Referandum konusu gündeme geldiğinden bu yana ülke genelinin önemli bir kısmında oluşan bir kanaat var, 'Evet' diyenlerin bu tercihlerini açıklayamadıkları yönünde… Ya da neden evet dediklerini bilmedikleri yönünde yoğun eleştiriler yapılıyor. Sosyal medyada yapılan bu paylaşımlarda genel olarak 'Neden evet dediklerini AKP'liler de bilmiyor' mesajı veriliyor.
Sosyal medyada paylaşılan söz konusu gönderileri birçoğumuz görmüşüzdür. Bu video görüntülerin genelinde 'hayır' diyeceğini söyleyen bireyler bunu nedenleri ile açıklarken, 'evet' diyenler kem küm ediyor.
Hatta en çok paylaşılan videoların birisini kaçıranlar için aktarayım. Haftalardır paylaşılan görüntü İstanbul'dan… AKP Kadıköy Gençlik Kolları Yönetim Kurulu Üyesi bir genç… Başında 'evet' yazılı şapkası ile broşür dağıtıyor. Broşür vermek istediği bir başka genç ise video kaydını açmış, soruyor: Değişecek olan maddeler neler?
Değişecek maddeleri ezbere bilmediğini söyleyen AKP'li gençten, nelerin değişeceğini anlatması talep ediliyor. Genç biraz bocalıyor, çalışmalara yeni katıldığı için detayları bilmediğini itiraf ediyor. Ardı ardına gelen sorularla AKP'li genç iyice terletiliyor. Çekilen bu video sosyal medyada belki de yüz binlerce kişi tarafından paylaşılıyor ve izleniyor. Üstelik benzeri şekilde çekilen başka video görüntüler de var. Yine verilen mesaj, 'AKP'liler bile propagandasını yaptığı şeyin ne olduğunu bilmiyor' yönünde.
Gelelim şehrimize… Eskişehir'in ülke geneline göre özel olan durumunu bilmeyenimiz yok. İktidar partisine diğer yerlere göre her zaman daha muhalif bir çizgisi var kentimizin. En azından bir Konya, Kayseri ya da Niğde, Nevşehir kıvamında olmadığımız kesin!
İşte, bu yüzden Ak Partililerin şehrimizde daha fazla dikkat etmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Bir süredir devam eden eğitim çalışmaları umarım sadece teorik açıdan değil pratikte de fayda sağlayacaktır. Zira Eskişehir'de evet kampanyasına karşı olup, yine uzunca bir süredir her türlü eleştiriyi getiren kemik bir kitle var. Gençler yarın o kitleden birine evet broşürü uzattığında zor sorulara muhatap olabilirler. Bunun için vatandaşla birebir temas kuracak partililerin referandum ve anayasa değişikliği konusunda her detaya hakim olması gerektiğine inanıyorum.
Gerçi İl Başkanı Sayın Dündar Ünlü, kampanya başlamadan önce eğitimlerin başarılı şekilde sürdüğünü açıkladı ama ben yine de uyarmış olayım. Doğru bildiğimi düşünüyorum, Eskişehir'de muhalif gençler AKP'li gençler ile tartışmayı seviyor. Bu nedenle 18 maddelik değişimle ilgili her detaya hakim olunması, AKP kadroları için faydalı olacaktır.
AMAN DİKKAT!
Son bir temennide bulunayım… AKP henüz sahaya inmedi. Evet'in diğer partisi MHP zaten saha çalışması yapmıyor. Şimdiye kadar sahalarda hep hayır cephesini izledik. Hayırcılar sokaklarda, caddelerde, meydanlarda ya da diğer yerlerde karşı fikirden yani evet propagandasını yapanlardan kimseyle karşılaşmadı.
AKP'liler de yoğun bir çalışma temposuna girmeye hazırlanıyor. Geçmiş dönemde de zaman zaman ne yazıktır ki şahit olduğumuz için endişe ediyorum. Taraflar evet ya da hayır olmuş hiç fark etmez. Her bir bireyimiz bu ülkenin değeri, ayrı ayrı zenginliği. Tartışma çıksın, gerilim tırmansın, tansiyon yükselsin isteyen art niyete inat! Hoşgörünün ön planda olduğu, tahammülde birbirimizle yarıştığımız, sadece fikren tartıştığımız bir süreç olsun. Bunu başarırsak referandum sonucu ne olursa olsun, hepimiz kazanmış olacağız.