Geniş bir kullanım alanı bulmuş olan Amonyum Nitrat' lı gübrelerin artık üretim ve kullanımına izin verilmeyeceğini öğrenen üreticiler bunların yerine hangi gübreyi tercih etmeleri gerektiği konusunda tereddüt geçirmektedirler. Gübre üreticileri nitratlı gübrelerin boşluğunu doldurmak için bunlara alternatif olabilecek yeni gübreler geliştirme çalışmalarına başlamış ve piyasaya bazı yeni ürünler çıkmaya da başlamıştır. Pazardan iyi bir pay alabilmek için, doğal olarak yeni ürünlerinin etkisinin çok iyi, çevreye zararının çok az, uygulamasının çok kolay, fiyatının ise çok uygun olduğunu ileri sürerek üreticileri ikna etmeye çalışan gübre pazarlayıcılarının bu söylemleri karşısında bir kısım üretici etkilenmekte, ayrıca sonuç iyi olursa bunu köyde ilk ben kullandım demeyi de istediği için almaya eğilim göstermektedir. Ancak söylendiği ya da kendi ümit ettiği kadar iyi bir sonuç alamamaktan da endişe duymaktadır. Kısacası üst gübre tercihi konusunda kafası karışmış üreticiler bulunmaktadır. Tahıl çiftçisi için ne ilimizde ne de bölgemizde hatta ülkemiz çapında hiç kafa karışıklığına neden yoktur. Tahıllar için kuru tarım alanlarında ilk sırada ısrarla önerdiğimiz gübre zaten Amonyum Sülfat' tır. Üreticilerimizin 21 Sülfat veya Şeker Gübre olarak da bildiği bu gübre içeriğindeki azot ve sülfür ile tahıllar için çok faydalı olduğu gibi nitratlı gübrelere göre daha erken atılabilme özelliği nedeniyle de hem bitkiler için yararlı hem de üretici için avantaj sağlayan bir gübredir. Kıştan yeni çıkmış bitkilerin ilkbahar başında ihtiyaç duyduğu azotu hemen alabilmelerine, ayrıca çiftçinin gübre işini oldukça erken bitirip başka işler için zaman kazanmasına fırsat sağlayan Amonyum Sülfat'ın granül yapıda (saçma tanesi gibi) olanları da üretildiği için, tarlaya gübre atıcısı (separatör, fır-fır) ile verilmesi de, atılan gübrenin görülmesi de kolaylaşmıştır.
Kuru tarım alanları için önerilen diğer gübreler, piyasaya daha önce girmiş, uygulamalarda iyi sonuçları görülmüş olan yavaş salınım yapan gübrelerdir. Bunlar da tarlaya erken atılmaya uygundur ve azotu azar azar bıraktıkları için hem kayıp azdır hem de bitkiler için daha faydalıdır. Eskişehir'de kuru tarım alanlarında çok yıllık yağış miktarı ortalaması dikkate alındığında bitkilerde kardeş sayısının çok olmaması ve yaprakların çok ve geniş olmaması istenir. Amonyum Sülfat buna çok uygun bir gübredir. Bitkilerin çok kardeşlenmesini ve yaprakların çok sayıda ve geniş yapıda olmasını teşvik eden gübrelerin, örneğin ürenin belirli aralıklarla kurak periyotların da yaşandığı kuru tarım alanlarında kullanılması riskli olmaktadır. Yağışı yüksek ve/veya sulama yapılabilecek alanlarda ise üre kullanılabilir. Ancak ürününü sulayabilme olanağı olan üreticiler için İlkbaharda atacağı üst gübrede toplam olarak vereceği azotun beşte üçünü Amonyum sülfat'tan, beşte ikisini ise Üre'den vermesi en uygun olanıdır. Üst gübreyi en az iki seferde vermenin hem verim hem de tane kalite özelliklerinin yükselmesi bakımından çok iyi sonuçlar verdiği görülmüştür. İlkbaharda kardeşlenme döneminde toplam azotun beşte üçü Amonyum Sülfat'la, kalan beşte ikilik kısmı başaklanma döneminde sulama öncesinde veya suyla birlikte üre ile tamamlanmalıdır.
İster kuru, isterse sulanır koşullarda ekilsin, tahıllar için kullanılacak gübre çeşidi, miktarı ve verilme zamanı konularında tercih yapılırken, ekilen tahıl tür ve çeşidi ve ekildiği tarlanın toprak özelliklerinin de dikkate alınması önemlidir. Bu üretim yılında ilimizde sonbaharın oldukça kurak geçmesi nedeniyle bitkilerin toprak yüzüne çıkışlarında yetersizlikler bulunmaktadır. Çıkışların ilkbahar başlangıcına kaydığı yerlerde ilkbahar gübrelemesinde normal zamanlara göre daha fazla özenli olmak gerekmektedir.