Ulusal ve uluslararası boyuttaki sorunlarımız öylesine ağır ki…
Bu sorunları başımıza yıkan AKP/RTE iktidarı öylesine hukuk, demokrasi ve bilim dışı uygulamalar yapıyor ki…
Üstelik bu sorunlar tartışılırken öylesine kalitesiz polemikler yapılıyor ki…
Böyle bir durumda insanın içi kararıyor. Böyle bir ortamda insan tepeden tırnağa kirlenmiş hissediyor kendisini…
Oysa bilinir ki dış etkenlerdir insanı kirleten… Çünkü insanın içi saftır, temizdir.
Dış etkenlerdir insanları çatıştıran/ savaştıran… Çünkü insanlığın içi uzlaşmacıdır/ barışçıdır.
Bunun için ben duygularımın karardığını ve düşüncelerimin kirlendiğini hissettiğim zamanlarda, olabildiğince içime bakmaya çalışırım…
Bunun içindir ki son yazılarımda sizlere Eskişehir'in iç güzelliklerinden kesitler sunmaya çalışıyorum.
Çünkü Eskişehir'deki sosyokültürel yaşam, dış etkenlerin kirliliklerinden çok az etkilenmiş güzelliklerle dolu…
Bence bu güzel kentin en nadide köşelerinden birisi de 'Yenikent Mahallesi'.
Öncelikle belirteyim ki biz Yenikent'te oturmuyoruz, daha önce de oturmadık. Ama 50 yılı aşkın bir süredir yaşamı paylaştığımız kadim dostlarımızın çoğu orada oturdukları için Yenikent'le ilişkimiz çok. Bu nedenle ben ve eşim 'fahri Yenikentli sayılırız…'
KATILIMCI VE KALİTELİ KOOPERATİFÇİLİK ÖRNEĞİ
Bence Yenikent deyince ilk akla gelen şey 'çağdaş kooperatifçilik' olgusudur.
Çünkü Başkan Hüseyin CEYHAN kardeşimizin belirttiği gibi:
' SS Yenikent İşletme Kooperatifi gerek ortak profili, gerek eğitim düzeyi, gerekse ekonomik güçlü yapısıyla şehrimizin hatta ülkemizin en köklü ve güçlü kooperatiflerinden biridir.
Kuruluş amaç ve ilkeleriyle değişime ayak uydurmasıyla, çağdaş çoğulcu ve demokratik yapısıyla diğer kooperatiflere öncülük etmiş, ilham kaynağı olmuştur.
Şöyle ki, 2012 Dünya Kooperatifçilik Yılı nedeniyle düzenlenen yarışmada, kendi dalında 'Yılın Kooperatifi' seçilmiştir. Halen de bu birinciliği kimseye kaptırmamıştır…'

Bugün 42. Yılına ulaşan Yenikent Kooperatifçiliği tarihinin bazı satırbaşları şöyle özetlenebilir:
  • Serüven1975 yılında kurulan 'Devlet Memurları Yapı Kooperatifi' ile başladı. İlk yılları sıkıntılarla geçen çalışmalardan sonra, 1980- 1981 sezonunda inşaata başlanabildi. Kuruluş sürecinin bu sıkıntılı ortamında yönetim sorumluluğu yüklenen ve benim aklımda kalan Mustafa ÖZEL, Mehmet ALAGÖZ, Mustafa UZUN, Süleyman YILMAZ, İbrahim AKGÜN gibi isimleri unutmamak gerekir.
  • 1985- 1990 yılları arasında konutlar sahiplerine teslim edildi.
  • 1991 yılında Yapı Kooperatifi feshedilerek 'Tüketim Kooperatifi'ne, 1992 yılında da 'İşletme Kooperatifi'ne dönüştürüldü.
  • Şu anda Yenikent'te 3850 konut vardır. Ve bu özelliğiyle Türkiye'nin ikinci büyük yapı kooperatifidir.
