CHP geçen hafta sonu taşeron işçilerin sorunlarını tartışmak üzere bir emek kurultayı gerçekleştirdi. Ana muhalefet partisi özellikle Adalet Yürüyüşü ve Adalet Kurultayı ile muhalefet alanını büyütme yolunda yakaladığı ivmeyi devam ettirmeye çalışıyor. Çok da doğru yapıyor. CHP tarzında siyaset yapan bir partinin toplumun özellikle ezilenlerinin, ötekileştirilenlerin, zayıflarının ve emeği ile geçinip milli gelirden en az yararlananların yanında olmasından ve onlar adına bir şeyler yapmasından daha doğal bir şey olamaz. Hele hele hükümetin son genel seçim öncesinde en büyük vaatlerinden biri olan 'Taşeron işçilerin kamuda istihdamına' yönelik sözü bugüne kadar gerçekleşmemiş iken bu yönde bir kurultay düzenlemesi gayet olumlu.
1 Kasım 2015'ten bu tarafa hükümet cephesinden konuya ilişkin bir çok açıklama geldi ama bir türlü icraat gelmedi. Yapılan açıklamalarda sürekli olarak 'müjdeli haberin yakın olduğu, çalışmaların sona ermek üzere olduğu, en kısa sürede mecliste konunun görüşüleceği' yönündeydi. Hükümet açıkça belki de en fazla oy aldığı vaatlerden biri olan 'taşeron işçilere kadro vereceğiz' iddialarını yerine getirme noktasında ciddi bir bocalama yaşıyor. CHP bunun muhalefetini bugüne kadar çok daha etkili, ses getirici bir biçimde yapabilirdi, yapmalıydı. Bunu yapamayan CHP bir kurultayla bu açığını kapatacağını zannediyorsa son derece yanılıyor. Zaten Adalet Yürüyüşü ve Adalet Kurultayı'ndan sonra sönük geçen bir kurultay var ortada hem de yanlışlarla dolu!! Neler mi?
Her şeyden önce birinci olarak bu hükümet döneminde emeği ile geçinen kesimin hakları bir bir giderken, reel anlamda alım gücü düşerken ücretler azalırken birkaç cılız eylemi saymazsak kılını kıpırdatmayan, en ufak bir eylem yapmayan iktidara en ufak ters bir söz söyleyemeyen TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ ile CHP bir noktaya varacağını zannediyorsa son derece yanılıyor.
İkincisi; emekçiye en yakın bir partinin genel başkanı konuşuyor ama sadece hükümeti eleştiriyor ona çanak tutan işçinin yanında gözüküp iktidara yardakçılık yapanlara bir çift söz bir eleştiri yok!!
Üçüncüsü; kurultaya katılanlar homojen değil belli ki ses çıkartmayacak bir kitle seçilmiş. Salonda sadece dilek ve temenniler konuşuluyor. Bunların yanısıra bir de kurultay sonuç bildirgesi günahları boylarını aşmış aynı örgütlerle birlikte yapılıyor!
Neymiş 'taşeron işçilerinin sorunlarının çözümü noktasında ortaklaştıkları tespit, itiraz ve taleplerinin hem hükümet hem de kamuoyu nezdinde takipçisi olacaklarmış.' Gerçi ileride hep birlikte göreceğiz ama aradan 15 yıl geçmiş hiçbir hak kaybının takipçisi olmayanların taşeron işçilerin başta kadro sorunları olmak üzere haklarını takip edeceklerini söylemeleri komik oluyor. CHP de bunları deşifre edip eleştireceği yerde kendisi adına tam şimdi iyi şeyler oluyor derken bu komikliğe ortak oluyor!! Gerek var mı? Tek kelime yok!..