Ağustos 2016'da sistem bir bilgisayar oyunu olarak kuruluyor ve bugüne kadar Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) raporuna göre Çiftlik Bank'ın 2016-2017 arasında 77 bin 843 kişiden 511,7 milyon TL topladığı biliniyor. 62 bin 877 kişiye 398,3 milyon TL ödeme yapılırken kalan 113,4 milyon TL'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan Fame Game şirketine aktarıldığı açıklanıyor. Ödemede sıkıntı yaşanınca SPK, geçen yılın sonlarında suç duyurusunda bulunuyor. Bizler saf! Vatandaşlar olarak bu süreçte kuruluşun nasıl 'Çiftlik Bank' ismini kullanabildiğini anlamakta güçlük çekiyoruz? Anlamakta güçlük çektiğimiz elbette başka noktalar da var.
  • Gümrük Ticaret Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, bu konuda neden bir şeyler yapmamıştır? Ya da yaptıysa neden bilmiyoruz!!
  • Bir kuruluşun 'bank' ya da banka adını kullanarak yüzlerce insanı dolandırmasına ve para transferlerine iki yıldır göz mü yumuldu?
  • Burada gerek BDDK, SPK, TBB başta olmak üzere, Gümrük Ticaret Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı'nın sorumlulukları yok mu?
  • İlgili Bakan'ın dediği gibi 'Sadece vatandaş uyanık olsun' demek yeterli mi?
  • 27 yaşındaki bir rapçi dahi bu durumu istismar edebilirken, gazete ve TV'lerde boy boy reklamlar yayınlar, '200 bin liraya aylık 50 bin lira gelir getirmeyi' vaat ederken bu durumdan sade vatandaş mı sorumludur? İnsan sormaya devam edemeden duramıyor.
  • Geçmiş banker faciasından hiç mi ders alınmamıştır? Yeni bir 'saadet zinciri', yeni bir 'titan' oluşumuyla mı karşı karşıyayız?
  • Çiftlik Bank adını bank olarak koyup, tüketicilerin güvenini istismar ederken, buna ses çıkarmayanlar da sorumlu değil midir? Yetkili merciler bu sürece neden seyirci kalmıştır?
Ve asıl önemli soru;
  • Çiftlik Bank'ın kuruluşu için BDDK izin vermediğine göre bu kuruluş nasıl 'bank' adını kullandı?
Evet sorular ve sorunlar düşündükçe bitmiyor çoğalıyor çoğaldıkça tedirginlikte can sıkkınlığı da artıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi'nin açıklamalarına göre tespit edilen Çiftlik Bank benzeri 11 girişim var bunu duyunca bu kez vatandaşlar benzer mağduriyetler yaşayıp daha büyük facialar arkadan mı geliyor endişesi kaplıyor içimizi. Ve bunları cevaplayacak sorumluları ara ki bulasın. Sonuç şu ki; 27 yaşındaki bir rapçi '200 bin liraya aylık 50 bin lira gelir getirmeyi' vaat ederek koca bir ülkeyi göz göre göre dolandırmıştır. Maalesef ki soru da sorsak sorumlu da arasak ülkemizin haliyeti ruhiyesini, ülkenin durumunu, yönetenlerin ve yönetilenlerin kapasitesini açıkça gözler önüne seren gerçek ve trajedi budur.