CNN Türk haber kanalında Şirin Payzın'ın sunduğu 'Ne Oluyor?' programına konuk olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2019 yılında gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP'nin izleyeceği strateji hakkında konuştu.

'BİRDEN FAZLA İSİM VAR'
Kılıçdaroğlu, 'Cumhurbaşkanlığı seçimine daha epey zaman var. Çıkaracağımız adayın, bizim dışımızdaki seçmen kitlesinin de kabul edeceği türden bir aday olması lazım. Cumhurbaşkanı adayının topluma güven vermesi lazım. Yıpranmamış kişiler arasından seçilmesi lazım. Kafamızda birden fazla isim var' diye konuştu. Kulislerde konuşulan Abdullah Gül ve Yılmaz Büyükerşen isimleri için ise; 'Abdullah Bey'in cumhurbaşkanlığı tarafsızdı. Eskişehir Belediye Başkanımız Sayın Büyükerşen de son derece başarılı. Fakat bugüne kadar her iki isimle de böyle bir konuyu konuşmadık' dedi. 'Kafasında birden fazla isim' olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu'nun 'Abdullah Bey'in Cumhurbaşkanlığı tarafsızdı'demesi beni şaşırttı. Kılıçdaroğlu, Büyükerşen ve Gül için; 'Bugüne kadar her iki isimle de böyle bir konuyu konuşmadık' sözleriyle 'CHP'de yoksa ikinci Ekmeleddin Vakası mı yaşanacacak?' sorusunu akıllara getirdi.

USLUER'İ NEDEN ATAMADI?
Sayın Kılıçdaroğlu tarafından 'Cumhurbaşkanlığında tarafsızdı' övgüsü alan Abdullah Gül zamanında neden sosyal demokrat görüşlü rektörler görevden uzaklaştırıldı? Tarafsız Cumhurbaşkanı Gül(!) ESOGÜ'de en çok oyu almasına rağmen Gaye Usluer'i neden Rektör olarak atamadı? Gül Cumhurbaşkanlığı döneminde; Recep Tayyip Erdoğan'ın hangi uygulamasına karşı çıktı? 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde herkes CHP'nin Yılmaz Büyükerşen'i aday yapacağını bekliyordu. CHP-MHP'nin o günkü çatı adayı Büyükerşen olmuş olsaydı; Recep Tayyip Erdoğan en azından birinci turda Cumhurbaşkanı seçilemezdi. Ama şapkadan Türkiye'de adını kimsenin bilmediği Ekmeleddin İhsanoğlu çıktı. %51,79 oy alan Recep Tayyip Erdoğan ilk turda Cumhurbaşkanı seçildi. İhsanoğlu aynı seçimde; %38,44 oy alabildi.

TABAN KABUL ETMEZ
Amerikalı Yazar ve Şair James Oppenheim 1911 yılında Massachusetts Lawrence'ta dokuma işçilerinin grevi sırasında bazı genç kızların taşıdığı dövizde yazılı 'We want Bread, and Roses too!' (ekmek de istiyoruz, gül de!) sloganından yola çıkarak, 'Bread and Roses' (Ekmek ve Gül) adlı ölümsüz şiirini yazdı. Ekmek devrimcinin toplumsal sorumluluk ve ideallerini anlatırken, Gül ise aşkını ve sevdasını anlatıyor. 2014'te 'Ekmek için Ekmeleddin' diyen Kılıçdaroğlu, 2019'da Gül'le mi yola çıkacak? Kılıçdaroğlu 'aynı hatayı tekrarlayıp', şapkadan 'Cumhurbaşkanı adayı' diye Abdullah Gül'ü ç ıkarırsa, 10 Ağustos 2014'te olduğu gibi 2019'da da partisini hüsrana uğratır. Zaten CHP tabanını bunu kabul etmez. CHP oyları 'Topuklu Efe'ye, yani Meral Akşener'e gider...




****

ESKİ FUTBOLCULAR NEDEN
ES ES'İN BAŞINA GEÇEMİYOR?


