Son yıllarda aileler ,çocuklarının güvenli bir şekilde okula gitmeleri için okul servislerini tercih ediyorlar.
Geçtiğimiz yıl okul servislerinde yaşanan olaylar ,hatalar ,ihmaller artık çocukların yaşamlarını tehdit etmeye hatta ölümlere yol açmaya başladı.
Eskişehir'de okul servis taşımacılığı yapan şirket sahipleri ve özellikle servis sürücülerinin önemli bir bölümü yaptıkları işin sorumluluğunu bilen deneyimli insanlardan oluşuyor. Ancak son dönemlerde kentimizde de okul servisleri ile ilgili şikayetler giderek artmaya başladı.
Yeni bir eğitim yılına başlamak üzere olduğumuz bu günlerde yaşanan sorunların çıkış noktalarını tüm yetkililerin gözden geçirmesi çocuklarımız açısından yararlı olacaktır.
  • Velilerin servis taleplerinin hızla artması ,servis taşımacığı yapan şirketlerde servis aracı ve sürücüsü bulma sıkıntısı yaratıyor. Bu durum okulların ve şirketlerin sürücüler konusunda daha seçici olma şansını azaltıyor.
  • Servislere olan aşırı talep nedeniyle her türlü denetimden uzak korsan okul servislerinin çoğalması ciddi sorunlara yol açıyor.
  • Okul yöneticilerinin, parasal suçlamalar ve servis şikayetleri nedeniyle okullarında öğrenci servis işine girmemeleri kontrolsüzlük ve başıboşluğu artırıyor.
  • Kayıt dönemlerinde okul bahçesine konulan masa ve sandalye ile okul servis kayıtları yapılıyor.Böylece okul yönetimleri 'okul servisleri ile bizim ilgimiz yok' diyerek sorumluluk almıyorlar.
VELİLERİN DE SORUMLULUKLARI VAR..
  • Velilerin doğrudan pazarlık yaparak anlaştığı servisler diğer servislere göre daha ucuz olduğu için veliler tarafından tercih ediliyor. Ancak bu durumdaki servislere çok fazla sayıda öğrenci alındığı ve hiç bir yönetmelik kuralına uyulmadığı için veliler kendi elleri ile çocuklarını tehlikeye atmış oluyorlar.
  • Yoğun servis talebi nedeniyle, araç sahiplerinin birbirine yakın zaman diliminde birden fazla okul ve iş yeri ile anlaşmaları ciddi sorunlar yaratıyor. Bu durumda sürücüler her yere yetişebilmek için aşırı hız yapıyor ve çocuklar evlerinden çok erken ya da çok geç alınıyor.
  • Servis kullanan öğrencilerin okul servislerinden güvenli alanda indirilmedikleri, biniş ve inişlerinde görevlilerin refakat etmedikleri gözleniyor.
  • Servis görevlilerinin yeterince eğitimli, deneyimli olmayışları servislerde akran zorbalığı başta olmak üzere bir çok etik ve ahlaki sorunu ortaya çıkarıyor.
  • Öğrenci velilerinin servislere yönelik endişelerinden kurtulmaları için; servislerin; gerek servis şirketleri,gerek okul yöneticileri ve gerekse yetkili kurumlar tarafından düzenli olarak eğitilmeleri ve denetlenmeleri gerekiyor.
YÖNETMELİĞİN UYGULANMASI ERTELENDİ ......
25/10/2017 tarihinde yayımlanan Okul Servis Araçları Yönetmeliği'nin yayımlanması ve içeriği herkesi sevindirmişti..
Okulların açılmasının yaklaştığı bu günlerde, yeni okul servis araçları yönetmeliği ile eğitim öğretimin başlayacağını düşünenler yanıldılar . Çünkü geçen hafta ilgili yönetmeliğin aşağıdaki bazı maddelerinin uygulanması ertelendi .
  • Okul servis araçlarında araç takip sistemi bulundurulması.
  • Okul servis araçlarında her öğrenci ve çocuk için üç nokta emniyet kemeri ve gerekli koruyucu tertibat bulundurulması.
  • Okul servis araçlarında tüm koltukları görecek şekilde, iç ve dış kamera ile kayıt cihazı bulundurulması.
  • Okul servis araçlarında iç mekanı gösteren beyaz cam dışında cam kullanılmaması maddeleri bu öğretim yılında uygulanmayacak.
Keşke yukarıdakiyönetmelik hükümlerinin uygulanması ertelenmeseydi. Çünkü ; eğitimde 'çocukların can güvenliği' ile ilgili hiç bir şey ertelenemez
Yeni eğitim öğretim yılında tüm okul servisi şirketlerine ,sürücülere ,okullara ve sevgili yavrularımıza kazasız belasız günler diliyorum.