Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri yarın yapılacak. Türk halkı sandık başına giderek, yeni Cumhurbaşkanını ve TBMM'de kendilerini temsil edecek 600 milletvekilini seçecek.

DÖRT YAPACAK
AK Parti ve CHP'nin milletvekili aday listesinin birinci sırasında yer alan Nabi Avcı ve Utku Çakırözer partileri adına ilkleri yaşayacaklar. 2001 yılında kurulan AK Parti'de Eskişehir'de üç dönem üst üste seçilen tek milletvekili Nabi Avcı'dır. Avcı 24 Haziran'da yapılan seçimde dördüncü defa milletvekili seçilerek, AK Parti'de bir ilki daha gerçekleştirecek. 1 Kasım 2015'te Eskişehir'de kırdığı üç defa üst üste seçilme rekorunu bir dönem daha geliştirecek. CHP'de çok partili seçim dönemde (1946'dan sonra) Eskişehir'de üst üste üç dönem seçilen tek milletvekili merhum Şevket Asbuzoğlu'dur. (1961-1965-1969) Çakırözer yarın yapılacak seçimlerde Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in kayınpederi olan Asbuzoğlu'nun rekoruna egale edecek. 7 Haziran 2015- 1 Kasım 2015'ten sonra 24 Haziran 2018'de milletvekili seçilerek, CHP'den Eskişehir'de üç dönem üst üste milletvekili olma başarısını gösterecek.

ÖZTÜRK EN ÇOK SEÇİLDİ
Peki Eskişehir'de en çok dönem ve en çok yıl milletvekilliğini kim yaptı? Merhum Emin Sazak 1920-1950 yılları arasında( 1920, 1923, 1927, 1931, 1934, 1939, 1943, 1946) 7 dönem 30 yıl Eskişehir Milletvekilliği yaptı. Sazak ilk 6 dönem CHP'den son dönem (1946-1950) Demokrat Parti'den milletvekili oldu. Sazak 26 yıl ile Eskişehir'de CHP'den en çok milletvekilliği yapmış bir isim. Ancak sadece bir kez halk tarafından seçildi. (1946) O da Demokrat Parti adayı olarak seçildi. Çok partili dönemde CHP'de Sazak'a yaklaşan tek isim Asbuzoğlu oldu. Çok partili seçim döneminde en çok seçilen ve en uzun milletvekilliği yapan isim. Adalet Partisi'nden Seyfi Öztürk'tür. Merhum Öztürk, 1961-1965-1969-1973-1977 seçimlerinde beş defa üst üste seçildi. Çok parti dönem içerisinde en çok milletvekili seçilme(5), en çok yıl yapma (19 yıl) rekoru Öztürk'e aittir.

BALCILAR 18 YIL
Merhum Hasan Polatkan, merhum Kemal Zeytinoğlu, merhum Abidin Potuoğlu 1946-1950-1954- 1957 yıllarında dört defa üst üste Demokrat Parti'den milletvekili seçildiler. 16 yıl Eskişehir Milletvekilliği yaptılar. Anavatan Partisi'nden Mustafa Balcılar 1983-1987-1991-1995 yıllarında dört defa üst üste milletvekili seçilme başarısı gösterdi. Balcılar, beş dönem üst üste seçilen Seyfi Öztürk'ten sadece bir yıl az Eskişehir Milletvekililiği yaptı. Balcılar 18, Öztürk 19 yıl Eskişehir milletvekilliği görevlerini üstlendiler. Mehmet İsmet Angı Adalet Partisi'nden 1965-1969-1973-1977'de olmak üzere dört dönem üst üste milletvekili seçildi. 15 yıl Eskişehir Milletvekilliği yaptı. Eskişehir siyasetinin güçlü ismi İbrahim Yaşar Dedelek'te 1991-1995'te DYP'den, 1999'da Anavatan Partisi'nden olmak üzere üç dönem üst üste milletvekili seçildi...




****

FABRİKA-EĞİTİM Mİ?
KIRAATHANE Mİ?


CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ile seçim öncesinde röportaj yaptım.

TARİFELİ UÇAK SEFERİ YOK
Çakırözer'in çarpıcı ve iddialı açıklamalarının olduğu röportaj dünkü gazetemizde yayınlandı. Röportajda Çakırözer'in; 'Bakın bizim adayımız Muharrem İnce ne diyor, fabrika diyor, eğitim diyor… Bir yanda fabrika vaat eden, bir yanda ise kıraathane vaat eden bir Cumhurbaşkanı adayı düşünün. Muharrem İnce bu ülkenin tüm sorunlarını çok iyi biliyor. Her şeyi ben yaparım, bilirim demiyor. Biz Cumhurbaşkanı adayımız Muharrem İnce'nin, 25 Haziran'da Cumhurbaşkanı olacağına inanıyoruz' sözleri öne çıktı. Yatırımlar ve tevşik uygulamalarında Eskişehir'e büyük haksızlık yapıldığını dile getiren Çakırözer; 'Kentimizdeki CHP'li belediyeleri engelliyorlar. Eskişehir'de havalimanızı var ama tarifeli uçak seferi yok' dedi.

