Bir yandan seçim sürecinin sıcaklığı, diğer yandan Eskişehir'de baharla birlikte çiçekler açan kültürel ve sanatsal etkinlikler, toplumsal gündemimizi iyice yoğunlaştırdı.
Bu nedenle KESİT köşesinde Temmuz ayı ortalarına kadar sizlerle Cuma günleri de birlikte olacağız.
İyilikleri, güzellikleri, doğruları paylaşmak için…

'ESKİŞEHİR SANAT YÖNÜYLE, ÇAĞDAŞ ŞEHİR OLMASIYLA TANINIYOR'
Odunpazarı Belediyesi tarafından düzenlenen 4. Uluslararası Ahşap Heykel Festivali'nin kapanış töreninde konuşan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz BÜYÜKERŞEN'in aşağıdaki cümleleri bence çok anlamlıdır ve çok önemlidir:
' – Eskişehir yabancı ülkelerde sanat yönüyle, çağdaş şehir olmasıyla tanınıyor…'
' – Bu ülkelerde Eskişehir halkının nasıl aydınlık olduğu ve ışık saçtığı anılıyor. Bazı ülkelerde, 'umarım bizde de böyle aydınlık insanların yaşadığı şehirler oluşur' diye cümleler kuruluyor…'
' - Eskiden ben Eskişehir'e sanat havası vermeye çalışıyordum. Şimdi Eskişehir, hem Odunpazarı'nda Kazım KURT hem de Tepebaşı'nda Ahmet ATAÇ'ın yaptıkları etkinliklerle sanat dünyasında yerini daha güçlü almaya başladı...'
' - Eskişehir Mayıs ayından itibaren turist akınına uğrayacak…'
' - Sanatın kıymetini bilen tüm Eskişehirlilere sanata gösterdikleri yakın ilgiden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum…'
Evet, Türkiye'de (ve hatta dünyada) çağdaş tiyatro, çağdaş müzik, çağdaş plastik sanatlar deyince ilk akla gelen kentlerden birisidir ESKİŞEHİR.
Eskişehir'deki sanatsal etkinliklerimiz o kadar kaliteli ve katılımlı ki, hepsine yetişmemek üzüyor insanı…

EBB- ŞT'NİN 'İKİ BEKÂR' OYUNU
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (EBB- ŞT), 2017/ 2018 sezonuna Amerikalı komedi oyun yazarı Sam Bobrick'in 'İki Bekar' oyunuyla devam ediyor.
Mete AYHAN'ın yönettiği, Burcu TUTKUN ve Mustafa KILIKÇI'nın başarıyla oynadığı oyun; kadın erkek ilişkilerini güldürü unsurlarının ağır bastığı bir biçimde anlatıyor.
10 Mayıs akşamı Perşembe akşamı eşimle birlikte bu güzel oyunu izlerken, attığımız kahkahalar içimizi aydınlattı… Ve bir kez daha gurur duyduk tiyatromuzla…
27 Mart 2001 tarihinde çalışmalarına başlayan EBB- ŞT, bugün üstün kaliteli oyuncu kadrosu yanında reji, dekor, kostüm, ışık, ses, müzik gibi tiyatro unsurlarında da ulaştığı kalite ile ulusal ve uluslararası düzeyde takdir toplamaktadır.
Son yıllarda Tepebaşı Belediyesi ve Odunpazarı Belediyesi tarafından yapılan tiyatro çalışmalarının, 'EBB- ŞT ile eşgüdüm içinde sürdürülmesi…' Eskişehir'de tiyatro kültürünün zenginleşmesine büyük katkı sağlayacaktır.
Tiyatro ve Eskişehir birbirlerine öyle güzel yakışıyorlar ki…
Onun için ESİŞEHİR deyince ilk akla gelenlerden birisi de 'Çağdaş Tiyatro' oluyor.

KLASİKLEŞEN 'OHEM KOROLARI'
Odunpazarı Halk Eğitim Merkezi Türk Halk Müziği Korosu (OHEM- THMK), kentimizde 1974 yılından beri müzik yapıyor ve 1985 yılından beri de Şef Ahmet KIZIOK yönetiminde çalışmalarını sürdürüyor.
OHEM- THM Korosu'nun 8 Mayıs Perşembe günü düzenlediği ve TRT Sanatçısı Esra ER'in konuk sanatçı olarak katıldığı '44. Sanat Yılı Sezon Sonu Konseri'ni eşimle birlikte izlerken adeta türküler denizinde sörf yaptık…
Diğer yandan, OHEM Türk Sanat Müziği Korosu da 44 yıldır Şef Hüseyin ERBAY yönetiminde çalışmalarını sürdürüyor.
Geçen yıl 50. Sanat yılını kutlayan Hüseyin ERBAY, TSM alanında yetiştirdiği ünlü sanatçılarla ve yaptığı bestelerle ülkemiz çapında tanınan bir sanatçıdır.
OHEM- TSM Korosu'nun 15 Mayıs günü ulusal yas nedeniyle ertelenen Sezon Sonu Konseri önümüzdeki günlerde yapılacak.
Özetle OHEM Koroları, uzun yıllardır ürettikleri müzik kalitesiyle ve sunum güzelliğiyle Eskişehir'in sanatsal yaşamında artık klasikleştiler.
İşin ilginç yönü, aradan geçen uzun yıllar boyunca çok farklı iktidarlar (ve OHEM yöneticileri) gelip geçmesine rağmen, OHEM Korolarının kalite çizgisi bozulmamıştır.
Bu durum sanatın (müziğin) gücünü gösteren açık bir örnektir…
Evet, karanlıklar sanatın aydınlığını yok edemiyor…

*******

Son yıllarda Eskişehir deyince akla gelen güzelliklerden birisinin de 'çağdaş ve kaliteli müzik' olduğu biliniyor.
2002 Yılında kurulan ve ülkemizin en genç ve en hızlı gelişim gösteren sanat kurumlarından birisi olan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi (EBB) Senfoni Orkestrası, Eskişehirli sanatseverlere unutulmaz dinletiler sunmaya devam ediyor.
Ayrıca:
  • Şef Ali ERDOĞAN yönetiminde EBB- THM Korosu,
  • Şef Ali SEVİN yönetiminde EBB- TSM Korosu,
  • Şef Ramazan ALBAYRAK ve Koordinatör Kaan KIRAN yönetiminde Tepebaşı Belediyesi Çocuk Senfoni Orkestrası,
  • Şef Aytaç KARAUSTA yönetiminde Tepebaşı Belediyesi THM Korosu,
  • Şef İnci ÇAYIRLI yönetiminde Tepebaşı Belediyesi TSM Korosu,
  • Şef İbrahim EKE yönetiminde Odunpazarı Belediyesi THM Korosu,
  • Şef Meriç DÜZBAŞ yönetiminde Odunpazarı Belediyesi TSM Korosu,
Sundukları kaliteli müzikleri büyük kitlelerle paylaşıyorlar.
Evet, iyi k sanat var!
Ve iyi ki Eskişehir'de yaşıyoruz!

*******

19 Mayıs Gençlik Spor ve Atatürk'ü Anma Bayramımız Kutlu Olsun!
Sağlıkla, sevgiyle, dostlukla…