1950-1959 yılları arasında Eskişehir Valiliği yapan Arif Özgen 'Eskişehir'i Tozdan Çamurdan Kurtarma Derneği' kurmuş.

İZ BIRAKTILAR
Demek ki Eskişehir o yıllarda toz ve çamur içerisindeymiş ki böyle bir derneğe gereksinim duyulmuş. Özgen liyakatli ve çok çalışkan Vali olarak Eskişehir'de iz bıraktı. O'nun döneminde Eskişehir'e Verem Hastanesi, Basma Fabrikası ve Düşkünlerevi yapıldı. Özgen zamanında Eskişehir'i toz ve çamurdan kurtarmak için kimbilir hangi çalışmalar yapıldı? Merhum Selami Vardar 1973-1977 ve 1989-1994 yılları arasında iki dönem Eskişehir Belediye Başkanlığı yaptı. Vardar ikinci döneminde, Eskişehir altyapısını yaparak, kentin çamurdan kurtarılmasında önemli rol oynadı. Eskişehirlilerin 'Selami Amcasıydı', Halkın başkanı olarak siyasi ayrım yapmadan gerçekleştirdiği hizmetlerle Eskişehir'e damgasını vurdu.

DOĞALGAZI GETİRDİ
Hüsamettin Cindoruk 1991 seçimlerinde Eskişehir'den milletvekili adayı olmuştu. Cindoruk Eskişehirli değildi. Ancak eşi Dilek Hanım Eskişehirliydi. Eskişehir'in Eniştesi olan Cindoruk o seçimlerde milletvekili seçildi. Daha sonra TBMM Başkanı oldu. Meclis Başkanlığı döneminde içinde Eskişehir olmayan hiçbir şeye imza atmadı. Eskişehir'i Büyükşehir yaptı. Doğalgazın gelmesini sağladı. Organize Sanayiye yeni yatırımlar getirdi. Eskişehir'e çok faydası oldu. Cindoruk ve DYP-SHP Hükümeti tarafından getirilen doğalgaz sayesinde Eskişehir bugün havası en temiz iller arasında yer alıyor. Ali Fuat Güven 21 Şubat 1992- 4 Ekim 1999 tarihleri arasında (7,5 yıl) Eskişehir Valiliği yaptı.

ÜZERİNE ÇÖKERSE
İlk Valilik görevini Eskişehir'de yapan Güven, daha sonra Bursa Valiliği'ne atandı. Güven doğalgazın gelmesinden sonra kente kaçak kömürlerin girmesine izin vermedi. Şehrin tüm girişlerinde denetimler yaparak, kentimizin temiz havasının bozulmasına müsaade etmedi. Bu dört isim Eskişehir için neden unutulmaz. Özgen ve Vardar şehri toz ve çamurdan kurtarmak için çalıştı. Cindoruk ve Güven Eskişehir'in havasının temiz olmasını sağladılar. Alpu Ovası'na kurulacak olan termik santral tarımı bitirip, Eskişehir'in havasını kirletirse, buradan çıkacak küller şehrin üzerine çökerse, kentimiz 30 yıl önceki haline döner. O zaman ilimizde 'Eskişehir'i Kül Tozundan Hava Kirliliğinden Kurtarma Derneği' kuracak Arif Özgen gibi yeni Valilere ihtiyacımız olacak.



******

MUMCU NEDEN TENZİL-İ RÜTBE YAPTI?

3,5 ay önce Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğüne Doç. Dr. Uğur Bilge atandı. Bilge'nin gelmesiyle birlikte İl Sağlık Müdürü Ali Mumcu'nun Bolu İl Sağlık Müdürlüğüne ataması çıktı. Ancak Mumcu Bolu'ya gitmedi. Hatta kendisine birkaç ilin Sağlık Müdürlüğü teklif edilmesine rağmen, onları da kabul etmemiş. Tenzil-i rütbe yaparak, Eskişehir'de İl Sağlık Müdürünün altındaki bir görevi kabul etti. Mumcu şu anda ilimizde Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığı görevini yapıyor. Geçtiğimiz günlerde bazı sağlık çalışanlarıyla sohbetlerim oldu. Onların iddiasına göre Sağlık Bakanlığında söz sahibi olan birileri Mumcu'ya 'Uğur Bilge kalıcı değil. Yakında onu gönderip, seni İl Sağlık Müdürü yapacağız. Biraz sabret. Şimdilik Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığı yap' demiş. Ali Mumcu merkeze pasif göreve alınmadı. Başka kente İl Sağlık Müdürü olarak atandı. İl Müdürü olmak için herkesin yarıştığı bir dönemde Mumcu'nun bunu kabul etmeyip, bir alt göreve razı olması sağlık camiasında bu tür dedikoduların yaşanmasına neden oluyor...