TOPLAMLARINDAN
FAZLA OY ALACAĞIZ

Eskişehir'de Muharrem İnce'nin alacağı oy oranının en az yüzde 50 olacağını iddia eden Çakırözer iddialı konuştu. 'Kentimizde AKP-MHP ittifakının toplamından çok fazla oy alacağız'dedi. CHP'nin seçim bildirgesi çok iyi hazırlandı. Tüm kesimlere hitap eden halkın istek ve düşüncelerini yansıtın bir bildirge ile seçmenin karşısına çıkıldı. Muharrem İnce Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde ilk olarak OHAL'i kaldıracak. Çakırözer'in dediği gibi; Türkiye'de hak, hukuk ve adalet sağlanacak. Asgari ücret 2 bin 200 lira olacak. Tüm yoksulları Aile Sigortası kapsamına alınacak. İhtiyaç sahiplerine aylık 1000 TL verilelecek. En düşük emekli maaşı 1500 TL olacak. Emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramlarında birer maaş ikramiye verilecek. Vergiler azaltılacak. Teşvikleri arttıracak. CHP'nin bu vaat ve söylemleri halkta yeterli şekilde karşılık bulacak mı? Seçim ikinci tura kalması halinde Muharrem İnce, Recep Tayyip Erdoğan'ı yenecek mi? Millet İttifakı TBMM'de çoğunluğu sağlayacak mı? Bu soruların yanıtlarını yarın gece veya 15 gün sonra öğreneceğiz...



****

CUMARTESİ HİKAYESİ

BARDAK OLMAYI BIRAK GÖL OLMAYA ÇALIŞ

Hintli bir yaşlı usta, çırağının sürekli her şeyden şikayet etmesinden bıkmıştı. Bir gün çırağını tuz almaya gönderdi.

BİR AVUÇ TUZ
Hayatındaki her şeyden mutsuz olan çırak döndüğünde, yaşlı usta ona, bir avuç tuzu, bir bardak suya atıp içmesini söyledi. Çırak, yaşlı adamın söylediğini yaptı ama içer içmez ağzındakileri tükürmeye başladı. 'Tadı nasıl?' diye soran yaşlı adama öfkeyle 'acı' diye cevap verdi. Usta kıkırdayarak çırağını kolundan tuttu ve dışarı çıkardı. Sessizce az ilerdeki gölün kıyısına götürdü ve çırağına bu kez de bir avuç tuzu göle atıp, gölden su içmesini söyledi.

HİSLERİNİ GENİŞLET
Söyleneni yapan çırak, ağzının kenarlarından akan suyu koluyla silerken ayni soruyu sordu: 'Tadı nasıl?' 'Ferahlatıcı' diye cevap verdi genç çırak. 'Tuzun tadını aldın mı?' diye sordu yaşlı adam, 'hayır' diye cevapladı çırağı. Bunun üzerine yaşlı adam, suyun yanına diz çökmüş olan çırağının yanına oturdu ve şöyle dedi: 'Yaşamdaki ızdıraplar tuz gibidir, ne azdır, ne de çok. Izdırabın miktarı hep aynıdır. Ancak bu ızdırabın acılığı, neyin içine konulduğuna bağlıdır. Izdırabın olduğunda yapman gereken tek şey, ızdırap veren şeyle ilgili hislerini genişletmektir. Onun için sen de artık bardak olmayı bırak, göl olmaya çalış....'



***

FOTO ŞAKA

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu:
Haruncuğum Eskişehir'de çok Emirdağlı ve Afyonlu var. 2019'da Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olayım.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan: Veysel Bey, bence siz Eskişehir adaylığının üzerine bir bardak soğuk su için. Yıllardır Eskişehir'e bağlanmak isteyen Emirdağlılar hiç Afyonlu Bakana oy verir mi?



****

FIKRA

OH ÇOK ŞÜKÜR

Banka memuru olarak işe alınan genç, ilk gün masasına gelip ne bir kalem kağıt ne bir bilgisayar bulunca depoya telefon açar:
- Rezalet! Ne dalgacı heriflersiniz, benim eşyalarım nerede? Derhal gönderilsin yoksa gelirsem dağıtırım orayı ona göre.
Telefondaki ses sakin bir tonla cevap verir:
- Siz kiminle konuştuğunuzu biliyor musunuz acaba?
- Hayır, kiminle konuşuyormuşum bakalım?
- Ben bu bankanın müdürüyüm!
- Peki siz kiminle konuştuğunuzu biliyor musunuz?
- Hayır?!
- Oh, çok şükür.