İl Toprak Koruma Kurulu'nun dünkü toplantısında Tepebaşı bölgesinde kömürlü termik santralin kurulmasının planlandığı 1225 Hektarlık arazinin 'tarım dışı amaçla kullanımına açılması' 6 Evet'e karşı 3 Hayır oyu ile kabul edildi.

MAÇ BAŞLADIKTAN
SONRA KURAL DEĞİŞTİ

O araziye termik santral yapılması için burasının tarım vasfından çıkarılması gerekiyordu. Tarım arazilerinin tarım dışı kullanılması için İl Toprak Koruma Kurulu Üyeleri'nin üçte ikisinin çoğunluğu gerekiyordu. 2 Ocak 2018'de yapılan ilk toplantıda '6 Evet 4 Hayır oyu' çıkmıştı. Üçte iki çoğunluk için 7 oy gerekiyordu. Araziyi tarım vasfından çıkarmak isteyenler bu sayıya ulaşamadı. Ancak Hükümet Bu bölgeye termik santral kurulması konusunda kararlıydı. Sırf Eskişehir için yönetmelik değiştirildi. 'Üçte iki çoğunluk şartı' yerini 'Oy çokluğu' şartına bıraktı. Yani maç başladıktan sonra kural değişti.Bu yer ile ilgili ikinci oylama dün Valilik'te yapıldı. Oylamaya Eskişehir Valiliği, Defterdarlık, DSİ, Tarım İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, ESOGÜ Ziraat Fakültesi, Büyükşehir Belediyesi, Ziraat Mühendisleri Odası ve TEMA katıldı. Yapılan oylamada 6 kabul oyu, 3 ret oyu çıktı. Böylece atanmış bürokratların verdiği oylarla 1225 hektarlık tarım toprağı, 'tarım dışı amaçla kullanıma' açıldı.

ESKİŞEHİRLİ REKTÖR
NEDEN KULAK VERMEDİ?

DSİ, Eskişehir Valiliği, Tarım İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Defterdarlık, ESOGÜ Ziraat Fakültesi 'Evet oyu' kullandı. Büyükşehir Belediyesi, TEMA ve Ziraat Mühendisleri Odası temsilcileri 'Hayır oyu' verdiler. Bir önceki seçimde 'Hayır oyu' kullanan Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Şen'in toplantıya çağrılmaması 'kafalarda soru işareti' bıraktı. Şehrimizin kaderini etkileyecek bir konuda ne yazık ki; Eskişehir halkının değil, atanmış bürokratların dediği oldu. Eskişehir'in üniversitesi olan ve bu kentin kaynaklarıyla inşaa edilen ESOGÜ'nün halkın büyük çoğunluğunun istemediği kömürlü termik santraline 'Evet' demesini bir hayli düşündürücü buluyorum. Üniversitelerde Rektör ne derse 'o' olur. Hasan Gönen üniversitesinin Ziraat Fakültesi temsilcisine 'Hayır oyu kullan' deseydi, o şekilde kullanılırdı. Rektör Hasan Gönen'e sesleniyorum; 'Bir daha Rektör seçilme şansınız yok. Neden Eskişehirli bir Rektör olarak, hemşerilerinin bu konudaki tepkilerine neden kulak vermediniz? Eskişehirliler ESOGÜ Ziraat Fakültesi temsilcisinin verdiği 'Evet oyu'nu ve o günkü Rektörünü asla unutmayacak.'

******

BİR-İKİ-ÜÇ YETMEZ DÖRT OLSUN


Eskişehir'in yetiştirdiği Bilim İnsanı Prof. Dr. Gaye Usluer CHP Parti Meclisi'ne (PM) üst üste üç defa seçilerek, büyük bir başarıya imza atmıştı. İlk ikisinde (18 Temmuz 2012, 6 Eylül 2014) Kemal Kılıçdaroğlu'nun listesinden Bilim Yönetim ve Kültür Platformu'ndan Parti Meclisi'ne seçilmişti. 17 Ocak 2016'da yapılan Büyük Kurultay'da Kemal Kılıçdaroğlu Gaye Usluer'i listesine almadı. Genel Başkanının anahtar listesinde yer alamayan Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer Bilim Yönetim ve Kültür Platformu'ndan yine 857 oy alarak Parti Meclisi'ne üçüncü defa girme başarısını gösterdi. Son kongrede Kılıçdaroğlu'nun listesini delerek PM'ye girdi. Usluer 3-4 Şubat tarihleri arasında yapılacak CHP Büyük Kurultayı'nda yine PM Üyeliğine aday oldu. Usluer adaylık açıklamasında şu görüşlerini dile getirdi; 'Demokrasi ve iktidar yürüyüşümüzde, partimizin iktidarı için her koşulda mücadele etmeye her zaman olduğu gibi bu gün de hazırım. Partimle ve halkımızla bir bütün olarak her alanda halkın iradesini savunmak için, sosyal demokrasiden asla ödün vermeden çalışmak için, bu ülkenin en büyük özlemi hak, hukuk, adaleti bu topraklarda yeniden yeşertmek için CHP Parti Meclisine Adayım! Sevgi ve saygılarımla.' İlk defa 18 Temmuz 2012'de yapılan Büyük Kurultay'da Parti Meclisi'ne giren Usluer, hiçbir zaman 'Ağustos Böceği' olmadı. Hep 'karınca gibi' çalıştı. Partisi için il il gezdi. Gittiği yerlerde CHP'lilere eğitimler vardı. Bu çalışmanın karşılığını üç defa üst üste Parti Meclisi'ni girerek aldı. Gaye Hanım'ın elde ettiği başarı 'bir tesadüf' değildir. Kendisinin dördüncü defa Parti Meclisi'ne girerek, ilimizi başarıyla temsil edeceğine inanıyorum. Usluer'e Büyük Kurultay'da başarı diliyorum...

