2019 yerel seçimlerine 7 aydan biraz fazla süre var. Seçimin iddialı partileri olan AK Parti ve CHP'nin belediye başkan adaylarının kimler olacağı merak ediliyor.

AVCI-ÜNLÜ-DOĞAN
CHP kent merkezinde Yılmaz Büyükerşen-Ahmet Ataç-Kazım Kurt üçlüsüyle yarışa çıkması bekleniliyor. Peki AK Parti bu üçlüye karşı hangi adaylarla seçime girecek? Şu anki kulislerde Nabi Avcı-Dündar Ünlü-Volkan Doğan üçlüsüyle çıkılacağı görüşü hakim. Avcı'nın Büyükşehir, Ünlü'nün Tepebaşı, Doğan'ın Odunpazarı belediye başkan adayı olacağı parti içerisinde yüksek sesle seslendiriliyor. Avcı'nın aday olmadığı takdirde Büyükşehir için plase isimler eski Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı ve Anadolu Üniversitesi Rektörü Naci Gündoğan olur. Peki kırsal ilçelerdeki başkan adayları kimler olur? Kırsaldaki 12 ilçenin 10'unda belediye başkanları AK Partili. AK Parti bu 10 belediye başkanının 9'uyla yola devam eder. Sivrihisar'da Hamid Yüzügüllü, Beylikova'da Özkan Alp, Alpu'da Rafet Demirtaş, Günyüzü'nde Remzi Arayıt, Çifteler'de Metin Özen, İnönü'de Kadir Bozkurt, Sarıcakaya'da Faruk Güler, Seyitgazi'de Hasan Kalın, Mihalgazi'de Zeynep Akgün'ün tekrar aday yapılacaklarını düşünüyorum.

SEYİTGAZİ ÜNLÜCE
Bir tek Mihalıççık Belediye Başkanı İsmail Uysal'ın tekrar aday gösterileceğine ihtimal vermiyorum. CHP'nin kırsalda sadece iki belediye başkanı var. Bu isimler Han'da Erdal Şanlı, Mahmudiye'de İshak Gündoğan'dır. Olağanüstü Kurultay yapılması için imza veren Erdal Şanlı tekrar aday gösterilmiyebilir. Peki CHP kırsaldaki 10 ilçede kimleri belediye başkan adayı olarak gösterir? Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Aydın Ünlüce Kırkalıdır. Ünlüce ailesi Kırka'da geniş bir ailedir. CHP Seyitgazi Belediye Başkanlığı için Aydın Ünlüce'yi gösterebilir. Mihalıççık'ta efsane İl Başkanı merhum Kemal Metin'in oğlu Yavuz Metin, Sivrihisar'da eski İl Başkanı Sinan Özkar, Çifteler'de eski Tepebaşı İlçe Başkanı Vural Yörük, Beylikova'da daha önce de aday olan Yalçın Komşu belediye başkan adayı olabilir. AK Parti ve CHP'nin belediye başkan adayları üç ay sonra daha da netleşir. Bakalım CHP 2019 yerel seçimlerinde 24 Haziran'ın rövanşını alacak mı? Yoksa AK Parti 24 Haziran'daki başarısını yerel seçimlerde de gösterecek mi? Bu soruların yanıtını 7,5 ay sonra öğreneceğiz...
----------------------------------------------
CUMARTESİ HİKAYESİ
'HAYIR BU TABLOYU SİZ YAPTINIZ'

Yıl: 1937… Yer: İspanya… Francisco Franco başta ve yaşanan kanlı bir iç savaş… Guernica İspanya'da bir kasabadır… Franco, Nazi ve Faşist İtalyan kuvvetlerinin yeni uçaklarını Guernica üzerinde test etmesi için izin vermiş ve bombardıman başlamıştı…

1654 ÖLÜ
Bombardıman sonrası kasabada büyük bir katliam yaşandı. O güne kadar görülmemiş şiddette olan bombalamalar Guernica'yı yerle bir etti. O dönemde Bask Hükümeti'nden yapılan açıklamaya göre ölü sayısı en az 1654, yaralı sayısı ise 889 idi. Guernica Bombalanması'nın çoğunluğunu Alman Hava Kuvveti üstlenirken, İtalyan Hava Kuvveti'nin de yardımı olmuş ve kasaba üç gün boyunca yandı. 26 Nisan 1937'de gerçekleşen Guernica'nın bombalanması haberi kısa sürede Paris'e ulaştı. Paris'te yaşayan Picasso da memleketindeki bu olayı gazeteden öğrenmiştir. Picasso'ya göre sanatçı, insanlığın ve uygarlığın en temel değerlerinin yok edilme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı bir savaşta kayıtsız kalamazdı. Bu nedenle kendi memleketi Malaga'dan yüzlerce kilometre uzaktaki Guernica'da yaşananları bir şekilde ifadeye kavuşturmalıydı. Bir şekilde anlatmalıydı savaşın yıkıcılığını, yaşanan katliamı, bombaların yaktığı ateşte yanan insanlığı. Anlatmalıydı Guernica'yı.

