İyisiyle kötüsü ile yoğun bir dönemi geride bıraktık ve referandum süreci geçtiğimiz hafta sona erdi.
Ülke genelinde 'kıl payı'denilebilecek bir fark ile 'Evet' çıkarken, Eskişehir'de ise sandıklardan çoğumuzun doğru tahmin ettiği gibi 'Hayır' tercihi çıktı.
'Evet' için en büyük gayreti sarf eden doğal olarak AK Parti oldu ancak sandıktan çıkan sonuç onlar adına memnun edici değildi. Ben sandıktan 'Hayır' çıkmış olsa da AK Parti il yönetiminin ve siyasi aktörlerinin başarısız olduğu yorumlarına katılmıyorum.
Parti içindeki bazı muhalifler çıkan sonuçtan ötürü 'istifa' söylemlerini dillendirseler de AKP için vicdan sahibi kimse 'Çalışmadılar' diyemez. Hatta yeteri kadar çalışmadıklarını da söyleyemez. Hem il hem de ilçe yönetimleri, milletvekilleri, Bakan Nabi Avcı, teşkilat... AKP tüm gücüyle, tüm aktörleri ile süreç boyunca sahanın, medyanın, sosyal medyanın tüm sınırlarını sonuna kadar verimli şekilde kullandı...Sadece Milletvekili Harun Karacan'ın referandum kapsamında gerçekleştirdiği program sayısı 600'ün üzerinde...
Ancak... Ankara'dan esen siyasi rüzgar, Eskişehir'in kemikleşen siyasi yapısı, referandumunun bir siyasi parti seçimi olmadığı yönündeki bilinç... AK Parti'nin işini kentimizde zorlaştıran etkenlerden sadece bazılarıydı...
MHP BENİMSEMEDİ
AK Parti'nin Eskişehir'de bu propaganda sürecini tek başına yürüttüğünü söylemek de sanırım yanlış olmayacaktır. Zira bu süreçteki müttefiki Milliyetçi Hareket Partisiya da Büyük Birlik Partisi çok da aktif olmadı.
İl Başkanı Kadir Bıyık, Rasim Kılıç'a verdiği röportajda parti imkanları ölçüsünde çalıştıklarını söyledi. Bununla birlikte Eskişehir'de elliye yakın kişinin referandumun ardından MHP'den istifa ettiği söylentileri duyuldu. Bıyık bu kez istifa edenlerin arasında il yönetiminden kimse bulunmadığını açıkladı. Zaten kaba bir matematikle MHP'lilerin oldukça büyük bir kısmının halk oylamasında 'Hayır' oyu verdiğini anlıyoruz.
Bununla birlikte buradan benim de defalarca kez yazdığım, 'MHP'liler 'Hayır' diyecek' tahmininin doğru çıktığını anlayabiliyoruz. MHP'lilerde görmediğimiz coşkuyu, MHP'li muhaliflerde fark edenler bu sonucu önceden kolaylıkla fark etmişti. Bunun en belirgin örneği ise şüphesiz, Meral Akşener'in Eskişehir ziyaretiydi...
CHP SONUÇTAN MEMNUN
Çıkan sonuçlarla birlikte Cumhuriyet Halk Partisi'nden iki kişiden değerlendirme alma fırsatım oldu. İl Başkanı Sinan Özkar ile başlayalım. Özkar ülke geneliyle ilgili partisinin genel merkezinin taşıdığı tereddütleri aktardı. Ardından Eskişehir'i sordum, yüzü güldü... Özkar'ın öncelikle Eskişehir'den çıkan orandan memnun olduğunu söyleyebilirim. Zira o da teşkilatı ile birlikte yoğun ve yorucu bir süreci geride bıraktı. Eskişehir'de rakipleri olan diğer mevkidaşlarına nazaran en azından bu yorgunluğuna değdi... Özkar çıkan sonuçlar ile birlikte, partisi adına önümüzdeki dönemlerden umutlu ve güven tazelemiş bir tablo çiziyor.
CHP'nin Eskişehir'den çıkan sonuçları baz aldığımızda başarılı olduğunu düşünürsek göz ardı etmememiz gereken bir faktör daha var. Muhakkak en başından beri herkes çaba sarf etmiştir ancak Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve Milletvekili Utku Çakırözer, bence CHP adına sürecin en çalışkan isimleri oldu.