******

NOSTALJİ

Eğitimde Eskişehir'i Çağ Atlattılar

Yıl 2000. 18 yıl önce. Yer: Halk Eğitim Merkezi. Yetişkinlere yönelik eğitim semineri veriliyor. Dönemin İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları İbrahim Gümüş, Mehtap Şenol ve Yakup Erdoğan seminere katılıyorlar.

TÜRKİYE BİRİNCİSİ
Aslen Antalyalı olan İbrahim Gümüş 1995 yılında Eskişehir'e müfettiş olarak atandı. 1998- 2005 yılları arasında 7 yıl İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı yaptı. Eskişehir Milli Eğitim'inde çağ atlatan bir yönetici oldu. O göreve geldiğinde okul yöneticilerinin büyük çoğunluğu bilgisayar kullanmayı bilmiyordu. Kurslar düzenleyerek, bütün yöneticilerin ve öğretmenlerin bilgisayar öğrenmelerini sağladı. Liderlik ve Kalite konusunda eğitimler verdi. Eskişehir O'nun görev yaptığı dönemde Orta Öğretimler sınavında Türkiye birincisi oldu.

BAŞARI ÖDÜLÜ
Okullarda Toplam Kalite Çalışmaları yaptı. O'nun ve dönemin Kal-Der Şube Başkanı Ahmet Gökçümen'in koordinesinde Şehit Ali Gaffar İlköğretim Okulu 2005 yılında Ulusal Kalite Başarı Ödülü'nü kazandı. Gümüş emekli olduktan sonra Kalite eğitimleri ile ilgili danışmanlık şirketi kurdu. 2006 yılında Avukat Mail Büyükerman Anaokulu'na Türkiye'nin en kaliteli üçüncü okul ödülünü kazandırdı. Daha sonra memleketi Antalya'ya yerleşen Gümüş, 7'si Antalya, 1'i Bursa, 1'i İsparta olmak üzere 9 eğitim kurumuna çok sayıda kalite ödülü kazandırdı. Sonhaber okurları zaten Gümüş'ü her Cuma günü gazetemizde doyumsuz köşe yazılarıyla da tanıyor.

MİLLİ EĞİTİM'İN
MEHTAP ABLASI

O yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı DSP'deydi. Mehtap Şenol o şen kahkahasıyla Milli Eğitim personelinin Mehtap ablasıydı. Şenol dürüst birisiydi. İşini kural ve mevzuatlara göre yaptı. Atamadan sorumluydu. Yapılan atamaların adaletli olması için çok titiz davrandı. 'Sırf DSP'ye yakın' diye İşinde ehil olmayan insanları kayırmadı. AK Parti iktidarı işbaşına gelince kendi isteğiyle emekli oldu. Şenol daha sonra politikaya girdi. CHP İl Kadın Kolları Başkanlığı ve CHP İl Yöneticiliği görevlerinde de bulundu.

İYİ BİR YÖNETİCİYDİ
Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yakup Erdoğan Eskişehir'de 25 yılı aşkın süre Milli Eğitim Şube Müdürü ve Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Hatta O'nun için hiç öğretmenlik yapmadan yönetici olduğu anlatılırdı. Kişiler ile kurumlarla diyalogları iyi idi. İyi bir yöneticiydi. Altındaki personelden maksimum verim almasını bilirdi. Muhafazakardı. Yeni Asya'cıydı. Emekli olduktan sonra birkaç yıl Yeni Asya Gazetesi'nin Genel Yayın Koordinatörlüğü görevinde de bulundu.

******

FOTO ŞAKA

ESOGÜ Rektörü Hasan Gönen: Nabi Bey, Eskişehirli olmama rağmen termik santral konusunda gerekeni yaptım. Rektörlük sürem dolduktan sonra siz de Büyükşehir Belediye Başkan adayı yaparak, bana kıyak yaparsınız.
AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı: Hasancığım 2009'da aldığın oy belli. Seni tekrar aday yaparsak Harun Bey ve benim siyasi hayatımız biter. Bizleri seviyorsan, sen gel bir Genel Müdür Yardımcılığına tav ol.

******

FIKRA

DÜŞTÜK BEA..

Kadının evinde cam kırılmıştı. Camcıyı aradı ve sipariş verdi. Yarım saat sonra zil çaldı. Kadın megafondan seslendi:
- Kim o?
- Camcı bea..
Kadın kapıyı açtı ve camın takılacağı yeri gösterdi. Beş dakika sonra yine zil çaldı.
- Kim o?
- Camcı bea..
- Yanlışlık var. Az önce bir camcı gelmişti.
- Düştük bea..