Genel seçim sonuçları halkın içinde olmasa da siyasi partilerde daha çok tartışılacak gibi gözüküyor. İktidar partisi ve CHP dışındaki muhalefet partilerinde bitmeyip azalsa bile özellikle Cumhuriyet Halk Partisi'nde bu tartışmanın önümüzdeki yerel seçimlere kadar bitmesini beklemiyorum.
Bunun ana iki nedeni var, birincisi Muharrem İnce'nin seçim sonuçlarının açıklandığı 'Geceyi YSK'da geçireceğim' deyip ortadan kaybolması ve sonradan ortaya çıktığı üzere YSK yerine geceyi Swiss Otel'de geçirmesi! İkincisi ise seçim sonuçlarını değerlendirmek üzere bir gün sonra kameraların karşısına geçen Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendi seçmenini adeta aptal yerine koyarak kendisi dışında herkesi başarısız bulup neredeyse 'Bu seçimin kazananı biz olduk' demesi.
Her iki duruma da CHP tabanından büyük tepki var ve bu tepkinin kolay kolay sönümlemesi çok zor gözüküyor. Kendi tabanını bilime ilme inanan, soran sorgulayan, neden sonuç ilişkisi kurup analitik düşünen taban olarak gören ve hatta diğer partileri bu anlamda eleştiren bir CHP yönetiminin bu davranışlarını anlamak mümkün olmadığı gibi böyle bir tabanın bu davranışları 'normal karşılarlar' beklentisine girmeleri de kendi saflıklarından başka bir şey değildir.
İşte bu nedenlerle tartışma muhalefet partisinde haklı olarak bitmeyecektir. Ana problem ve ana soru şudur; seçim öncesi milyonlarca insanı sandığa ve oyuna sahip çıkmaya çağıran ama seçim sonrası bırakın seçmenin oyuna sahip çıktığını göstermeyi oyları bile sayacak bir sistem kuramadığı, kurmaya çalıştığı oy sayma programının bile çalışmayıp elde kaldığı bir muhalefet partisine artık kim güven duyup 'Evet kaybetse de bu parti iktidarı yönetecek kadroya sahip' diyecektir!
Seçim öncesi sosyal medyayı kullanarak insanları etkilemeye çalışan ve sosyal medyadan büyük beklenti içerisine giren CHP yetkilileri bugünlerde aynı sosyal medyayı aynı şekilde takip ediyorlar mı, bilmem. Ama şayet etmiyorlarsa etseler fena olmaz, çünkü ancak o zaman ne demek istediğimi daha iyi anlayacaklardır.
Gerek CHP Genel Başkanı gerek Muharrem İnce kaybetmiş olsalar dahi seçim sonrası yaptıkları vahim hatalar nedeni ile partiyi riske attılar. Milyonlarca insanı büyük bir güven bunalımına ittiler. Bunun yanı sıra önümüzdeki yerel seçimleri de aynı şekilde büyük riske attılar. Gerek Eskişehir özelinde gerekse Türkiye genelinde de artık yerel seçim kazanmaları çok daha zor olacak. Bu nedenledir ki iktidar partisi şimdiden yüklenmeye ve sanki yerel seçimler garantiymiş gibi çalışmaya başladı.
Böyle bir tablo ortada iken CHP kendisine tepki veren hatta küsen seçmenine acilen güven aşılayacak ve tekrar çekim merkezi oluşturarak onları kendisine bağlayacak bir şeyler yapmalı en azından bir takım değişiklikler olacağının sinyalini vermelidir. Şu ana kadar seçim sonuçlarından ders dahi çıkarmamış gibi gözüken ana muhalefet partisi bu şekilde devam ederse işinin epey zor olacağı ortada.
Genel Başkan dahil parti içinde var olan sistem ve sistemi besleyenler acilen değişmelidir. Bu değişiklikte ayakları üzerine basan, aklı selim olan, ülkenin insanlarımızın sorunlarını bilen çözüm vaat eden ve umut veren bir sistemle desteklenerek yeni bir muhalif sayfası açılmalı ve örgütlenmesi tamamlamalıdır. CHP'de tartışmalarda ancak bu şekilde sona erer. Bu yapılmadığı taktirde bundan sonra da CHP genel seçimde aldığı oyları bile çok arar!..