  • Kuruluştan günümüze başkanlık görevi yüklenen Mustafa ÖZEL, Kenan AKIN, Bekir SARI, Süleyman EREN, Mustafa YÖNDER, Erdoğan ARSLAN, Sadık ER, Hüseyin BİLECAN, Hüseyin CEYHAN ve bu süreçte kooperatifin yönetim ve denetim organlarında görev alan onlarca kişiye tüm Yenikentlilerin şükran borçları vardır.
Bugün Yenikent İşletme Kooperatifi'nin 888 üyesi ve 7 çalışanı var.
Kooperatifin bugün sahip olduğu taşınır ve taşınmaz malları değeri ise milyonlarla ifade edilmektedir.
Ayrıca kooperatifin karşılıksız olarak verdiği arsalar üzerinde 10'dan fazla kamu kuruluşu yer almaktadır.
Yakın geçmişte 'ilgili belediyelerle kooperatif yönetimi arasındaki eşgüdüm eksikliğinden kaynaklanan sorunlar' nedeniyle sürüncemede kalan 'Sosyal Tesisler'in bugün tamamlanmış olması sevindirici bir durumdur…
Bu bağlamda mevcut kooperatif yönetimi tarafından projelendirilen, Diş Hastanesi karşısındaki yeni sosyal tesisin yakında hizmete girecek olması da sevindiricidir.
Büyükşehir Belediyesi tarafından Yenikent Tepesi üzerinde yapılmakta olan 'prestij parkı' ise inanıyoruz ki Yenikent'e çok sosyoekonomik büyük değer katacaktır.
Yenikent Mahallesi'ndeki sosyal, kültürel ve siyasal yaşam üzerinde olumlu etkileri yüksek olan 'katılımcı ve kaliteli kooperatifçiliğin' korunmasını ve geliştirilmesini diliyorum.
ÇAĞDAŞ MUHTARLIK GELENEĞİ
Görüşmek üzere Yenikent Muhtarlığına girdiğimde, ilk dikkatimi çeken iki görüntü beni çok etkiledi.
Birincisi, karşımda 'çağdaş bir kadın muhtar' duruyordu…
Son yıllarda ülkemde 'çağdaş yaşam tarzına' ve özellikle 'kadınlara' karşı sürdürülen hoyratça uygulamaları ve saldırıları düşününce; Yenikent Mahalle Muhtarı Nezahat NAZİK'in o koltuğa ne güzel yakıştığını düşündüm…
İkincisi de duvardaki resimlerinden bana sevgiyle bakan önceki muhtarlardı…
Cevat SIVACI (1992- 1997), Mehmet ÖZTEN (1998- 2004), Şükür ÖZTÜRK (2004- 2009), Sezai NAZİK (03/04 2009), Nezahat NAZİK (2010- …)
Özellikle ilk sırada yer alan rahmetli Cevat SIVACI abimiz sanki 'Yenikent'in demokratik muhtarlık geleneğine sahip çıkın!' diye haykırıyordu…
Kendisiyle yaptığımız kısa görüşmede Sayın Muhtar Nezahat NAZİK; mahalleyi ve sorunlarını çok iyi tanıyan değerlendirmeleriyle bana bu konuda güven verdi.
Yenikent'in toplumsal yaşamında önemli yerleri olan Yenikent Sosyal Dayanışma Derneği ve Yenikent Mahalle Meclisi ile ilgili değerlendirmeleri başka bir yazıda paylaşmayı umuyorum.
Bu fırsatla ben ve eşim Yenikent'te oturan tüm dostlara selam ve sevgiler sunuyoruz.
Ayrıca, bu yazının hazırlanmasından önce yaptığımız görüşmelerde bana kurumlarıyla ilgili bilgi notları veren Yenikent Mahallesi Muhtarı Nezahat NAZİK, SS Yenikent İşletme Kooperatifi Başkanı Hüseyin CEYHAN ile yönetim kurulu üyeleri M. Kemal BÜYÜKKÖROĞLU ve Nadir ALDEMİR'e teşekkür ediyorum.
Sağlıkla, sevgiyle, dostlukla…









.