******

ÜST KÖPRÜ BEĞENİ KAZANIYOR

Yapımı sırasında büyük tartışmalara konu olan Hamamyolu'ndaki üst köprü halkın beğenisini kazanmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde Hamamyolu'ndaki üst köprüden geçerken, başta çocuklar olmak üzere vatandaşların burayı beğendiklerini gözlemledim. Hamamyolu Projesi'ne bugüne kadar muhalif olan bazı isimlerin şu günlerde burada selfie fotoğrafları çektirip, sosyal medya hesaplarında paylaşmaları dikkat çekiyor. Özellikle engelliler için bu köprü yerinde bir çalışma olmuş. Köprüdeki eğimin çok iyi olması nedeniyle engelliler rahatça karşıya geçebiliyor. Engelliler caddeyi kullanmayarak, köprü üzerinden rahatça Hamamyolu'nu dolaşabiliyor.



******

COŞMADIK GAZETECİLİK YAPTIK

Sevgili Hakkı Sağlam, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan, Milletvekilleri Nabi Avcı, Emine Nur Günay ve İl Başkanı Dündar Ünlü'nün Ankara'daki çektirdikleri fotoğraf ve gönderilen bilgi notu ile ilgili yaptığı yorumda; 'Peki ne demişler? Gönderilen bilgi notunda bu yok. Sadece Ankara'da bir araya geldikleri ve il kongresini değerlendirdikler yazıyor. Ama bazı meslektaşlarımız coşmuşlar. 'Dört Kişi Tek Yürek' diye manşet atmışlar' demiş. Aklınca Sonhaber'in manşetini eleştirmiş. Oysa biz bu haberi manşet yaparken, coşmadık, gazetecilik yaptık. Gönderilen bilgi notunun 'boş olduğunu' görerek, birlik mesajı veren fotoğraf karesinde yer alan İl Başkanı Dündar Ünlü'yü telefonla aradık. Kendisinden 'bu toplantıyla ilgili bilgiler aldığımız' için bu haberi manşet yaptık. Sağlam, bizim haberimizi 'gerçekten okumuş' olsaydı; gazetesine koyduğu bilgi notunda olmayan bilgileri 'bizden öğrenmiş' olurdu. Mesela bu istişare toplantılarının '15 günde bir yapılacağını' öğrenirdi. Ünlü'nün 'Bu istişare toplantılarını 15 günde bir yapacağız. Kent için, Eskişehirlinin sorunlarını çözmek için Karacan, Avcı ve Günay ile sık sık istişare yapacağız. Her şey Eskişehir için' sözlerini 'Sonhaber'den öğrenmiş' olurdu. İçi boş metni gazetemize koymak yerine akıl edip; Dündar Ünlü'yü aradığımız için 'kabahat mi' işledik?




******


FOTO ŞAKA

AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı: Necmi Bey, önce Milli Eğitim Bakanlığından sonra da Kültür ve Turizm Bakanlığından ayrıldım. Siz hala Eskişehir'de Müdürlüğe devam ediyorsunuz.

İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen: 'Maşallah' deyin Nabi Hocam. Bakın hala kalemimi sizin gibi ceketimin mendil cebine takıyorum.



******

FIKRA

Arkadaşları işadamını evlendirmek istiyor. Sonunda uygun bir hanım bulunuyor. Ve işadamına haber veriliyor.
'Ben işadamıyım' diyor adam, 'Numune görmeden böyle bir işe karar veremem.'
Genç kadına durumu iletiyorlar:
'Ben de iş kadınıyım' diyor hoş hanım, 'Numne veremem ama istediği kadar referans gösterebilirim.'