Ernesto Valverde (FC Barcelona), Zinédine Zidane (Real Madrid), Diego Simeone (Atletico Madrid), José Ángel Ziganda (Atletico Bilbao), Javier Calleja Revilla (Villereal), José Manuel González López (Malaga) Abelardo Fernández ( Alavés ), Francisco José López Fernández. (Levante) Bu sekiz teknik direktör şu anda eskiden futbulcu olarak forma giydikleri takımları çalıştırıyor. İspanya La Liga'da 20 takım var. Bu yirmi takımın sekizinde eski futbolcuların teknik direktör olması dikkat çekiyor. Barcelona'da zaten son yıllarda hep eski futbolcular teknik direktörlük yapıyor. Son süreçte Barca'yı eski futbolcuları olan Josep Guardıola, Tito Vilanova, Luıs Enrıque Martınez çalıştırmıştı. Türkiye'de de İstanbul büyükleri de eski sembol oyuncularına bu şanşı verdi. Mustafa Denizli, Fatih Terim, Hamza Hamzaoğlu Galatasaray'da, Aykut Kocaman'da Fenerbahçe'de başarılı oldular. Beşiktaş eski futbolcuları Rasim Kara, Rıza Çalımbay, Ertuğrul Sağlam ve Samet Aybaba'ya bu şansı verdi. Ancak dördü de başarılı olamadı. Galatasaray'da Hagi, Bülent Korkmaz ve Fenerbahçe'de İsmail Kartal'da kendilerine verilen şansları iyi kullanamayanlar arasında yer aldılar. Eskişehirspor formasını giyip de takımı en son çalıştıran isim (2002-2003 Sezonu) Coşkun Demirbakan oldu. Daha önceki yıllarda Nihat Atacan ve Kamuran Yavuz'da takımı çalıştırmıştı. 15 yıldır Eskişehirspor formasını terletmiş hiçbir spor adamına takımın başında görev verilmedi. FC Barcelona yönetimi bugün piyasa değeri 2 Milyar Avro'yu aşan ve yıldızlar topluluğundan oluşan futbol takımını altyapıdan gelen Guardiola'ya, Luıs Enrıque'ye teslim ediyor. Eskişehirspor yönetimi maddi imkasızlıklarla boğuştuğu bir dönemde bile takımı, şanlı formayı terletmiş kendi öz çocuklarına teslim etmiyor.Eskişehirspor artık kendi değerlerine sahip çıkmalı...




****
NOSTALJİ
İLK KADIN AMİGO
Yıl 1966. Türkiye'nin ilk kadın amigosu merhum Feriha Çekiç oğlu Gürkal ile Atatürk Stadyumu'nun kapalı tribününde ES ES'in maçını izliyor. İlklerin takımı Eskişehirspor'da amigoluk yapan Feriha Çekiç, ES ES'e farklı bir ilki yaşatan kadın olarak, tarihe geçti. Feriha hanımın başta İsmail Arca olmak üzere, Fethi Heper, merhum Necdet Yıldırım ve kaleci Mümin Özkasap en çok sevdiği futbolcular olduğu öğrenildi. 1991 yılında 74 yaşında vefat eden Feriha Çekiç'e Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanı Cennet olsun.



****
FIKRA

KAHVERENGİ PANTOLON

Andrea Doria'ya Osmanlı donanmasına karşı saldırıya geçeceği sırada kırmızı gömleğini istemiş.
'Neden?' diye soran yaverine ;'Yaralanırsam kan lekesi gözüküp askerlerimin moralinin bozulmaması için!' diye kahramanca cevap vermiş.
Tam o sırada dürbünle Osmanlı donanmasını gözleyen gözcü;' Başlarında Barbaros Hayrettin var efendim!' diye bağırmış.
'Allah kahretsin!' demiş Doria ve gömleğini çıkarıp eklemiş 'Bu gömleği götürün, çabuk bana kahverengi pantolonumu getirin!'

****
FOTO ŞAKA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu:
Yılmaz Hocam kabul ederseniz, sizi Cumhurbaşkanı adayı yapacağızb
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen: Kemal Bey emin misiniz? Son dakikada şapkanızdan bir ekmek veya gül çıkmasın.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Vallahi bu sefer şapkamdan, ne ekmek ne gül ne diken ne de kesici hiçbir şey çıkarmayacağım.
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen: Sen dört yıl önce Ekmeği çıkartırken, bu işin sonunu düşünmedin. Bundan sonra ben niye düşüneyim? Kimse yoksa şapkandan kendini çıkar.