2016-2017 eğitim-öğretim yılı sona erdi ve yaklaşık 17 milyon öğrenci ile 1 milyon öğretmentatile girdi. Çocuklarımız gerçekten tatile girdi mi? Yoksa neredeyse tüm öğrenci ve veliler eğitim için koşturmaya devam mı ediyor?
Veliler, temmuz ayında çocuklarının anaokullarına kaydı için koşturacak. Sonra birinci sınıf, beşinci sınıf ve dokuzuncu sınıf kayıt koşturmacası başlayacak. 8.sınıftan mezun olan öğrenciler lise tercihlerini yapacaklar. Liseden mezun olan öğrenciler de önce üniversite tercihi sonra kayıt maratonuna girecekler.
Ara sınıflardaki öğrenciler için de maraton devam ediyor. Onlar için de yaz okulları başlıyor. Hemen hemen birçok okul yaz okulu başlatıyor.
Gördüğünüz gibi öğrencilere tatil falan yok. Koşturma devam ediyor. Yani 365 gün eğitim yapıyoruz. Peki 365 gün yapılan eğitim sonucunda çocuklarımız kendi kendilerine yetebiliyor mu? Günlük yaşamını başkalarına muhtaç olmadan sürdürebilmeleri için gerekli olan becerilere sahip mi?
Günlük beceriler, günlük yaşamıetkili, verimli, sağlıklı ve mutlu bir şekilde sürdürmek için kullanılan becerilerdir. Günlük beceriler aynı zamanda ev, okul, çevre ve toplum hayatındaki ilişkilerin geliştirilmesini ve düzenlenmesini sağlar.
Günlük beceriler, kişisel bakım, dengeli yaşam, ilişki yönetimi, yaşam alanlarını düzenleme ve kullanma, toplumsal alanlarda uyumlu davranma, ekonomik yaşamını düzenleme ve spor aktivitelerine katılma gibi becerilerden oluşur.
365 gün koşuşturan çocuklarımız ve gençlerimize bu beceriler okullar tarafından da evde aile tarafından da kazandırılmıyor. Günlük yaşam becerilerine sahip olmayan çocuklarımız ve gençlerimiz hangi üniversiteyi bitirirse bitirsin, hangi mesleği seçerse seçsin başarılı ve mutlu olamayacaktır.
O zaman ne yapmalıyız. Okulda ve ailede, her insan için gerekli olan günlük yaşam becerilerini kazandırmalı ve çocuklarımızın bir yaşam biçimi haline getirmesini sağlayabilmeliyiz.
Çocuklarımız ve gençlerimiz günlük yaşam becerileri ile ilgili olarak aşağıdakileri bağımsız olarak yapabilmelidir.
1. Uygun araç, gereç, malzeme seçimi yaparak günlük vücut temizliğini yapabilmelidir.
2. Kendini tehlikelerden ve kazalardan koruyabilmeli; sağlığını olumsuz etkileyecek yiyecekleri ve içecekleri yemekten/içmekten kaçınmalıdır.
3. Günlük yaşamını sürdürürken kullandığı evi, otomobili, odası, eşyaları, araç gereçleri, çantası, masası, dolabı vb. alanları düzenli ve amacına uygun kullanabilmelidir.
4. Davranışlarının başkaları üzerindeki etkilerini ve sonuçlarını üstlenebilmelidir.
5. Toplumsal alanların kurallarına uymalı, başkalarının haklarına saygı göstermeli, bireysel sorumluluklarını yerine getirebilmelidir.
6. İhtiyaçları hakkında bilgi edinebilmeli, ihtiyaçlarını öncelik sırasına koyabilmeli, aile bütçesine katkı sağlayabilmelidir.
Bunlar, bir insanın günlük yaşamını sürdürmesi için gerekli olan becerilerden bazılarıdır. Okullar tatil edilmişken, çocuklarımızla geçireceğimiz tatil sürecinde bu becerilere biraz yoğunlaşmakta fayda görüyorum. Anaokulundan başlayarak ilkokul, orta okul, lise ve hatta üniversitede çocuğu olan tüm anne babaların günlük yaşan becerileri eğitimine başlaması gerektiğine inanıyorum.
Çocuklarımıza yazık etmeyelim. Çocuklarımızın, günlük yaşamı için gerekli olan becerilere sahip olmasını sağlayamazsak başkalarına bağımlı olmasına göz yummuş olacağız. Oysaki çocuklarımız bağımlı değil karşılıklı bağımlı olabilmelidir.