24 Haziran seçimleri Eskişehir'de CHP açısından tam bir hüsran oldu. %38,8 oyla AK Parti Eskişehir'de birinci parti olurken, üç milletvekili çıkardı. Yüzde 32,3 oy alan CHP iki milletvekili çıkardı.

YÜZDE 7 KAYIP
Seçime ilk defa giren İYİ Parti Eskişehir'de çok iyi oy aldı. Yüzde 13,2 oy alan İYİ Parti bir milletvekili çıkardı. Yüzde 9,9 oranında oy alan MHP'de ittifak sayesinde bir milletvekili çıkardı. Nabi Avcı, Harun Karacan, Emine Nur Günay, Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü, Arslan Kabukçuoğlu, Metin Nurullah Sazar Eskişehir'in yeni milletvekilleri oldu. AK Parti 7 Haziran 2015 seçimlerinde yüzde 35,9 oy almıştı. CHP bu seçimlerde yüzde 39,3 oy alarak 69 yıllık makus talihini yendi. Cok partili seçime geçildiği tarih olan 1946 yılından bu yana ilk defa milletvekili seçiminde Eskişehir'de birinci parti oldi. CHP üç milletvekili alırken, AK Parti iki milletvekilinde kaldı MHP'de bir milletvekili çıkardı. 1 Kasım 2015 seçimlerinde AK Parti rüzgarı esti. Yüzde 43,1 oy alan AK Parti Eskişehir'de birinci parti olurken, o seçimde CHP yüzde 38,7 oy almıştı. 7 Haziran 2015 seçimlerinde yüzde 16,84 oy alan MHP bu seçimlerde %12,74 oyda kaldı. MHP bu seçimde milletvekili çıkaramadığı için CHP üç milletvekilliği kazandı. En çok oyu alan AK Parti'de üç milletvekili çıkardı. 1 Kasım 2015 seçimlerinde HDP'nin oyu yüzde 2,57'ydi. HDP'nin oyu 24 Haziran 2018 seçimlerinde yüzde 4,3'e çıktı. Peki CHP'nin son iki seçimde aldığı yüzde 39,3 ve 38.7'lik oyu nasıl 32, 3'ü düştü. Üç yıl önceki yüzde 7 oyu hangi partilere gitti.

LİDER İNCE OLMALI
Sonuçlar gösteriyorki bu oyların önemli bir bölümü İYİ Parti'ye gitmiş. AK Parti'ye soğuk bakan merkez sağ seçmenleri oylarını CHP'ye veriyordu. CHP'ye oy veren yüzde 5'lik kesim bu sefer tercihlerini İYİ Parti'den yana kullanmış. Bir de bunlara 'HDP baraj aşsın' diye bu partiye oy veren yüzde 1.73'lük CHP'li seçmeni de eklenince oy kaybı daha büyük olmuş. Bazı CHP'lilerin ve Genel Merkez Yöneticilerinin 'HDP seviciliği' sürdüğü sürece CHP'ye oy veren eski merkez sağ ve ulusalcı seçmenler partiden kaçmaya devam edecek. Bu CHP oylarının 3 Kasım 2002 seçimlerindeki orana yani yüzde 22,5'a düşmesine neden olabilir. CHP'lilerin oylarıyla barajı aşan HDP'nin ilk turda Muharrem İnce'ye değil de Selahattin Demirtaş'a oy vermesi bir hayli düşündürücü. Yaşanan bu durum HDP'ye 7 Haziran 2015, 1 Kasım 2015 ve 24 Haziran 2018 seçimlerinde geleneksel halde verilen CHP ödünç oylarının sorgulanması gerektiğini gösteriyor. CHP Genel Merkez yönetimi ödünç oylar ve bu konuda bazı partililerin ve yöneticilerin söylemlerinin Batı'da CHP oylarının azalmasına neden olduğu gerçeğiyle yüzleşmeli. Muharrem İnce liderliğinde halka umut olacak yeni politikalar hayata geçirmeli. Çünkü İnce Cumhurbaşkanı adaylığı sürecinde parti tabanını harakete geçirdi. CHP'ye soğuk bakan kesimlerin sevgisini kazandı. Eskişehir'de seçimin tek kaybedeni CHP oldu. Kazananları ise seçimde birinci olan AK Parti ile, birer milletvekili çıkaran İYİ Parti, MHP ve Eskişehir'deki oylarını yüzde 60 oranında arttıran HDP oldu. Türkiye'de de seçimin kaybedeni CHP ve Akşener olurken, kazanananları Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bahçeli ve Muharrem İnce oldu.


