Algoritma nedir? Bir sorunu çözmek veya belirlenmiş bir amaca ulaşmak için tasarlanan yola, takip edilen işlem basamaklarına algoritma denir.

BAŞARI CEZALANDIRILDI
Algoritmalar açıkça belirtilmiş bir başlangıcı ve sonu olan işlemler kümesidir. Amaca ulaşmak için işlenecek çözüm yolları ve sıralamaları belirlenir ve algoritma bu sırayı takip ederek en mantıklı çözüme ulaşır. İlk algoritma, El-Harezmi'nin 'Hisab-el Cebir ve El Mukabala' kitabında sunulmuştur ve algoritma kelimesi de El-Harezmi'nin isminden gelmiştir. Algoritma terimi genellikle matematikte ve bilgisayar bilimlerinde karşımıza çıkmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı şu günlerde 'Algoritma Skandalı' ile çalkalanıyor. Liselere Geçiş Sistemi değerlendirilmesinde okul puanı ve yaş kriterlerinde 'bilinçli veya bilinçsiz' şekilde büyük hatalar yapıldı. Bu hatalar yüzünden yüzbinlerce öğrenci mağdur edildi. Yeni Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bu skandal sonrasında 6 üst düzey bürokratı görevden aldı. Selçuk skandal olayın üzerine gitmelidir. Sırf yeni Bakanı 'sabote etmek adına' 100 binlerce öğrencinin kaderiyle oynayanlar Yargı'da hesap vermelidir. Bu skandal nedeniyle 99 başarı puanı olanlar ve yaşı küçük olanlar gözde Anadolu Liselerine giremezken,yaşı büyük olup, 69-70-71 puan alanlar kendilerine yer buldu. Bu trajikomik olaylar tüm Türkiye'de olduğu gibi Eskişehir'deki gözde liselerimizde de yaşandı. Başarılı öğrenciler cezalandırılırken, vasat öğrenciler hayal edemedikleri liselere kayıt yaptırdı.


BAKAN SELÇUK KADROYU
TAMAMEN DEĞİŞTİRMELİ
İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, bütün öğrencilerin üç okulu istediği için yerleşemediklerini açıklamıştı. Ona soruyorum; Madem herkes bu üç liseyi istedi. Neden bu liselere başarı puanı 80'in altında, yaşı büyük öğrenciler yerleşebildi? Herkes bu liselere girmek istiyorsa, tam puan almayan öğrenci bu okullara girmesi mümkün mü? Başarı puanları ve sınavda aldıkları, yüzdelik ortalamalarıyla ancak Meslek ve İmam Hatiplerde okuyabilecek olan öğrenciler gözde okullara yerleşirken, Başarı puanı 99 olup, yüzde 4-5'lik dilimlerde zeki öğrenciler kendilerine okul bulamadı. Allah'tan Bakanlık kontenjanları arttırdı da bu çocuklar kendilerine en azından Anadolu Lisesi bulabilecekler. Tüm kriterler Alalecele Liselere Geçiş Sistemini hayata geçirenler yüzünden başarılı ve zeki çocuklar heba edildi. Yeni Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk şunu bilmelidir ki; kendisine iflas etmiş, enkaz haline dönmüş, öğretmene, veliye ve öğrenciye güven vermeyen, liyakat ve adalet gibi önemli kavramların yok sayıldığı bir Bakanlık teslim edildi. Kendisi sadece 6 bürokrati göndererek bu işi çözemez. Bakanlık personelini tamamen değiştirmeli. İşini bilen, liyakat sahibi, öğrencilerin geleceğini düşünen, eğitimcilere saygı duyan vatanına ve bayrağına bağlı, bilimsel değerlere önem veren insanlarla yola çıkmalıdır. Bunu yapmazsa, kendisine daha çok tuzaklar kurulur. Benden uyarması!..
----------------------------------------------------------------------
KENDİNİZ HAKKINDA BAŞKALARI KARAR VERMEMELİ

'Değerli adayımız Bale Akademisi'ne başvurduğunuz için teşekkür ederiz. Ne yazık ki kabul edilmediniz. Sağ ayağınız, aşil tendonunuz, ayaklarınızın dışa dönüklüğü, gövdenizin boyu, göğüs ölçünüz yetersiz, vücudunuz baleye uygun değil. Ve 13 yaşındasınız dikkate alınmak için fazla büyüksünüz.'
Vücudu baleye uygun olmadığı gerekçesiyle Bale Akademisi'ne alınmayan Misty Copeland balerin olmaktan asla vazgeçmedi. Çok çalıştı. Amerika'nın en iyi balerini oldu. Şu anda 34 yaşında olan Copeland Amerikan Bale Tiyatrosu'nun Baş Balerini. Çalışması ve azmiyle TİME dergisine kapak oldu. Copeland'ın bu başarı öyküsü tüm engellere rağmen hayallerin gerçekleşebileceğini bizlere gösteriyor. Copeland, 'Bu işin uzmanları vücudumun baleye uygun olmadığını söylüyor. Ben de bale yerine başka bir spor yapayım' demedi. Kendisi hakkında başkalarının karar vermesini kabul etmedi. Bu kararlılığı sayesinde bugün Dünyanın en iyi balerinlerinin başında yer aldı…
----------------------------------------------------
'BARIŞ İSTİYORSAN CENGE HAZIR OL'

