Anayasa maddelerinde bazı değişiklikler yapılmasını gündeme getiren AK Parti'nin 18 maddelik değişiklik teklifi TBMM'de süren uzun ve çetrefilli bir maratonun ardından kabul edildi. Mecliste kabul edilen 18 maddelik yasa tasarısı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunulacak. Cumhurbaşkanının onayıyla birlikte Resmi Gazete'de yayımlanacak tasarı, referandumun yapılacağı net tarihi de belirleyecek. Referandumun 26 Mart - 4 Nisan tarihleri arasında yapılabileceği öngörülüyor.
Anayasa değişikliği, başkanlık sistemi ya da karşı çıkanların deyimi ile 'tek adam rejimi'… Adına ne derseniz deyin. Bu değişiklik her TV kanalında ve her gazetede etraflıca yazılıp çiziliyor. Kabul edilsin isteyenler destekliyor, karşı çıkanlar eleştiriyor. Öyle ya da böyle bu tasarı ülkenin bir numaralı gündem maddesi olmuş durumda. Söz konusu değişikliklerin ülkemize ne getirip ne götüreceği şöyle bir kenarda dursun.
Peki, vatandaşlar her kanalda karşılarına çıkan, her gazetede okudukları Anayasa değişikliği ile ya da Cumhurbaşkanının donanacağı yetkiler ile ne kadar ilgileniyor? Acaba ülkemizin büyük çoğunluğunu oluşturan orta ve dar geçimli insanımızın bu konu ne kadar umurunda? Ben hemen cevap vereyim, hiç! Bunu da kafama göre değil, somut verilere göre söylüyorum. Nedir o veri diyenlere de hemen belirteyim, her zaman olduğu gibi sokak röportajları… Vilayet Meydanı'nda yaptığımız röportajda yine sözü vatandaşlara yani Eskişehirlilere verdik. Sorumuz da Anayasa değişikliği değildi üstelik. Onlara hayat pahalılığını, geçim zorluklarını sorduk. Hemen hemen hepsi ay sonunu zor getirdiğinden bahsetti. Aralarından birkaçı da dert yandı, 'Bizim Anayasa değişikliği gibi bir derdimiz yok, geçim derdimiz var geçim!' diye. Vatandaşlara hak vermemek nasıl mümkün! Kış aylarında artan masraflar, okutulan çocuklar, gittikçe kabaran faturalar derken… Yine bir dokunup bin ah işittik.
Eskişehir'den Ne Çıkar?
Tüm bunlarla birlikte Eskişehir için referandum sonucunu tahmin etmeye çalışmadan duramıyor insan. Hatırlarsanız Ak Parti İl Başkanı Dündar Ünlü, şehrimizden 'Evet' çıkar demişti. Ünlü, 'Geçmişe bakılarak Eskişehir'de 'Hayır' çıkacak gibi bir sonuca ulaşmak doğru değil. Burada yapılacak bir referandumda 'Hayır' değil, 'Evet' çıkacaktır. Geçmişe baktığımızda, 2 -3 partinin ittifak ederek çıkan sonuçları baz almamak lazım. Bu dönemde Eskişehir'de mutlaka biz buna inanıyoruz ve güveniyoruz, yüzde 50'nin üzerinde bir oyla 'Evet' çıkacaktır' diye konuşmuştu. Kendi partisi tarafından hazırlanan ve halk onayına sunulacak bu değişiklik için 'Hayır' tahmininde bulunması zaten beklenemezdi.
Öte yandan CHP İl Başkanı Sinan Özkar'a da referandum için tahminini ben sordum. Dün Sonhaber'den okudunuz. Kaçıranlar için hatırlatayım. Özkar da 'Elimdeki somut bilgilere dayanarak söylüyorum. Eskişehir'de yüzde 60 üzerinde 'Hayır' çıkacak. 70 de demiyorum, onun altına iniyorum ve yüzde 60 diyorum. Türkiye genelinde de ben 'Hayır' çıkacağına inanıyorum. Bunların ilizyonuna halk kanmayacak' diyerek iddialı konuşmuştu.
Geleyim kendi tahminime… Yine Köprübaşı'nda önümüze gelen 10 kişiye sorduk, 'Bugün referandum olsa, oyunuz ve gerekçeniz ne olurdu' diye. Bir kişi 'Evet' dedi, yine sadece bir kişi henüz karar vermediğini söyledi. Kalan 8 kişi referandum durumunda oyunun 'Hayır' olacağını dile getirdi. Elbette yaptığımız bu röportaj belirleyici bir anket çalışması olmamakla birlikte sadece bir fikir olabilir. Durumun ilçe kırsallarında farklı olabileceği de muhakkak görmezden gelinemez bir ihtimal. Ancak benim tahminim, Eskişehir'de 'Evet' çıkarmak isteyen AKP'nin işi 'Hayır' için çalışacak partilerden daha zor olacak.