Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün Eskişehir'deydi. Vilayet Meydanında halka seslenen Erdoğan, Eskişehir'i 2019 Türk Dünyası Eğitim Başkenti ilan ettiklerinin müjdesini verdi.

21 KATRİLYONLUK YATIRIM
Eski stadyum alanına Millet Bahçesi yapacaklarını söyledi. Son 16 yılda Eskişehir'e 21 katrilyonluk yatırım yaptıklarını vurguladı. Erdoğan, mitingin ardından Seyitgazi'deki Aksaklı Mahallesinde düzenlenen Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) açılış törenine katıldı. Törene, Erdoğan'ın yanı sıra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Sırbistan Devlet Başkanı Aleksandar Vucic, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Azerbaycan'ın petrol şirketi SOCAR ve TANAP Yönetim Kurulu Başkanı Rövnag Abdullayev, paydaş ülkelerin enerji bakanları, enerji şirketlerinin yöneticileri ve üst düzey bürokratlar da iştirak etti.
ENERJİNİN İPEK YOLU
Burada konuşan Erdoğan, 'Bugün, bölgemiz ve ülkelerimiz için tarihi bir adım atıyoruz. Güney gaz koridorunun bel kemiği olan, enerjinin 'İpek Yolu' olarak tanımladığımız Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın açılışını gerçekleştiriyoruz' dedi. Erdoğan, TANAP ile Türkiye'nin transit bir ülke olmaktan çıkıp, üreticiden nihai tüketiciye uzanan değer zincirinin her aşamasında rol oynayan kritik bir konuma geldiğini vurguladı. Erdoğan, TANAP'ın başlangıç kapasitesinin yıllık 16 milyar metreküp doğalgaz olduğunu bildirerek, 'Bunun 6 milyarı Türkiye'ye, 10 milyar metreküpü ise Avrupa'ya taşınıyor... TANAP'ın kapasitesini talebe bağlı olarak önce 22 milyar metreküpe, akabinde ilave yatırımlarla 31 milyar metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz' bilgisini verdi.
Erdoğan, Yunanistan sınırına ilk gaz teslimatının Haziran 2019'da yapılmasının planlandığını da sözlerine ekledi.
TANAP'ın açılışını beş ülkenin Cumhurbaşkanı ortak olarak yaptı. Bu önemli yatırımın açılışı Avrupa'da büyük yankı yarattı. Bundan dolayı Eskişehir için büyük bir tanıtım oldu. Bu projeyle Türkiye'nin dünyada stratejik önem ve değeri bir hayli arttı. TANAP Projesini hayata geçirenleri kutluyorum...

------------------------------------------------------

CHP ADAYLARI DURMAK BİLMİYOR

CHP Eskişehir Milletvekili adayları seçim çalışmaları, televizyon programlarıyla diğer partilerin adaylarının bir hayli önünde. Adaylar kent merkezinden kırsala kadar her yere giderek, insanlara dokunuyor. Onların dertlerini dinliyor. 24 Haziran seçimleri öncezinde onlara umut aşılıyor. Gerçekten adaylar durmak bilmiyor. Birinci sıra adayından 7'nci sıra adayına kadar herkes sahada. Kimse kaçak güreşmiyor. Bu özverili çalışmaları sayesinde basında ve televizyon programlarında geniş yer alıyorlar. 7 Haziran 2015 seçimlerinde olduğu gibi CHP bu seçimlerde de Eskişehir'de birinci parti olacak gibi görünüyor. AK Partili adaylar Eskişehir'de birinciliği kaptırmak istemiyorlarsa, seçim çalışmalarında daha aktif olmalı.

-----------------------------------------------------
KIRIM İÇİN EL BİRLİĞİ

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) açılış töreni için Eskişehir'e gelen Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Kırım Tatarlarının Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Türkleri Yardımlaşma ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Evren Olcay, Hasan Kırımer, Kazım Özenli, Uğur Kulcanay ve Hikmet Özbek ile görüştü. Ukrayna'da yaşayan Kırım Tatarlarının durumu konuşuldu. Poroşenko ve Eskişehir Kırım Tatarlarının önemli isimleri Kırım'da yaşayan insanların sorunlarını çözme konusunda el birliği yapma kararı aldı. Ukrayna,Türkiye ve Kırım Tatarlarının işbirliği yapma konusunda fikir birliğine varıldı. Umarım Kırım'da yaşayan insanlarımız özgürlüklerine kavuşur. İnsanlıklarını ve dini inanışlarını gerektiği şekilde yaşar.
----------------------------------------------------
NOSTALJİ

