Öğretmen adayları sınıfta kaldı.
Eğitim fakültesi dekanları sınıfta kaldı.
ÖSYM sınıfta kaldı.
16 Temmuz 2017 tarihinde okullarımızda görev alacak öğretmen adaylarını seçme sınavı yapıldı. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (2017- ÖABT) sonuçları 4 Ağustos 2017 tarihinde açıklandı.
Önce öğretmenlik alan bilgisi ne demek ona bakalım. Öğretmenlik alan bilgisi Türkçe öğretmeni olacakların Türkçe bilgisini, matematik öğretmeni olacakların matematik bilgisini, fizik öğretmeni olacakların fizik bilgisini, coğrafya öğretmeni olacakların coğrafya bilgisini; yani her öğretmen adayının kendi branşına ait bilgi, beceri ve yeterliliğidir.
Sınava 265 bin 646 öğretmen adayı girmiş. Sınavda her öğretmen adayına kendi branşı (alanı) ile ilgili 50 soru sorulmuş. Sonuçlar açıklandı. Sonuçlara bakalım.
Neredeyse hiçbir branşta net doğru cevap ortalaması 50 sorudan 30'u geçmiyor. Bir tek branşta ortalama 34. Branşlara göre 50 sorudan net doğru cevap ortalaması şöyle.
Rehber Öğretmen 34, Türkçe 29, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 29 Okul Öncesi Öğretmenliği 28, Coğrafya 24, Yabancı Dil (İngilizce) 24, Sınıf Öğretmenliği 23, Sosyal Bilgiler 23, Biyoloji 21, Tarih 20, Türk Dili ve Edebiyatı 18, ilköğretim Matematik 16, Fizik 16, Kimya 14, Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji 11, Matematik (Lise) 11.
FETÖ terör örgütü darbe girişimi yaparak gerçek yüzünü hepimize göstermeseydi, bazılarımızı kandırmaya devam etseydi bu sınav sonuçları açıklandığında 50 net yapan yüzlerce, 40'ın üstünde net yapan binlerce öğretmen adayı görecektik.
Sonuçları analiz ettiğimizde ne görüyoruz.
Örneğin Matematik öğretmenliğine bakalım. Bu sınava giren gencimiz 4 yıl ilkokul, 4 yıl ortaokul, 4 yıl lise ve 4 yıl da eğitim fakültesinde toplam 16 yıl matematik eğitimi alıyor. Matematik öğretmenliği yani kendi branşı ile ilgili 50 matematik sorusundan ortalama 11 soru yapabiliyor. Ortalama 11 olduğuna göre aslında 11'in altında olan binlerce gencimiz de var demektir.
Acaba bu sınav sonuçları daha ayrıntılı analiz edilse.
Mezun oldukları eğitim fakültelerine göre net ortalamalara bakılsa. Eğitim fakültelerinin verdiği öğretmenlik diplomaları sorgulanmaya başlanır mı? Ortalama 11 olan branşta 2, 3, 4, 5 net yapan yüzlerce matematik öğretmeninin diploması hakkında ne düşünülür.
Eskiden okuma yazmayı öğrenmeden diploma alanların diploması iptal edilirdi. Acaba matematik alanında bilgi, beceri ve yetkinlikten yoksun olan matematik öğretmenlerinin diploması iptal edilsin talepleri gelmeye başlar mı?
Bu sınav sonuçlarına göre acaba Millî Eğitim Bakanlığı nasıl bir karar verecek. Hangi branşta kaç hata yapan öğretmeni sisteme alacak. Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yeterliliği ne kadar olanı öğretmen olarak alırım diyecek.
Sınav sonuçlarına baktığımızda,
Öğretmen adayları sınıfta kaldı.
Eğitim fakültesi dekanları sınıfta kaldı.
ÖSYM sınıfta kaldı.
ÖSYM sınıfta kaldı çünkü matematik öğretmeni olabilir dediği öğrencilerin matematik sınavında 50 sorudan ortalaması net 11. Demek ki ÖSYM'nin üniversite giriş sınavında yaptığı sınavın yordama geçerliliği yok.
Eğitim fakültesi dekanları sınıfta kaldı çünkü matematik öğretmeni olabilmesi verdikleri eğitimden sonra '…………. ÖĞRETMENİ OLMAYA HAK KAZANMIŞTIR' ibaresi yazan diploma verdiği öğretmen adaylarının sonuçları vahim. Acaba bu diplomalardaki imzalarını nasıl savunacaklar? Gerçi eğitim fakültesi yapan ve yapmakta olan dekanlardan bazıları FETÖ üyesi oldukları için sistemin dışına atıldı.
Öğretmen adaylarının, eğitim fakültelerinin, ÖSYM'nin sınıfta kaldığı bir eğitim sisteminin de sınıfta kalması kaçınılmaz. Uluslararası sınavlarda (PİSA gibi) Türkiye'nin karnesinin son sıralarda olması da çok normal.