UNESCO 1981 yılında, 100'üncü doğum yıldönümü nedeniyle Atatürk'ü 'Ulusal Mücadele ve Çağdaşlaşma Lideri' olarak evrensel niteliklerini ortaya koymuştu.

İLK VE TEK
Bu karar doğrultusunda, Atatürk'ün doğumunun 100. yılı bütün dünyada, '1981 Atatürk Yılı' olarak kutlanmıştı. Bu uygulama, dünyada ilk ve tektir. 27 Kasım 1978 Tarihli UNESCO Genel Kurulu kararında aynen şunlar yazıyordu: 'UNESCO Genel Konferansı; Uluslararası anlayış işbirliği ve barış yolunda çalışmış üstün kişilerin gelecek kuşaklar için örnek olacakları inancıyla, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün doğumunun 100. yıldönümünde, 1981 yılında anılmasını kararlaştırmıştır.' Alınan kararda 'Bugün UNESCO'nun üzerinde çalıştığı bütün projelerin isim babası Mustafa Kemal'dir.' dendi. Birden İsveç delegesi ayağa kalkarak; 'Ne yani dünyada bu kadar devlet adamı var hepsinin doğum gününü böyle kutlayacak mıyız?' şeklindeki kinayeli sözlerine, Rus delegesi ayağa fırlar yumruğunu masaya vurur. Rus delegesi 152 ülkenin delegelerine aynen şöyle söyler; 'Genç delege arkadaşım hatırlatmak isterim ki Atatürk öyle dünyadaki herhangi bir lider değildir, bırakın onu bir yıl anmayı her ülke her problemimizde çare olarak aramalıyız' der.



SÖMÜRGECİLİĞE
KARŞI SAVAŞTI

Sonra ne mi olur? UNESCO tarihinde ilk ve tektir hiç negatif oy yok, hiç çekimser oy yok 152 ülke şu metne imza atar; 'Ne yani' diyen İsveç delegesi bu imzanın atıldığı gün mikrofona gelir ve aynen şunları söyler; 'Ben Atatürk'ü inceledim bütün ülkelerden özür diliyor, ilk imzayı ben atıyorum.' Alınan kararda şu ifadeler yer aldı: 'Atatürk kimdir; Atatürk uluslararası anlayış, işbirliği, barış yolunda çaba göstermiş üstün kişi, olağanüstü devrimler gerçekleştirmiş bir inkılapçı, sömürgecilik ve yayılmacılığa karşı savaşan ilk önder, insan haklarına saygılı, dünya barışının öncüsü, bütün yaşamı boyunca insanlar arasında renk, dil, din, ırk ayırımı göstermeyen, eşi olmayan devlet adamı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu.'

EŞİ OLMAYAN DEVLET ADAMI
39 yıl önce 152 ülkenin delegesi Atatürk'ün dünyada sömürgecilik ve yayılmacılığa karşı savaşan ilk önder olduğunu, olağanüstü devrimler gerçekleştirdiğini, dünya barışının öncüsü olduğunu, eşi olmayan devlet adamı olduğunu biliyordu. Türkiye'de Atatürk düşmanlığı yapan, ona ve ailesine iftiralar atma cüretini gösteren çok hain oldu. Ama bu hainler güruhu tüm çabalarına rağmen Türk Milletinin Ata'sına olan bağlılığını bozamadı. O'nun emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti'ni yıkamadı. Ne diyeyim? Atatürk Cumhuriyet'in temellerini öyle sağlam atmış ki; ülkede bu kadar hain olmasına rağmen hala dimdik ayaktayız.

***

BİR GENEL BAŞKAN YARDIMCISI
BİR VEKİL İKİ BELEDİYE BAŞKANI

ETO 17 Meslek Komitesi (Akaryakıtçılar) 2005 yılında kuruldu. Harun Karacan, Yavuz Metin, Hamid Yüzügüllü, Özkan Alp, İrfan Topaloğlu ve arkadaşları Yedek Parçacılar Grubundan ayrılarak, 11 yıl önce bu komiteyi kurmuşlardı.

DÖRT YILDA BÜYÜK BAŞARI
17. Meslek Komitesi Başkan Harun Karacan önderliğinde çok aktif bir çalışma yürüttü. Bu komite 2005-2009 yılları arasında ETO Başkanlığı yapan Cemalettin Sarar'a yaptıkları muhalefetle öne çıktı. Adeta gölge ETO yönetimi gibi hareket ettiler. Bunun meyvesini de dört yıl içerisinde aldılar. Komite Başkanı Harun Karacan 2009'da ETO Başkanı seçildi. 2011 yılında Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kuruluna girdi. 2014 yılında AK Parti'den Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. Az bir oy farkıyla seçimi kaybetti. 1 Kasım 2015 seçimlerinde ise Eskişehir Milletvekili seçildi. Karacan adaylığı sırasında yarattığı pozitif enerjiyle AK Parti'nin Eskişehir'de birinci parti olmasını sağladı. Karacan siyasetteki yükselişine devam ederek önce MKYK'ya girdi. Daha sonra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı oldu.



