Liselere Geçiş Sistemi(LGS) Yerleştirme işlemlerinde 'algoritmaya' müdahale edildiği ve bu yüzden700 bin öğrencinin yerleştirme tercihlerinin yanlış yapıldığı iddiaları üzerine Milli Eğitim Bakanlığı'nda çok sayıda üst düzey bürokrat görevden alındı.
Yeni Bakan Ziya Selçuk'un incelemeleri ve talimatları doğrultusunda Yerleştirme Nakil Kılavuzu yeniden düzenlenerek yayımlandı.
Yeni kılavuza göre sınavla ve yerel yerleştirme için tercih sayısı 3'ten 5'e çıkarıldı,aynı okul türünden 2 okul seçme zorunluluğu kaldırıldı.Öğrenci isterse 5 okulunu da Anadolu lisesinden seçebilecek.Ortaokul başarı puanı dikkate alınırken,okulda bulunuşluk kriteri kaldırıldı.
Bu arada 91 bin öğrencinin boşta kaldığı ve binlerce öğrencinin de tercih etmediği okullara yönlendirilmesi üzerine Milli Eğitim Bakanlığı'nın 20.07.2018 tarihinde tüm İl Milli Eğitim Müdürlüklerine bir genelge gönderdiği öğrenildi.
Bakanlık emrine göre ' İmam hatip ve meslek liselerinden Anadolu lisesine dönüştürülebilecek okulların, kapasiteyi artırmak için boş ve uygun bina ve dersliklerin,ikili öğretim yapacak kayıt bölgeleri başta olmak üzere 27 Temmuz 2018 tarihine kadar Bakanlığa bildirilmesi' duyuruldu.
Eskişehir'de özellikle bazı kayıt alanlarında Anadolu liselerine büyük bir talebin olduğu hatta önceki kılavuzun ağır koşulları yüzünden öğrencilerin tercihlerine uygu okullara gidemedikleri anlaşılmıştır.
İlgili genelgenin varlığından haberdar olunmasından sonra 81 İl milli eğitim müdürlüğüne gönderilen talimatın bazı il müdürleri tarafından gereği gibi yerine getirilmediği kuşkusu uyanmıştır
Bakanlığın yukarıda belirtilen emirlerine rağmen Eskişehir İl Milli, Eğitim Müdürlüğü bu konuda hangi çalışmaları yaptığını kamuoyu ile paylaşmamıştır.
6 Ağustos 2018 tarihinde yerleşen /yerleşmeyen tüm öğrenciler yeniden tercih yapacak olmalarına rağmen ve Bakanlığın yeni düzenlemeleri kamuoyunda memnuniyetle karşılanmasına rağmen İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün suskunluğunun nedenini tüm Eskişehirliler merak ediyor.