Sevgili okurlar; Dün orucu bozan şeylerden bahsetmiştik bugün de orucu bozmayan şeylerden bahsedelim.
Ramazan ayında kaza ve kefaret oruçlarında adak ve nafile oruçlarda, oruçlu olduğunu unutarak (kasıt olmamalı) yerse içse veya cinsi münasebette bulunsa oruçlu iken uykusunda cünüp olsa, uyanık iken bakarak cünüp olsa, tentürdiyot, yağ sürse, sürme çekse (bunların rengi kokusu tükürükte belli olsa bile) şehvet ile öpse, gıybet etse, hacamat olsa, istemeyerek ağız dolusu kussa, zorlayarak biraz kussa, kulağına su kaçsa, ağzından veya burnundan boğazına toz, duman kaçsa, boğazına sinek girse, oksijen tüpüyle suni hava verilse, başkalarının içtiği sigaranın dumanı ağzına gelerek ağzına burnuna girmesinden sakınmak mümkün olmasa, ağzını yıkadıktan sonra ağzında kalan yaşlığı tükürük ile yutsa, gözüne dış çukuruna ilaç koysa, tadını boğazında duysa bile bunlardan hiç birisi orucu bozmaz.
Oruçlu kimse tükürüğünü yutarsa ağız bedenin bir parçası sayıldığı için orucu yine bozulmaz.
Ağızdaki yaradan ve diş çektirmeden oruç bozulmaz. Yaz sıcağında bunalan bir kişi boğazına kaçırmamak şartıyla ağzının kurumasını önlemek için suyu ağzından çalkalar ve yutmadan dışarı atarsa yine orucu bozulmaz.
Yutmadan yemeğin tadına bakmak, sakız çiğnemek, cünüp şüphesi varken öpmek, serinlemek için yıkanmak orucu bozmaz ise de tenzihan mekruhtur.
Sürme ve bıyık yağı kullanmak, çiçek, misk yağı, kolonya koklamak orucu bozmadığı gibi mekruh da değildir.
Sahuru geciktirmek ve iftarda acele etmek müstehaptır. Hasta hastalığı artacaksa, hamile kadın, emzikli kadın, harp eden asker güç kaybedecekse oruç tutmaz. İyi olunca kaza eder. Ekmek parası için çalışan işçi eğer hasta olacağını ve zayıf düşeceğini bilen işçinin hasta olmadan evvel orucunu bozması caizdir. İslam kolaylıklar dinidir. Hiçbir ibadet zorlayarak yapılmaz. Vücudumuzu hrap etmeden ibadetleri yerine getirmek Allah katında daha eftaldir.