Çevrenizde parklarda sorun yaşayan oldu mu hiç? Çocukların heyecanla koşarak gittiği çocuk parklarında gerçekleşen sorunlar sadece çocuğun heyecanından mı kaynaklanıyor?Çocuklarınızın eğlencesi zehir olmasın! Yaz geldi, çocuklar için dışarıda eğlenme zamanı! Oyun parkları çocuklar için temiz hava, egzersiz ve eğlence demektir, aynı zamanda birçok tehlikeyi de beraberinde getiren alanlardır. Hatalı ekipman, uygun olmayan zemin ve dikkatsiz davranışlar bu tehlikelere neden olan ana faktörlerdir. Oyun alanlarındaki yaralanmalardan ötürü her yıl 200.000'den fazla çocuk, acil servislere başvurmakta. Aslında bunların çoğu, birkaç küçük güvenlik kuralı ile önlenebilir kazalardır. Çocuğunuzu parkta yalnız bırakmayın parklarda ebeveyn denetimi çok önemlidir. Oyun parkının çocuğun yaş ve gelişimine uygun olup olmadığının denetlenmesi, çocukların tehlikeli olabilecek davranışlarının engellenmesi ve acil bir durumda ilk yardım yapılabilmesi için bir yetişkinin parkta çocuklara refakat etmesi zorunludur. Yaş grubuna göre oyun alanları ayrılmalı çocukların tehlikeli olabilecek davranışlardan uzak durmaları için park kuralları konusunda eğitilmesi gerekir. Park alanları yaş gruplarına göre ayrılmalıdır. 2 yaş altı, 2-5 yaş ve 5 yaş üzeri çocuklar, 3 ayrı oyun alanında oynamalıdır. Büyüklerin, küçüklerin oyun alanına girmesi veya tam tersi olması güvenli olmayacaktır. Bu konuda erişkin denetimi zorunludur.
Oyun parkının anne ve babaların çocukları görebilecekleri şekilde düzenlenmesi gerekir. Park zemini emici özellikte olmalı park zemini yaralanmaları önlemek açısından çok önemlidir. Zeminin darbelerinin emici özellikte olması gerekir. Asfalt veya beton zemin uygun değildir. Toprak veya çimen zemin de hava şartlarına göre darbe emici özelliği değişebileceğinden önerilmez. Park zemininde su birikintisi ve çamur olmamalıdır. Zemin kum, kauçuk veya kauçuk benzeri bir hazır kaplama materyal olabilir. Çakıl zemin olabilir ancak çakıl zemin küçük parçaları yutma olasılığı olduğundan 3 yaş altı çocuklara önerilmez.
Zemin kaplamanın kalınlığı da darbe emici özelliğinden ötürü önemlidir. 60 cm yükseklikteki bir ekipman için en az 5 cm yükseklikte zemin kaplaması gerekir. Çocuk ve oyun parkı ekipmanının toplam yüksekliği bir metreyi geçiyorsa hiçbir zemin, düşmelere karşı tam güvenli sayılmaz. Darbe emici zemin kaplaması oyun alanından en az 50 cm uzağa kadar devam etmelidir. Salıncaklara dikkat! Bir barda 2'den fazla salıncak olmamalıdır. Küçük bebekler için olan salıncakların her yönden kapalı oturaklı salıncak şeklinde olması gerekir ve bu salıncakların her birinin kendi ayrı asılma barı olmalıdır. Park ekipmanları çocuklara göre dizayn edilmeli park ekipmanlarının sivri köşeleri olmamalıdır. Merdiven ve benzeri boşluklu ekipmanların çocukların kafalarının geçemeyeceği şekilde dizayn edilmesi gerekir. Park alanını trafikten ayıracak çitlerle çevrili olması gerekir. Tabii esas arzu edilen, park alanlarının trafikten uzak yerlere yapılmış olmasıdır. Kum parkının cam, metal gibi sivri ve kesici cisimlerden temizlenmiş olması gerekir. Kum içinde böcek olmadığından emin olunmalıdır ve kum alanının üzeri gece kedi ve köpeklerin kirletmemesi için kapatılmalıdır. Kırık aletler hemen düzeltilmelidir.

Çocuk parklarının önemi sadece oyun alanları olarak düşünülmemeli. Avrupa'da çocuk parkları aynı zamanda eğitimin bir parçası. Her aile çocuğunun geleceğine büyük etkide bulunacak bu alanlarla ilgili bilinçli, duyarlı ve dikkatli olmalı. En ufak bir hata çok kötü sonuçlar doğurur ve çok küçük bir güzel detay da gelecekleri için fevkalade faydalı olabilir. Her detaya dikkat!