MİZAH'IN BÜYÜK USTASI

Yıl 1993. 25 yıl önce Türk mizah yazarı Aziz Nesin Eskişehir'e geliyor. Tarihi Fotoğrafta Aziz Nesin, Dönemin Eskişehir Belediye Başkanı merhum Selami Vardar, Belediye Başkan Yardımcısı Abdülkadir Adar, CHP eski milletvekili Murat Kahyaoğlu ve bugünün Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Şube Başkanı Azmi Kerman ile birlikte görülüyor. 2 Temmuz 1993'de Sivas Katliamında canını zor kurtaran Aziz Nesin, 2 yıl sonra 6 Temmuz 1995'de söyleşi ve imza günü için gittiği Çeşme Alaçatı'da 80 yaşında vefat etti. Büyük mizah ustası hayata veda ederken insanlığa öykü, fıkra, roman, Anı, Gezi notları, Oyun ve Şiir kitaplarını bıraktı.

'KENDİME GELEYİM İSTEDİM'
Aziz Nesin neden Nesin soyadı aldığını yıllar önce şöyle anlatmıştı; '1934 yılında Soyadı Kanunu çıktı, her Türk kendine bir soyadı alacaktı. Herkes kendi soyadını kendisi seçtiği için insanların bütün gizli aşağılık duyguları ortaya çıktı. Dünyanın en cimrileri 'eli açık', dünyanın en korkakları 'yürekli', dünyanın en tembelleri 'çalışkan' gibi soyadları aldılar. Bir mektup yazabilecek zamanda ancak imzasını atabilen bir öğretmenimiz kendisine 'Çevikel' soyadının almıştı. Irkçılığın yayıldığı günler olduğundan, özellikle Türklüğü karışık olanlar ırkçılığı anlatan soyadlarını kapışıyorlardı. Her türlü yağmada hep sona kaldığım için güzel soyadı yağmasında da sona kaldım. Bana, ortada böbürlenebileceğim bir soyadı kalmadığından, kendime 'nesin' soyadını aldım. Herkes 'nesin' diye çağırdıkça ne olduğumu düşünüp kendime geleyim istedim.'
-----------------------------------------------
FOTO ŞAKA

Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Muammer Karaman: Necmi Bey, seçimden sonra yeni belirlenecek okul yöneticilerinin tamamı bizim sendikadan olmalı ki istikrar sürsün.
İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen: Muammer, Cumhur İttifakında yer alan MHP'ye yakın sendikanın üyelerine ayıp olmaz mı?
Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Muammer Karaman: AK Parti'ye onlar değil, biz oy veriyoruz.
İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen: Muammer Bey daha düne kadar televizyonlarda 'AK Parti'ye oy vermedim' diye övünen bir sendika başkanı yok muydu? Adının baş harfi 'M', soyadının baş harfi 'K' değil miydi?
----------------------------------------------
FIKRA
USTA-ÇIRAK

Dükkanları yan yana olan iki usta tavla oynarken dertleşirler. Biri der ki: 'Yahu benim çırak çok salak.' Diğeri de derki: 'Asıl benimki salak', 'bak şimdi' der çırağını çağırır. Çırak koşarak gelir, 'buyur usta.' 'Oğlum al şu bir lirayı git bana Ferrari al gel' der. Çırak fırlar. Diğer usta 'Bu bir şey mi? bak sen şimdi' der. Oda çırağını çağırır 'Oğlum git bak bakayım ben evde miyim?' der. Çırak 'tamam usta' der. Oda fırlar. Çarşıda karşılaşan iki çırak soluk soluğadır. Birinci çırak der ki: 'yahu benim usta pek salak bana bir lira verdi. Git bana Ferrari al dedi. Bugün pazar nerden alayım ben.' İkinci çırak da der ki 'Asıl benim usta bir salak. Bana git bak ben evde miyim diyor? E salak adam telefonun var cebinde arayıp sorsana beni niye yoruyorsun' der.