ALP, ÖZKAN VE METİN
17. Meslek Komitesi daha önce de iki belediye başkanı çıkarmıştı. Komite Üyesi Özkan Alp AK Parti'den iki dönemdir Beylikova Belediye Başkanı seçiliyor. 17. Meslek Komitesi kurucularından Hamid Yüzügüllü de 30 Mart 2014 seçimlerinde AK Parti'den Sivrihisar Belediye Başkanı seçildi. Hem Alp hem de Yüzügüllü Eskişehir'in kırsaldaki başarılı belediye başkanlarının başında geliyor. Aynı komitenin kurucularından Yavuz Metin de son iki dönemde CHP'den Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi seçildi. Aslında Yavuz Metin, kendisine bizzat Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılan adaylık teklifini kabul etseydi, belki de bugün Mihallıççık Belediye Başkanıydı. ETO 17. Meslek Komitesi 9 yılda bir milletvekili iki belediye başkanı bir ETO Başkanı ve bir Belediye Meclis Üyesi çıkararak, büyük başarıya imza attı. Bu başarıda Komite üyelerinin uyumlu çalışması ve birlikte hareket etmeleri büyük rol oynadı…

***

NOSTALJİ

HİZMETLERİ UNUTULMAYACAK
28 yıl önce. 26 Mart 1989 gece saat 01.00'de. Yer, SHP Eskişehir parti binasının önü. Yerel seçim sonuçları açıklanıyor.

SEÇİM ZAFERİ
Merhum Selami Vardar 79 bin 767 oy ile Eskişehir Belediye Başkanlığına seçiliyor. Toplam oyların yüzde 43,11'ini alan Vardar, partilileriyle birlikte büyük sevinç yaşıyor. Fotoğrafta SHP'liler ile seçim zaferini kutlayan Vardar parti binasından ayrılmak üzere. Fotoğrafta, 28 yıl öncesinde SHP'nin genç Merkez İlçe Başkanı Erdal Çakıcıer, partinin önde gelen isimleri Mustafa Taşlak ve Erdoğan Ulukan dikkat çekiyor. O seçimde ikinci parti DYP oluyor. DYP'nin sendikacı adayı Muhittin Yılmaz 51 bin 869 oy aldı.



ESKİŞEHİR'E DAMGA VURDU
İktidar partisi olan ANAP'ın adayı olan Fethi Heper 35 bin 396 oyda kaldı. Vardar Eskişehir altyapısını yaparak, kentin çamurdan kurtarılmasında önemli rol oynadı. Eskişehirlilerin 'Selami Amcasıydı', 1973-1977 ve 1989-1994 yılları arasında iki dönem belediye başkanlığı yaptı. Halkın başkanı olarak siyasi ayrım yapmadan gerçekleştirdiği hizmetlerle Eskişehir'e damgasını vurdu. 16 yıl önce 24 Ağustos 2001'de vefat etti. Dürüst ve çalışkan kişiliğiyle kentimize büyük hizmetleri olan merhum Vardar'a Allah'tan rahmet diliyorum. Hizmetlerini Eskişehir halkı asla unutmayacak…

***
FOTO ŞAKA:


Başbakan Binali Yıldırım: Ayhan Oğan'ın söyledikleri bizi bağlamaz.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Adam Cumhuriyet'e değil de Recep Tayyip Erdoğan'a dil uzatsaydı apar topar partiden ihraç ederdiniz?

***
FIKRA:

TEK ELİMLE BİLE

Doktorlar kesin olarak içkiyi yasaklarlar Neyzen Tev­fik'e. O günlerde Peyami Safa ziyaretine gider.

Odanın kö­şesinde büyük bir fıçı şarap görünce şaşırır tabii. Dayanama­yıp sorar,
- Bu ne üstad, hani sen artık içmeyecektin? Neyzen Tevfik istifini bozmaz:
- Ne yaparsın oğul, içmezsem kuvvetten düşüyorum.
- Peki içkinin ne faydası oluyor?
- Olmaz olur mu? Mesela bu fıçı buraya geldiğinde yerinden kaldıramıyordum. Ama şimdi tek elimle bile kaldıra­bilirim!..