesi içine itilen bir yandan da açık uçlu sorular ile yılda 'bir kez' merkezi sınava alınacak çocuklar eskisinden daha çok kaygı ve heyecan yaşayacaklar.
Çok gürültü koparan ve günlerce insanları meşgul eden tartışmalardan sonra tekrar en başa dönülmesi bana hep 'Ağa ile Marabası' arasındaki ünlü fıkrayı anımsatır;
'Sahi TEOG Sistemi'nde önemli bir değişiklik olmayacaksa biz günlerdir bu kadar 'şekerli yoğurdu' neden yedik ?'