KÜLLERİN RENGİ KALDI
Ve bunun için Balzac'ın öyküsünün de geçtiği Rue de Grands Augustins'de kiraladığı atölyede Mayıs ayında beyazın yerine adım adım siyah ve gri tonları geçiyordu. Renksiz olacaktı Guernica. Çünkü solgun mavi ölmüştü. Geriye savaşın siyahlığı ve küllerin rengi kalmıştı. Bu sıralar İspanyol hükümeti 1937 yılında Paris'te gerçekleşecek Dünya Fuarı'nda sergilenmesi için Picasso'ya bir tablo sipariş etmiş ve sanatçı da kendisine bir resim konusu aramaktaydı. Guernica'nın bombalanmasını öğrendiğinde etkisinde kalan Picasso, duygularını resme yansıttı. İki ay kadar kısa sürede tabloyu bitirdi. Guernica, yaklaşık 3,5 metre yükseklik ve 7,8 metre genişlik ile dikkat çekici büyüklükte, tuval üzerine sadece siyah ve beyaz renklerde yağlı boya ile yapılmış bir resimdir. Yağlı boyayla yapılmasına rağmen siyah, beyaz ve gri renkleri barındıran Guernica, gazete fotoğraflarına benzer bir hava yakalamış ve savaşın sebep olduğu cansızlığı vermiştir.

RESMİN GİRMESİ YASAKLANDI
Guernica tablosu günümüzde en büyük savaş karşıtı resim olarak kabul edilir. Resmin sağ ucunda, açık bir kapıyla sonlanan siyah bir duvar vardır. Ortada sırtında mızrak olan at, insaniyetin kaba kuvvet karşısında pes edişini sembolize ediyor. Boğanın yanında belli belirsiz gözüken güvercin barışı temsil ediyor ama olanlara ağlamaktan başka yapabileceği bir şey yok. Atın yanına düşmüş sürücünün kırılmış kılıcı yenilgiyi sembolize ediyor. Bazı eleştirmenler Guernica'yı 20. yüzyılın en önemli tablosu olarak görür. En ünlü savaş karşıtı tablo olduğuysa kesin. Guernica, sadece İspanya İç Savaşı'nın vahşetinin değil, modern savaşın neden olduğu ıstırabın da bir simgesi oldu. Pablo Picasso'nun başyapıtları arasında yer alan Guernica, en politik resim olarak tarihe geçmiştir.Her bir karede farklı olayın yansıtıldığı Guernica, geometrik ve izlenimci bir tablo olarak görülürken aynı zamanda kübizmin en önemli örneklerindendir. Franco hükümetin başında olduğu sürece resmin İspanya'ya girmesi yasaklanırken, eser birçok ülkede sergilenmiştir.

SAVAŞLARIN DİLİ OLDU
Resmin merkezinde acı içinde yıkılmak üzere olan, mızrakla vurulmuş bir at bulunur. Acı çeken atın üzerinde, göz şeklindeki çıplak bir ampUl parlamaktadır. Atın altında bir askerin parçalanmış cesedi vardır. Asker, üzerinde çiçeklerin büyüdüğü kırılmış bir kılıç tutmaktadır. Sol tarafta yer alan büyük gözlü boğa, kucağındaki ölü çocuğa ağlayan bir kadının üzerinde durur. Atın sağ üst tarafında, bu vahşi sahnelere tanıklık ederek camdan içeri girmekte olan, korku dolu bir kadın figürü vardır. Kadın, elinde yanan bir gaz lambası taşır. Korku içindeki bir başka kadın sağdan yalpalayarak merkeze doğru ilerlemektedir. Kadın, parlayan ampule boş gözlerle bakmaktadır. Sağ uçta, dehşet içinde kollarını kaldırmış bir adam, yukarıdan ve aşağıdan ateşlerle sarılmıştır. Sanatçının resimde kullandığı semboller uluslararasıdır. Böylece tüm dünyada olan savaşların dili oluyor bu tablo adeta. Guernica'da, acı çeken insanlar ve hayvanlar ile kaos içindeki yıkılmış binalar betimlenmiştir. Katıldığı bir sergide Alman bir general Picasso'ya yaklaşır ve sorar; 'Bu tabloyu siz mi yaptınız' Picasso'da; 'Hayır, siz yaptınız' der.
----------------------------------------

FOTO ŞAKA

CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Akın Sallarel:
Kazım abi, Odunpazarı'nda artık piştim. Beni İl Başkanı yapar mısın?
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt: Odunpazarı'nda kal. Ne işin var İl Başkanlığında?
CHP PM Üyesi Gaye Usluer: Koskoca Parti Meclis Üyesiyim. Bize 'beni İl Başkanı yap' diyen yok. Ormancı hikayesinde olduğu gibi az daha okuyaydım da PM üyesi olacağıma Belediye Başkanı olsaydım!..
------------------------------------------------------
FIKRA
ELBİSE

İngiltere Kralı George ile görüştüğü sırada, Gandi'nin üzerinde her zamanki gibi beyaz örtüsü vardır. Davetten çıkınca bir gazeteci sorar:
-Kıyafetiniz, bir kralla buluşmak için yeterli miydi?
Gandi hiç aldırmadan cevap verir:
-Kral, ikimize de yetecek kadar giyimliydi.