Sevgiler okurlar; bugün 15 Şaban-1435 Hicri yılı Ramazanın habercisi Şaban ayının 15'inci günü İslam dininde kutsal 5 geceden 4'üncüsü Berat Gecesi. Bu gece yüce Yaradan'ın özel olarak önem verdiği gecelerden biridir. Bir Af ve Mağfiret gecesidir.
Bu gece ile ilgili olarak peygamberimiz Hz. Muhammed AS. şöyle buyurmuştur: 'Yüce Allah, Şabanın 15'inci gecesi Dünya semasında tecelli eder ve Beni Kelb Kabilesinin koyunlarının kılları adedince ve ondan daha fazla kişiyi affeder'
Ve yine Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: 'Şaban ayının ortasındaki gecede ibadet ediniz. Gündüzde oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla Dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar Yok mu benden af isteyen, onu affedeyim. Yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim. Yok mu bir musibete uğrayan, ona afiyet (kurtuluş) vereyim.'
Aslında kelime olarak da baktığımızda Berat bir şeyden kurtulma, emin olma ve bağışlanma manasına gelmektedir.
Bu geceye özel bir ibadet şekli olmayıp, gündüzü mümkünse oruçlu geçirmek, geceyi ise namazla, isteyen Kur'an okuyarak, isteyen zikirle geçirmelidir.
Bu gece özellikle tevbe ve istiğfar etmek, yüce Yaradan'a mağsiyyetimizden dolayı af dilemek mümkünse gözyaşı dökmek ve yaptığımız günahlara bir daha dönmemek kaydıyla tevbe etmek bağışlanacağımızın işareti olmalıdır.