Eğitim Bir-Sen 1 No'lu Şubesi'nde kongre heyecanı yaşanıyor. Mevcut Başkan Muammer Karaman ile Melahat Ünügür Ortaokulu Müdürü Ahmet Berberler kongrede başkanlık için yarışacak. Delege seçimlerinin Kurban Bayramı sonrasında başlaması bekleniliyor. Muammer Karaman dün Özbekistan'da çektirdiği fotoğrafı paylaşarak,
'İstiyorsan Sulhu Salah Hazır Ol Cenge. Hazırız Topunuz Gelin' diye yorumda bulundu. Yani Karaman, 'Barış istiyorsan, savaşa hazır olun' diyor. 'Hazırız topunuz gelin' sözleriyle kongrede ki rakiplerine mi mesaj gönderdi bilemiyorum. Gönderme yapmışsa doğru yapmamış. Kongreler cenk, savaş değildir. Demokrasi şölenidir. Üyeler kendi hür irade ve oylarıyla önce delegeleri seçecek. Delegeler de yeni sendika yönetimini seçecek. Yenilen yeneni tebrik edecek, yenen de yenileni teselli edecek.
-----------------------------------------------------
NOSTALJİ
29 YIL ÖNCE SEÇİM ZAFERİ

Tarih fotoğraf 29 yıl öncesine ait. Tarih: 26 Mart 1989 gece saat 01.00'de. Yer, SHP Eskişehir parti binasının önü.

BÜYÜK SEVİNÇ
Yerel seçim sonuçları açıklanıyor. Selami Vardar 79 bin 767 oy ile Eskişehir Belediye Başkanlığına seçiliyor. Toplam oyların yüzde 43,11'ini alan Vardar, partilileriyle birlikte büyük sevinç yaşıyor. Fotoğrafta SHP'liler ile seçim zaferini kutlayan Vardar, daha sonra Belediye'de Genel Sekreteri olacak olan Aytaç Çınar'ın otomobiliyle parti binasından ayrılıyor. O zaman SHP'nin genç Merkez İlçe Başkanı Erdal Çakıcıer, partinin önemli isimleri Mustafa Taşlak, Salih Yörü ve Erdoğan Ulukan'da fotoğrafta dikkat çekiyor. O seçimde ikinci parti DYP oluyor. DYP'nin sendikacı adayı Muhittin Yılmaz 51 bin 869 oy aldı. İktidar partisi olan ANAP'ın adayı olan Fethi Heper 35 bin 396 oyda kaldı.

HAKKINI TESLİM ETTİLER
Selami Vardar 1973- 1977 ve 1989-1994 yılları arasında iki dönem Eskişehir Belediye Başkanlığı, 1976-1978 ile 1992-1994 yılları arasında Eskişehirspor Kulübü Başkanlığı yaptı. 1919 yılında Mihalıççık ilçesi Ahırözü köyünde doğan Vardar, İlköğrenimini Mihalıççık'ta, ortaokul ve liseyi Ankara'da bitirdi. İstanbul Üniversitesi Maliye Bölümünden mezun oldu. 1942 yılında Eskişehir Ticaret Lisesine öğretmen olarak atandı. İki yıl öğretmenlik yaptıktan sonra Maliye Bakanlığında dokuz yıl hesap uzmanı olarak görev yaptı. Bu görevinden kendi isteği ile ayrılarak yeminli mali müşavir olarak çalışmaya başladı. Vardar özellikle 1989-1994 yılları arasında yaptığı Belediye Başkanlığı döneminde büyük altyapı hamlesiyle dikkat çekti. O yıllarda Eskişehir'de alt yapı yoktu. Vidanjörler vardı. Evlerdeki fosseptiği vidanjörler çekerdi. Sezai Aksoy tarafından başlatılan altyapı çalışmaları Vardar döneminde büyük hız kazandı. Vardar parayı yer altına gömerek Eskişehir'in altyapı sorununu çözdü. O yıllarda altyapı çalışmaları nedeniyle haksız eleştiriler almıştı. O gün onu eleştirenler daha sonra Vardar'ın hakkını teslim etti.
-------------------------------------------
FIKRA
EMEKLİ MAAŞI GİBİ

İki yaşlı kadın parkta sohbet ediyorlar..
Biri sormuş.. 'Seks yaşamın nasıl gidiyor?..' 'Emekli maaşı gibi..' 'O ne demek oluyor' demiş, soruyu
soran.. 'Üç ayda bir.. Ama yetmiyor!..'