Sevgili okurlar;
Yüce yaradana şükürler olsun ki, ibadetlerin zirveye ulaştığı şu günlerde, Allah'ın bize bahşettiği bayrama erişmiş bulunuyoruz. Bilindiği gibi, bu bayram açıkça Müslümanların çok daha fazla kutlaması gereken bir bayramdır. Çünkü tam 29 gün (Bu yıl Ramazan 29 gündü) her türlü dünyevi lezzetlerden uzak durarak, orucunu mazeretsiz terk etmeyen, namazını eda etmeye çalışan tüm müminler bu günü de doyasıya kutlayacaklardır. Bunun yanında Müslüman bir ülkede yaşayarak, Müslümanlarla birlikte bu güne erişenler de yün bu bayramı kutlayacak ve bu coşkuya ortak olacaklar.
Burada bayramlar nasıl kutlanmalıdır onu birazcık açalım. Maalesef bayramlar birlikte olmanın en büyük nedeni olması gerekirken, artık insanları yaşadığı mekanlardan uzaklaşabilmek için madde tende birçok külfete katlanmak zorunda kalıyorlar. Henüz bayrama günler kala adeta yarışa girerek, özellikle anneden, babadan uzaklaşabilmek için bir tatil bahane edip Allah'ın emri olan sılayı Rahmi (Anne, baba, akraba ziyareti) terk ederek, memlekette veya aynı şehirde olsalar bile, orayı terk ederek tüm yıl evlat, torun hasreti ile gözleri yollarda kalan anne babayı, akrabayı gözü yaşlı bırakıyorlar.
Evlatlar bunları belki şimdi anlamıyorlar ama kendileri de avlat büyütüp, torun sahibi olduklarında eyvah diyorlar ama iş işten geçmiş oluyor.
Allah katında büyük günahları sayarken sılayı, rahmi terk etmek de bunların yani büyük günahların arasındadır. Bu terk edildiği zaman insanoğlu o büyük günahlardan birini de terk ederek onu işlemiş oluyor.
Bunun yanında haklarını hiçbir zaman ödeyemeyecekleri anne ve babayı da bu en kutsal günde gözü yaşlı bırakıyorlar.
İslam dini hiçbir zaman turizme karşı olmamıştır. Yüce peygamberimiz sefere çıkın (gezin ki) sıhhat bulasınız diye özellikle insanlığa çağrıda bulunmuştur. Ne olur önce çoluk çocuğumuzla anne babamızın yanına uğrayarak onların ellerini öpsek, hayır dualarını alsak, torunlarını onlara göstersek daha sonra da izin alarak gideceğimiz yere gitsek, daha iyi olmaz mı?
Bir de fitre ve zekatlarımızı unutmayalım. Bayramdan evvel mutlaka vermeye gayret edelim. Binlerce kat fazla sevaptan bizde hissedar olalım. İyi bayramlar.