Türkiye çok önemli bir seçim süreci yaşıyor…
Bu öyle bir seçim ki adeta referandum gibi iki seçenekli: Ya 'Etnik ve dinsel inaklara dayalı tek adam rejimi için oy vereceğiz…' ya da 'Laik ve demokratik bir Türkiye için…'
Seçim süreciyle ilgili tüm akılcı veriler, 'Laik ve demokratik Türkiye umutları için en güçlü seçeneğin CHP olduğunu' gösteriyor.
Bu bağlamda, 'Son 20 yıldır Çağdaş Türkiye umutlarının simgesi olan Eskişehir' ise seçim sürecinin en gözde illerinden birisi…
Ve Eskişehir'de tüm akılcı veriler de CHP'yi gösteriyor.
Bize de Eskişehir'deki CHP'yi birlikte akılcı bir biçimde irdelemek kalıyor.
GÜN, LİSTELERİ TARTIŞMA GÜNÜ DEĞİL…
Baskın seçim sürecinin zorlamaları nedeniyle 'Milletvekili aday listelerinin tepeden inme yapılması…', tüm ülkede olduğu gibi Eskişehir'deki CHP çevrelerinde de dalgalanma yarattı.
Ancak hemen belirtelim ki bu dalgalanmanın temel kaynağı 'İsimlerden değil, yöntemden kaynaklanıyor.'
Yani sıkıntı, CHP gibi sosyal demokrat bir partide, parti içi demokrasinin iki temel dayanağı olan 'çarşaf liste' ve 'önseçim' yöntemlerinin kurumlaşmamasından kaynaklanıyor.
Örneğin, Eskişehir'de kısa bir süre önce yapılan ilçe ve il kongrelerinde 'blok liste savunmanı olanların…', bugünkü aday listesinin tepeden inme yapılmasını eleştirmeleri anlamsızlaşıyor…
Her şeye rağmen CHP Eskişehir milletvekili aday listesi, parti içi dengeler açısından 'temsil özelliği güçlü olan bir listedir.'
Bu listenin son sırasında yer alan emekli eğitimci Metin TOMSUK arkadaşımızın, yirmi yıldan beri kararlılıkla ve küsmeden bu mücadeleye devam etmesi, takdir edilmesi gereken örnek bir tutumdur.
Ayrıca unutulmasın ki, Türkiye'nin şu sancılı günlerinde CHP ve ESKİŞEHİR isimleri, tüm aday isimlerinin üzerindedir.
UTKU ÇAKIRÖZER'İN BAŞARISI
Bilindiği gibi CHP Eskişehir Milletvekili listesinin başında mevcut milletvekillerinden Utku ÇAKIRÖZER yer alıyor.
Bu son durumu değerlendirmeden önce, 7 Haziran 2015 seçim sürecinde sürpriz bir biçimde CHP Eskişehir ikinci sırasından aday gösterilmesinin çok tartışıldığını anımsatmak isterim.
KESİT köşesinde 4 Mayıs 2015 tarihinde 'Utku ÇAKIRÖZER'le Eskişehirlilik ve Siyaset Üzerine' başlığı altında kendisiyle yaptığımız söyleşide bu tartışmaları birlikte irdelemiştik.
O söyleşiden benim çıkardığım sonucu, 'Utku ÇAKIRÖZER'in iyi bir Eskişehirli, iyi bir siyasetçi ve iyi bir CHP'li olduğu…' biçiminde okurlarımla paylaşmıştım.
Bugünkü sıralamanın belirlenmesinde Sayın ÇAKIRÖZER'in önceki dönemde yaptığı başarılı çalışmaların etkili olduğu yadsınamaz.
Özellikle AKP/RTE iktidarınca düşünce ve basın özgürlüğü alanlarında mağdur edilen yurttaşlarımıza sahip çıkması, TBMM çalışmalarına aktif olarak katılması ve Eskişehir yerelindeki parti içi sorunlarda uzlaşmacı bir tutum izlemesi önemli verilerdir.
Ancak bence Utku ÇAKIRÖZER'in liste başı yapılmasının temel nedeni, 'Siyasal çalışmalarını sürdürürken hem parti tabanıyla hem de CHP Genel Başkanı Kemal KILIÇDAROĞLU (ve ekibi) ile iyi ilişkiler kurabilmesinden…' kaynaklanıyor.
Sayın Utku ÇAKIRÖZER'in başarılarının önümüzdeki dönemde de sürmesini dilerim.
GAYE USLUER'İN İNCELİĞİ
Tam anlamıyla 'Çağdaş bir Cumhuriyet kadını' olan Prof. Dr. Gaye USLUER'in toplumsal yaşamı bence şu cümlelerle özetlenebilir:
  • Sağlık, eğitim ve siyaset alanlarında çok başarılı bir akademik yaşam.
  • 2007 yılında ESOGÜ Rektörlük seçimlerinde birinci sırada yer alması ama zamanın CB'si Abdullah GÜL tarafından atanmaması…
  • Haziran 2010 tarihinden beri CHP içinde çeşitli kademelerde çok başarılı olarak aktif politika yapması.
Sayın USLUER, bu güzel niteliklerine rağmen CHP 2018 listelerinde yer alamadı…
Bence bu durum, 'Gaye Hanımın CHP içindeki 'sol kanat' ile sıcak ilişkiler içinde olmasından kaynaklandı…'
Prof. Dr. Gaye USLUER, 21 Mayıs 2018 günü sosyal medyada şu iletiyi paylaştı:
'Sevgili Dostlar,
Siyaset ideolojik temel üzerinde, inanarak yapılır. Sosyal Demokrasi ve Sol siyasetin temelinde ilkeler vardır. Sorgulamak vardır. Dik durmak vardır. Konuşmak vardır.'

'Dört dönemdir PM Üyesi olduğum, 25 ve 26. Dönem milletvekili olduğum CHP de inandığım ilkelerden asla taviz vermeyerek, iktidar olma ve aydınlık Türkiye'yi yeniden inşa etme inancı ve umuduyla çalışmaya devam edeceğiz.'
'27.dönem milletvekili adayı arkadaşlarımı kutluyor, başarılar diliyorum.'
'Sevgi ve Saygılarımla…'

Kalitesi ve geçmişteki başarısı tüm tartışmaların üstünde olan Gaye USLUER'in bu ince iletisinden bence tüm CHP'lilerin alacağı önemli dersler var…
CHP'NİN ESKİŞEHİR'DEKİ GÜCÜ
Evet, ortadaki tüm akılcı veriler, 'Eskişehir'de en güçlü partinin CHP olduğunu gösteriyor.'
Bu durum, CHP'nin ve CB adayı Muharrem İNCE'nin Türkiye çapındaki önemli etkileri yanında, CHP'nin Eskişehir'de belediyelerdeki başarısından kaynaklanıyor.
Belediyelerdeki başarıların mimarları olan başta Prof. Dr. Yılmaz BÜYÜKERŞEN olmak üzere Dt. Ahmet ATAÇ ve Av. Kazım KURT; CHP'nin Eskişehir'deki gücünün önemli etkenleridir.
Yaşamakta olduğumuz seçim sürecinde, CHP'nin sahip olduğu örgüt ve belediye güçleri arasındaki işbirliğinin korunması ve geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır.
Sağlıkla, sevgiyle, dostlukla…