Evet beklenen oluyor seçim sonrasında temel gıda maddeleri ve ihtiyaçlarına bir bir zamlar geliyor! Ekmek, su zammı derken şimdi de elektrik! Oysa ki elektrik, su, ekmek, ısınma, barınma giderleri gibi kalemlerin sosyal devlet ilkeleri çerçevesinde ve evrensel hak olarak değerlendirilmesi ve buradaki maliyetin vatandaşı etkilememesi gerekiyor. Sosyal devlet anlayışı içerisinde bazı maliyeti arttırıcı unsurların sübvanse edilmesi de dikkat edilmesi gereken başka bir ayrıntı.
Peki neden böyle olması gerekiyor? Çünkü bunlar kutsal olan insanın hayatını sürdürmesi için gerekli olan ihtiyaçlardır. Onun için de burada esas olan; maliyet kalemi değil, tüketicinin temel hakkı olan ihtiyaçlarının sağlanmasıdır. Asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığı bir dönemde bir ülkede bunu nasıl sağlarız? Burada hükümetin acil olarak bu konuya el atması gerekiyor. Ancak anlaşılan o ki ortada el atacak bir durum yok hatta niyet bile yok!.. Çünkü yapılan zamlar bilinçli ve koordineli bir biçimde gerçekleştiriliyor!
Zamların elbette en büyük sebebi doların yükselmesi. Dolar yükselmeye devam ettiği sürece zamların devam etmesi bu politikalarla maalesef engellemez. Ülkemizde bağımsız ekonomik politikayı uygulamadığımız sürece dolara bağımlıyız; acı ama gerçek!.. BOTAŞ, elektrik santrallerine vereceği gazın fiyatını yüzde 45 artırdı. Bu dolara endeksli yapıldı. Türkiye Cumhuriyeti'nin para birimi lira olmasına rağmen, tüm ekonomi artık dolarla dönüyor. Dolayısıyla dolarla yapılan alışverişlerde de maliyetler ister istemez yükseliyor.
Açlık sınırı temmuz ayı itibariyle 1738 TL oldu. Tüketicinin alım gücü sürekli aşağı doğru çekiliyor. Yılbaşındaki enflasyon oranı 12,4 iken, yılın daha ilk yedi ayında yüzde 22'ye varan zam geliyor. Vatandaş bunun altından nasıl kalkacak? Burada yapılması gereken maliyetlerin düşürülmesi yönündeki çözüm önerilerini hayata geçirmek!
Bu zamların elektrikte önemli ölçüde artmasının önemli bir nedeni de kayıp kaçak bedeli. Kayıp kaçak bedelinin takibini tüketici yapamaz. Elektrik dağıtım firmalarının görevidir bu. Devlet elektrik dağıtımını 'teknolojinin yenilenmesi için' özelleştirip elektrikte milyonlarca tüketiciyi mağdur hale getiren elektrik dağıtım şirketlerinin haksız yere aldığı mahkemelerce tescil edilmiş olan kayıp kaçak paralarının alınmasına devam ederse elektrikte bu kadar zamlı tarife görmeye devam eder!!
Elektrik ve doğalgaz zammı üretim maliyetlerini artıracak ve enflasyonu yükseltecektir olanda yine halkın en yoksul kesimine olacaktır. Sonuç olarak bu zamlar yoksulu daha yoksul yapacaktır!...