Dünya genelinde en çok tüketilen meyvelerden olan çilek, lezzeti kadar sağlığa faydaları yönünden de önde gelen bir meyvedir. Taze olarak, işlenerek ya da dondurularak kullanılan çilek, bunların yanı sıra reçel ve marmelat yapımında, dondurma, pasta ve içeceklere tat, koku ve lezzet vermekte kullanılmaktadır. Bu yönüyle sanayi için de önemlidir.
İçerdiği vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla sağlık açısından her meyve gibi çok sayıda faydası olan çilek, C vitamini bakımından çok zengindir. Çileğin 8 adedi günlük C vitamini ihtiyacının bir buçuk katını karşılamaktadır. C vitamini kalp damar hastalıklarını engelleme, enfeksiyonlara karşı koruma, çeşitli hastalıklara dayanıklılık sağlama, cilt kuruluğu ve kırışıklığını engelleme ve böylece cilde fayda sağlama yönünden çok faydalıdır. Folik asit yönünden de zengin olan çilek insana sakinlik vererek depresyondan korunmaya yardımcı olmaktadır. Folik asit kanda bulunan bir amino asit olan homosistein oranının düşük kalmasını sağlayarak da, damar tıkanmasını engellemektedir. Ayrıca mutluluk hissettiren seratonin hormonu salgısını da artırmaktadır. Çilek içerdiği kalsiyum, fosfor, magnezyum mineralleri ile kemik, diş ve diş eti sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır. Manganez bir taraftan kemik sağlığını koruyan enzimlerin üretimine katkı yaparken diğer taraftan kalsiyumun vücut tarafından emilmesini sağlamaktadır. Potasyum tansiyonun düşük kalmasına, kalp kasının güçlenmesine faydalıdır.
Vücudun direncini artıran, kansere karşı koruyan, alzheimer riskini azaltan, kalp damar sağlığını koruyan, yaşlanmaya bağlı sağlık sorunlarını önleyen çeşitli antioksidanlar çilekte bulunmaktadır. Antioksidan açısından en zengin yiyecekler arasında yer alan çilekte antosiyanin, ellagik asit, kuempferol, kuersetin, polifenoller, lutenin bulunmaktadır. Düzenli olarak tüketilen çilek içerdiği kırmızı rengi veren antosiyanin adlı pigment yardımıyla kötü kolestrol seviyesini düşürüp, iyi kolestrol seviyesini düzenlemektedir. Antosiyanin hafızayı da güçlendirmektedir. Ahududu, kızılcık, ceviz venar da olduğu gibi çilekte de bulunan ellagik asit kanser gelişimini engellemekte veya yavaşlatmakta, yara ve iltihapların iyileşmesine katkı yapmaktadır. İçindeki lutein, zeathanthin ve diğer antioksidanlar, serbest radikallerin hücreye vereceği zararı engelleyerek farklı kanser türlerine karşı hücreleri korumaktadır. Polifenol flavanoid ile kalp damar sağlığına yardımcı olmaktadır. Çilekte ve kızılcıkta bulunan kuersetin kötü kolestrolün düşülmesine yardımcı olmakta, kalp krizi riskini azaltmaktadır. Çilek, dopamin oranını iyi düzeyde artırarak öğrenme ve kavrama kabiliyetini olumlu yönde etkilemektedir. Zeka gelişimi için de faydalı olan bir meyvedir.
İçerdiği lifler, su içeriği ve düşük kalorisi ile diyet yaparken tercih edilebilecek bir meyve olan çilek, lifler sayesinde şekeri, kolestrolü ve tansiyonu dengelemekte, bağırsaklarda şişerek uzun süre tokluk hissi yaratmakta , karbonhidrat tüketimini azaltmakta, bağırsakları çalıştırarak kabızlığı azaltmakta, buna bağlı olarak sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olmakta, bağırsak kanserine karşı vücudu korumaktadır. Çilek karaciğer rahatsızlıklarına da iyi gelmektedir. Üre asidi ve ürat tuzları birikintilerinin, vücutta birikmiş çeşitli zehirli maddelerin ve idrar söktürerek karında birikmiş suyun atılmasına yardımcı olmaktadır. Çilekte bulunan salisik asit, romatizma, eklem iltihabı ilacının esas maddesidir. Çilek çocuk ve yetişkinlerde bağırsak kurtlarının dökülmesine katkı yapar. Çilek yaprakları çay yapılarak içilirse eklem iltihabı, damar sertliği, tansiyon yüksekliği, karında su toplanması, böbrek ve mesane rahatsızlıkları şikayetleri azaltılabilmektedir.
Şeker hastalarının da tüketebileceği bir meyve olan çilek, oksalat içeren az sayıdaki meyvelerdendir. Vücut sıvısında oksalat miktarı artınca kristalize olarak mesane ve böbrek problemlerine yol açabildiğinden, böbrek taşı ve kumu olanlar çileği sınırlı bir şekilde tüketmelidir, aşırıya kaçmamalıdır. Mevsiminde tüketilmesi gerekli olan , toplandıktan sonra olgunlaşmayan çilek bu nedenle olgunlaşmış olarak satın alınmalıdır. Yeşil kısımları kopartılmadan limonlu veya sirkeli suda bir süre bekletilip, tekrar yıkanmalı ve kabın dibinde kum olup olmadığına bakılıp, kum varsa yıkamaya kum tamamen temizlenene kadar devam edilmelidir. Sert ve olgun olanlar derin dondurucuda saklamak için uygundur. Bu çilekler yıkanıp, kurutulup tek sıra halinde dondurucuda saklanabilir.
Az kalorili olan çileğin pudra şekeri veya krem şanti ile kalorisi artırılmamalı, faydalarından yararlanmak için sabah aç karnına yenilmelidir. Mide hastalığı veya tembelliği olanlar çilek suyu içmelidir. Çilek bazı kişilerde boğaz ve ağızda kaşıntı hissi, gözlerin sulanması, burun akıntısına yol açan alerjiye neden olabilmektedir. Bir çok özelliği ile beslenmemizde yer alması çok fayda sağlayabilecek olan çilek de her meyve gibi ölçüsü kaçırılmadan ve olası zararları dikkate alınarak tüketilmelidir.