*****
TBMM'DE ÜÇÜNCÜ SAZAK
Metin Nurullah Sazak MHP'den Eskişehir milletvekili seçildi. Metin Nurullah Sazak, Sazak ailesinin Eskişehir'de çıkardığı üçüncü milletvekili oldu. Dedesi Emin Sazak Eskişehir'de en uzun milletvekilliğinı yapan isim oldu. 1920-1950 yılları arasında 30 yıl Eskişehir Milletvekilliği yaptı. 1920-1946 yılları arasında CHP, 1946-1950 yılları arasında Demokrat Parti milletvekilliği yaptı. Kuzeni Süleyman Servet Sazak 1999-2002 yılları arasında MHP Eskişehir Milletvekilliği yaptı. Süleyman Servet Sazak aynı zamanda MHP'nin Eskişehir'deki ilk milletvelidir. Süleyman Servet Sazak'ın babası merhum Gün Sazak, Metin Nurullah Sazak'ın amcasıdır. Gün Sazak hiç milletvekilliği yapmadı. MHP Genel Başkan Yardımcısı iken 21 Temmuz 1977'de kurulan ikinci 'Milliyetçi Cephe' hükumetinde milletvekili olmadığı halde dışarıdan Gümrük ve Tekel Bakanı olarak görev aldı. 5,5 ay Bakanlık yaptı. 27 Mayıs 1980 tarihinde eşi ile gittiği bir ziyaretten dönüp arabadan eşyalarını indirirken teröristler tarafından çapraz ateşe alınarak öldürüldü. Eskişehirliler ve MHP Eskişehir milletvekilliği yapmayan Gün Sazak'a ahdi vefada bulundu. Önce oğlu Süleyman Servet Sazak sonra da yeğeni Metin Nurullah Sazak'ı milletvekili seçti.


****
'YAZIKLAR OLSUN'
A Milli Kadın Basketbol Takımı Menajeri Zeynepgül Onay Ene Türkiye'de seçimlerin yapıldığı gün kendi sosyal paylaşım sitesinde bir fotoğraf paylaştı. Fotoğrafta vatandaşlık görevini yerine getirmek için tekerlekli sandalyeleri
oy kullanma sırasına giren yaşlı insanlar yer alıyor. Ene bu anlamlı fotoğrafı paylaşarak; 'Bu insanlar yarın var mı bilmezken gidip oy atarken ülkesinin geleceği için oy verme zahmetine katlanmayanlara yazıklar olsun' diye yorumda bulundu. Ene'nin yaptığı yoruma katılıyorum. Tatilini yarıda bırakıp oy kullanmak için memleketlerine gitmeyenlere Bu anlamlı fotoğrafdan kendilerine ders çıkarmalı.




****
FOTO ŞAKA
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Muharremciğim seni İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı yapalım. Böylece senin sayende İstanbul'u alırız.
CHP Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce: Kemal Bey, koltuğunu bana bıraksan da tüm Türkiye'yi alsak.


****
FIKRA
NE İSTİYORLAR?
Yaşlı adam karısı ile doktora gitmiş, bazı sıkıntıları var, genel kontrol için.. Doktor muayeneden sonra, 'Bazı testlere ihtiyacım var' demiş.. 'Bunlar için idrar örneği, dışkı örneği ve sperm örneği gerek..'
Yaşlı adamın duyması da hafiften özürlü..
Karısına eğilmiş..
'Ne istiyor?..'
Kadın bağırmış..
'Donunu..'